Ahold kondigt afronding van alle interne forensische accountantsonderzoeken aan


Zaandam, 1 juli 2003 - Ahold heeft vandaag aangekondigd dat alle interne forensische accountantsonderzoeken bij Ahold, haar dochterondernemingen en haar joint ventures zijn afgerond. De forensische accountants hebben een extra, door het management en de Audit Committee van de Raad van Commissarissen te beoordelen, bedrag van circa Euro 73 miljoen vastgesteld als gevolg van opzettelijke boekhoudkundige onregelmatigheden, verband houdend met onjuiste boekhoudkundige verwerking van overnames. Ahold is mogelijk genoodzaakt een neerwaartse aanpassing van de resultaten voor belasting van dit extra bedrag te maken.
 
De Euro 73 miljoen is exclusief de neerwaartse aanpassingen van de resultaten voor belasting van naar verwachting USD 856 miljoen (vergeleken met het eerder aangekondigde bedrag van circa USD 880 miljoen) met betrekking tot U.S. Foodservice en circa USD 29 miljoen voornamelijk betrekking hebbend op Tops Markets in de Verenigde Staten zoals ook eerder werd aangekondigd. Dit bedrag is ook exclusief een verlaging van het resultaat voor belasting van circa Euro 8 miljoen, betreffende Disco S.A. Het onderzoek bij Disco heeft twijfelachtige transacties geconstateerd, waaronder onjuiste documentatie, en zwaktes in het controlesysteem.
 
De onderzoeken hebben, door het management te beoordelen, verschillende andere boekhoudkundige kwesties en zwakheden in het interne controlesysteem aan het licht gebracht of bevestigd. Ahold management en de Audit Committee bestuderen de onderzoeksresultaten om te zien of additionele aanpassingen nodig zijn om mogelijke boekhoudkundige fouten te corrigeren. Tevens wordt onderzocht welke verbeteringen noodzakelijk zijn ten aanzien van de interne controle en procedures bij de betreffende werkmaatschappijen.
 
In totaal is door alle forensische accountantsonderzoeken een bedrag van circa Euro 970 miljoen aan boekhoudkundige onregelmatigheden aan het licht gekomen die aanpassingen van de cijfers voor het jaar 2002 en herzieningen van een of meer voorafgaande boekjaren vereisen.
 
Er is een Task Force in het leven geroepen welke rapporteert aan de Audit Committee, bestaande uit leden van het management van Ahold en externe adviseurs. De interne audit functie van Ahold, welke zowel direct aan de CEO als aan de Audit Committee rapporteert, zal een centrale rol vervullen binnen deze Task Force. De Task Force zal de verschillende boekhoudpraktijken en zwakheden in de interne controle die als gevolg van de onderzoeken naar boven zijn gekomen of bevestigd, bekijken en de uitvoering van de benodigde veranderingen overzien. Naar verwachting zullen deze benodigde aanpassingen aan het eind van 2003 zijn doorgevoerd. Daarnaast heeft Ahold personele veranderingen doorgevoerd bij U.S. Foodservice, Disco, Tops en de moedermaatschappij Ahold, of zal Ahold personele veranderingen doorvoeren.
 
Hoewel het forensische accountantsonderzoek bij U.S. Foodservice is afgerond, wordt, zoals eerder aangekondigd, het interne juridische onderzoek bij U.S. Foodservice voortgezet.
 
Met betrekking tot de stand van zaken van de controle van de jaarrekening van Ahold over 2002, kondigde Ahold aan dat de accountants hun werkzaamheden met betrekking tot de accountantscontrole bij alle activiteiten van Ahold hebben hervat. Ahold werkt nauw samen met de accountants om een versnelde afronding van de accountantscontrole van de geconsolideerde jaarrekening van Ahold over 2002 te realiseren. Een van de voorwaarden van Aholds Euro 2,65 miljard kredietfaciliteit is dat de onderneming haar geconsolideerde jaarrekening over 2002 vóór 15 augustus 2003 verstrekt aan het bankensyndicaat dat is betrokken bij de faciliteit.
 
Ahold zal een Notification of Late Filing deponeren bij de U.S. Securities and Exchange Commission met betrekking tot haar Form 20-F voor het boekjaar 2002 dat is geëindigd op 29 december 2002. Aholds Form 20-F zou anders op 30 juni 2003 ingeleverd moeten zijn. Ahold verwacht momenteel dat zij haar Jaarverslag in Form 20-F voor het boekjaar 2002 zo spoedig mogelijk na de afronding van de accountantscontrole van haar geconsolideerde jaarrekening over het boekjaar 2002 zal kunnen overleggen.
 
---------------------------------------------------------------------------------------
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten 'safe harbors'. De forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, de geschatte omvang van aanpassingen in verband met boekhoudkundige onregelmatigheden en het verwachte effect van aanpassingen op het resultaat voor belasting, de timing van de implementatie van veranderingen in boekhoudkundige praktijken en interne controle, en de verwachte timing van de afronding van de accountantscontrole van de geconsolideerde jaarrekening over 2002 van Ahold en Aholds jaarverslag op Form 20-F voor het boekjaar dat afliep op 29 december 2002. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Belangrijke factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van de informatie tot uitdrukking gebracht in deze forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, de timing en het effect van de uiteindelijke vaststelling van benodigde boekhoudkundige aanpassingen en veranderingen van boekhoudkundig beleid en interne controle, mogelijke vertragingen in, en de timing van de accountantscontrole over 2002 en Aholds jaarverslag op Form 20-F voor het boekjaar dat afliep op 29 december 2002, evenals andere factoren en gebeurtenissen aangehaald in Aholds publieke mededelingen. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden, wordt de lezer geadviseerd behoedzaam om te gaan met dergelijke forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om gewijzigde forward-looking statements te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht.
---------------------------------------------------------------------------------------

Attachments

030701n afronding