Pressemelding Prosjekt Rund Fisk.


Prosjekt Rund Fisk uttrykker stor forbauselse og skuffelse over beslutningen om ikke å redusere forkvotene for 2004. Beslutningen fra fiskeriminister Svein Ludvigsen er særlig uforståelig hensyntatt den overhengende faren for handelspolitiske staffetiltak fra EU.
 
Det har i dag vært avholdt et møte i initiativtagergruppen hvor en har gått gjennom de kritiske forutsetningene som lå til grunn for vedtaket om å starte en innfrysning av inntil 30 000 tonn rund laks.
 
På bakgrunn av denne gjennomgangen har initiativtagergruppen enstemmig konkludert med at de forutsetningene som vedtaket om innfrysning var basert på fremdeles er til stede og at innfrysningen derfor skal gjennomføres.
 
De viktigste årsakene er;
 
  • Faren for handelspolitiske reaksjoner fra EU regnes som å være overhengende.
  • Vedtaket om at det ikke blir tillatt å overføre for fra 2003 til 2004 vil føre til at tilgjengelig formengde i 2004 vil være i området 100 000 lavere enn i 2003.
  • Prisene er fortsatt svært lave og under det nivå som gir lønnsomhet selv for de beste oppdretterne.
  • Likviditetssituasjonen er fremdeles svært anstrengt for flertallet av oppdretterne og er ytterligere forverret i løpet av sommeren.
 
Vedtaket i initiativtagergruppen i dag understreker at store deler av næringen står samlet og evner å diskutere seg frem til løsninger tiltross for den overraskende beslutningen i departementet.
 
Kontaktpersoner:
Tarald Sivertsen, Follalaks AS, mobil 90 54 65 75
Atle Eide, Pan Fish ASA, mobil 91 15 29 77