Van Lanschot opent nieuw kantoor in Haarlem


F. van Lanschot Bankiers NV opent op vrijdag 31 oktober haar nieuwe kantoor in Haarlem. Dit kantoor - een volledig gerestaureerde en gerenoveerde luxe villa uit het laatste kwart van de 19e eeuw aan het Florapark 9 - vervangt het pand aan het Kenaupark waar de bank van 1989 tot augustus dit jaar was gevestigd. De openingshandeling zal tijdens een bijeenkomst die om 16.00 uur in het nieuwe kantoor begint, worden verricht door de burgemeester van Haarlem, mr. J.J.H. Pop, en de voorzitter van de Raad van Bestuur van Van Lanschot, mr. H.J. Baeten.
 
Directeur Brugt Jonker: 'Captains of industry die vanuit Bloemendaal en Aerdenhout naar Amsterdam rijden, komen nu altijd langs ons Haarlemse kantoor'
 
Kantoor Haarlem is sinds 1989 actief in een voor Van Lanschot zeer interessant marktgebied. Zo wonen in de directe omgeving van Haarlem - zoals in Bloemendaal, Aerdenhout, Heemstede, Overveen en Bentveld - veel captains of industry die als vermogende particulieren een belangrijke doelgroep voor de dienstverlening op het gebied van Private Banking vormen. Verder bevinden zich in de regio veel florerende middelgrote (familie)bedrijven waarop de bank zich richt met haar diensten op het gebied van Business Banking. Daarbij gaat het om een zeer gemêleerd gezelschap: van groothandelsbedrijven en een groot aantal kantoren op het gebied van de zakelijke dienstverlening, zoals notaris-, advocaten- en accountantspraktijken, tot medisch specialisten. Ten slotte zijn ook de institutionele beleggers - de derde doelgroep van de bank, waaronder verenigingen, stichtingen en religieuze congregaties - ruim in de regio van het Haarlemse kantoor vertegenwoordigd. De regio strekt zich onder meer naar het noorden uit tot de gemeenten  Beverwijk, IJmuiden, Velsen en Santpoort, naar het oosten tot de gemeenten Badhoevedorp, Hoofddorp en Aalsmeer, en naar het zuiden tot en met Hillegom en Lisse. 
 
Zevende plaats
'Ons kantoor in Haarlem heeft vanaf 1989 - en met name in de jaren 1995-2000 - een sterke groei doorgemaakt, waarbij het aantal medewerkers is toegenomen van 5 tot zo'n 25 mensen', zegt kantoordirecteur Brugt Jonker. Dat hebben we onder meer bereikt door aansprekende oplossingen op het gebied van beleggen en financiering aan te bieden aan mensen die samen met hun partner een inkomen of vrij besteedbaar vermogen hebben van € 100.000 of meer. Voor wat betreft het resultaat nemen we inmiddels binnen het kantorennetwerk van Van Lanschot een zevende plaats in, waarop we toch wel trots zijn. Uiteraard gaan we proberen om die positie vanuit ons nieuwe kantoor aan het Florapark nog verder te verbeteren. Daaraan zal ook de strategische ligging van ons nieuwe pand een bijdrage kunnen leveren; de captains of industry die vanuit Bloemendaal of Aerdenhout naar Amsterdam rijden, komen er namelijk altijd langs."

Naar een meer stijlvolle uitstraling
Het oude kantoor aan het Kenaupark had volgens Jonker met name voor wat betreft het interieur niet de uitstraling die past bij de persoonlijke stijl van bankieren waarmee Van Lanschot haar cliënten tegemoet treedt. 'Toen we dat hadden vastgesteld, stonden we voor een keuze: óf het bestaande kantoor restaureren óf op zoek gaan naar een ander pand. Wij hebben gekozen voor het laatste. Dat resulteerde in 1999 tot de aankoop van de villa aan het Florapark 9. Deze villa die onder Rijksmonumentenzorg valt, werd in 1889/1890 in opdracht van de voormalige Dijkgraaf van de Haarlemmermeerpolder - mr. G.C. Everwijn Lange - gebouwd naar een ontwerp van de architect Van den Arend. Na de aankoop moesten we, omdat er nog huurders in het pand zaten, nog een poosje wachten voor we het plan om de villa weer geheel in de oude staat te brengen, konden laten uitvoeren. Maar nu de volledige restauratie en renovatie van het pand heeft plaatsgevonden - architect Dick Ouwerkerk van Architektenburo Ouwerkerk Geesink tekende daarvoor - kunnen we vaststellen dat ons geduld is beloond. We beschikken nu over een bijzonder sfeervol en ruim pand waarin we onze cliënten op stijlvolle wijze kunnen ontvangen en waarin we zelf met plezier kunnen werken.'  
 
Klassieke ambiance
De kantoorvilla aan het Florapark beschikt over ruime eigen parkeergelegenheid, een kasbalie, vier 'officiële' spreekkamers en twee directiekamers die eveneens als spreekkamer gebruikt kunnen worden. De twee spreekkamers die zich op de bel-etage bevinden, doen tevens dienst als presentatieruimten waar de bank bijeenkomsten voor cliënten kan organiseren. 'We zijn verder trots', aldus Jonker,  'op de sfeer die de ruime accommodatie ademt. Een cliënt die de hal van de bank op de bel-etage betreedt, wordt meteen al - door het Deventer tapijt en de prachtige Venetiaanse kroonluchter - geconfronteerd met de klassieke ambiance waarin Van Lanschot haar diensten wil aanbieden.'      
 
Breed scala aan diensten en concepten
Kantoordirecteur Jonker ziet de toekomst in het nieuwe onderkomen met vertrouwen tegemoet. 'De aanpak bij Van Lanschot om cliënten zowel bedrijfsmatig als privé persoonlijk te benaderen kunnen we ondersteunen met een breed scala aan onderscheidende diensten. In dat verband zou ik met name willen wijzen op het succes van het adviesconcept KroonWonen Buitenland, dat voorziet in het verstrekken van hypotheken voor de aankoop van onroerend goed in andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld een tweede huis in Frankrijk. Daarnaast kunnen we met ons concept KroonZaken een passend antwoord geven op vragen van directies van middelgrote (familie)bedrijven in onze regio.'
 
Betrokkenheid bij de Haarlemse samenleving
De openingshandeling zal bestaan uit het officieel openen van de deur van het nieuwe kantoorpand met een ouderwetse sleutel van een denkbeeldige kasteelheer. Deze handeling zal worden verricht door Haarlems burgemeester mr. J.J.H. Pop die de sleutel via de voorzitter van de Raad van Bestuur van Van Lanschot, mr. H.J. Baeten, krijgt aangereikt door een lakei.
Tijdens de opening zal bestuursvoorzitter Baeten de betrokkenheid van Van Lanschot bij de Haarlemse samenleving tot uitdrukking brengen door een donatie te doen aan de Stichting Jurriaan H. Andriessen, die zich ten doel stelt om onbekend werk van deze Haarlemse componist onder de aandacht van het publiek, de pers en de professionele muziekwereld te brengen.
   
 
's-Hertogenbosch, 30 oktober 2003
 
 
Florapark 9
 
De nieuwe kantoorvilla van Van Lanschot - een Rijksmonument - bevindt zich vlak bij het Provinciehuis aan de zuidzijde van het Florapark dat in 1873 werd ontworpen door de bekende landschapsarchitect Zocher. Dit park dat aansluiting heeft op de beroemde Haarlemmerhout, werd speciaal ingericht voor welgestelde families.
De villa, ontworpen door architect Van den Arend en in 1889-1890 gebouwd in opdracht van de voormalige Dijkgraaf van de Haarlemmermeerpolder mr. G.C. Everwijn Lange, is opgetrokken in baksteen en versierd met natuurstenen (geschilderde) banden en rijke ornamentiek rond de ramen.  
 
De Dijkgraaf van de Haarlemmermeerpolder heeft vanaf 1904 tot 1919, het jaar van zijn overlijden, in de villa gewoond, waarna zijn echtgenote - de weduwe Everwijn Lange geboren Jonkvrouw A. van Merlen - nog bewoonster van het pand is geweest tot en met 1940. Daarna heeft het pand verschillende huurders gekend; eerst particulieren en later vooral bedrijven. 
In het pand is de indeling van de vertrekken inclusief het trappenhuis grotendeels bewaard gebleven en waar mogelijk door de bank in oude luister hersteld. Dit past in de traditie van Van Lanschot om de representatieve gedeelten van de panden waarin de bank kantoor houdt, zo veel mogelijk het oorspronkelijk dan wel een "bewoond" aanzien te geven. De twee ontvangkamers op de bel-etage vormen daarvan een voorbeeld. Een van de ontvangkamers - die voorheen dienst deed als eetkamer - ademt met haar prachtige lambriseringen een sfeer die terugaat naar de Hollandse 17e eeuw, terwijl de andere ontvangkamer in een van de Franse Lodewijkstijlen is opgetrokken.
 
Van Lanschot kent al meer dan twee eeuwen een traditie voor wat betreft het verzamelen van kunst. Daarbij gaat de belangstelling zowel uit naar  "oude kunst" (schilderijen en meubelen) als naar eigentijdse, moderne kunst. Deze traditie komt duidelijk tot uiting in de aankleding van het Haarlemse pand. Zo hangen in de ontvangkamer aan de voorzijde naast een olieverfschildering op board van Otto de Kat drie etsen van Adriaen van Ostade, de tweede Haarlemse schilder uit de 17e eeuw, na Frans Hals. Van Ostade - schilder, tekenaar en etser - werd in 1610 in Haarlem geboren en overleed in die stad in 1685. De etsen stellen voor "De varkensslacht", "Lachende boer" en "Spinster voor de huisdeur" (gedateerd 1652). 
 
In de ontvangkamer aan de achterzijde is de kunst ook vertegenwoordigd. Er hangen twee tekeningen uit de jaren zeventig van de in het Brabantse Boxmeer geboren kunstenaar Gerard Verdijk. Daarnaast wordt een derde spreekkamer gesierd door het schilderij "Blauw land" uit 1999 van Hannah van Bart. Ook hangt er het vierluik "Camera Obscura", litho's uit 1993 van Ton van Seumeren.
De kamer van de directeur is opgedragen aan de schilder Kees Verwey. Er hangt een collectie die is opgebouwd rond het grote atelierstuk uit 1962. Een litho laat de kunstenaar in zijn eigen atelier zien, terwijl op een andere wand een portret van Verwey (in steendruk) hangt, dat werd gemaakt door collega-schilder Paul Citroen.
 
Ten slotte komen we - verspreid door het pand - nog een 17e eeuwse plattegrond van de stad tegen, een eigen druk uit 1959 van Anton Heijboer en twee 19e eeuwse kleurenlitho's van het Kenaupark (oude locatie) en het paviljoen aan het Hout (het Provinciehuis).

Attachments

Persbericht 30/10/03