Tidligere FLS selskab undersøges for deltagelse i ulovligt kartel


FLS Koncernen har med overraskelse modtaget meddelelse fra EU Kommissionen om indledning af procedure i henhold til EU traktatens artikel 81 mod en række europæiske plastproducerende selskaber, der i perioden primo 1982 og frem til 2001 mistænkes for at have deltaget i et påstået ulovligt kartel - herunder blandt andre det tidligere FLS-ejede selskab Silvallac S. A., som FLS koncernen afhændede i 1999.

Det er i denne sammenhæng væsentligt at understrege, at EU Kommissionen intetsteds anfører eller direkte antyder, at FLS Plast A/S og/eller FLS Industries A/S på nogen måde har været direkte involveret i de påståede ulovlige kartelaktiviteter. Kravene er udelukkende hæftelseskrav som følge af ejerskabet af Silvallac i den pågældende periode. Der forventes ingen regnskabsmæssige konsekvenser for FLS Koncernen.

Silvallac, der er et fransk selskab beliggende i Wittenheim i Alsace, producerer plastfolier og -sække til industriel emballering. FLS Koncernen erhvervede i 1990 kontrollen med Silvallac via koncernselskabet Nyborg Plast International A/S, der siden har skiftet navn til FLS Plast A/S. Erhvervelsen af kontrollen skete ved, at Nyborg Plast International A/S ultimo 1990 overtog 60 % af kapitalen i Silvallac S.A. og i 1991 overtog de resterende 40 %. Selskabet indgik som et helejet datterselskab i FLS Plast Gruppen frem til 21. januar 1999, hvor det blev afhændet til Trioplanex France S.A., som er et 100 % ejet datterselskab af det svenske selskab Trioplast Industrier AB.

EU Kommissionen foretog i 2002 en ransagning hos en række europæiske producenter af industriel plastemballage, herunder Silvallac (nu Trioplast Wittenheim), og på dette grundlag vurderer Kommissionen, at ulovlige kartelaktiviteter startede i januar 1982. Det fremgår endvidere af meddelelsen fra EU Kommissionen, at Silvallac skulle være blandt stifterne af den brancheforening ved navn "Valveplast", hvori skulle have været mødeaktivitet i kartellet.

FLS Plast A/S og FLS Industries A/S er i deres egenskab af 100 % moderselskab til Silvallac i perioden ultimo 1990 til januar 1999 omfattet som parter i Kommissionens undersøgelse, idet det er Kommissionens opfattelse, at et 100 % moderselskab hæfter for et underliggende datterselskabs overtrædelse af EU's konkurrencelovgivning.

Kommissionens og EF-Domstolens praksis i denne type sager er imidlertid, at et moderselskab alene kan gøres medansvarlig for et datterselskabs overtrædelse af konkurrencelovgivningen, hvis det kan godtgøres, at det pågældende datterselskab "ikke frit bestemte sin adfærd på markedet, men i det væsentligste har fulgt instrukser fra moderselskabet".

Det kan i denne forbindelse oplyses, at FLS Plast A/S i den omtalte periode alene var repræsenteret i Silvallac's ledelse med bestyrelsesformandsposten, mens resten af bestyrelsen og hele direktionen bestod af lokale franske erhvervsledere. Tidligere koncerndirektør Ole Trolle afviser, at FLS Plast A/S' bestyrelse og FLS Industries A/S' direktion eller bestyrelse var bekendt med det påståede kartel.

Når alle involverede parter i sagen er hørt, vil Kommissionen vurdere, om der er grundlag for beslutning om bøde til FLS Plast og FLS Industries, og hvis der mod forventning pålægges en bøde, vil FLS Koncernen have mulighed for at prøve Kommissionens beslutning ved EU-Domstolen.

FLS Industries A/S
Koncerninformationsafd.