Fördelning av duration mellan nominell kronskuld och valutaskuld


Bakgrund
 
Regeringen fattar beslut om den sammanvägda durationen för hela den nominella skulden. Måldurationen är för närvarande 2,7 år. Riksgäldskontorets styrelse beslutar därefter hur detta durationsmål ska uppnås. Styrelsens beslut ska enligt regeringen vägledas av kostnads- och riskavvägningar och som ett led i detta vad som är möjligt och ändamålsenligt med tanke på marknadens funktion och principen om transparent och förutsägbar emissionspolitik.
 
Riksgäldskontoret har i flera år haft olika duration i den nominella kronskulden (2,9 år) och valutaskulden (2,3 år). Skälet är framför allt att det krävs en något högre duration i kronskulden än 2,7 år för att kunna upprätthålla en likvid avkastningskurva. Det är i sin tur en viktig del i Riksgäldskontorets marknads- och skuldvård. Genom likvida marknader för statspapper med (för placerarna) attraktiva löptider kan statens lånekostnader hållas nere.
 
Låneplaneringen utformas normalt så att omfattningen av obligationsupplåningen speglar lånebehovet på ett à två års sikt. Under perioder med större och växande lånebehov ökas obligationsupplåningen. Samtidigt görs en avvägning för att durationsmålet ska uppnås. Durationen för en portfölj med viss given sammansättning är längre, ju lägre räntenivån är. Det betyder att en låg ränta kan tvinga fram en neddragning av obligationsupplåningen trots ett stort eller t.o.m växande nettolånebehov. Med nuvarande låga nivåer på marknadsräntan skulle låneplaneringen sannolikt behöva ändras för att undvika en alltför lång duration.
 
Längre duration för den nominella kronskulden
 
För att fortsatt kunna bedriva en låneplanering som ger en likvid avkastningskurva är det önskvärt att anpassa durationen för den nominella kronskulden. En förlängning av durationen från 2,9 år till 3,0 år skapar tillräckligt utrymme för en bättre avvägning av upplåningen över olika löptider.
 
Eftersom vi inte ser skäl att förlänga den sammanvägda skuldens duration, bör detta ske samtidigt som durationen i valutaskulden förkortas. En justering från 2,3 år till 2,0 år är vad som krävs för att undvika en ändring av skuldens sammanvägda duration på 2,7 år.¨
 
Vid frågor kontakta:
 
Charlotte Lundberg, chef Skuldförvaltning,
Tel. 08 - 613 46 47