Stora Enso och Stockway utvecklar smart RFID-baserad förpackningslösning


2004-05-18
 
Stora Enso, som är världsledande inom konsumentförpackningskartong, och den finska programvaruleverantören Stockway har inlett ett samarbete för att utveckla en smart förpackningslösning som baseras på RFID (Radio Frequency Identification). Stora Ensos nya applikation kommer att skapa mervärde för kunderna bland annat genom bättre logistik, bättre produktsäkerhet och direktkontroll över leveranskedjan.
 
Smarta förpackningar har inbyggda interaktiva funktioner, vilket gör det möjligt för handelspartner att spåra produkter automatiskt i hela leveranskedjan. Spårbarhetssystemet (s.k. track and trace) kommer att baseras på Stockways RFID-programvara Trackway. "För närvarande använder vi Trackway i cd- och dvd-förpackningar för att förbättra informationsflödet gällande varor som levereras till vår kund CD-Linja. Systemet har visat sig fungera effektivt i en kommersiell produktionsmiljö och har ökat kundens tillfredsställelse", säger Ingrid Rokahr, ansvarig för Stora Ensos projekt kring intelligenta förpackningar.
 
Flera fördelar i olika applikationer
 
"Trackway gör omedelbar identifiering av produkter möjligt var som helst i världen. Handelspartner kan få en insyn som tidigare var omöjlig i leveranskedjan, i en säker och kontrollerad miljö. Det här bidrar till mer effektiva affärstransaktioner och förbättrar produktsäkerheten och integriteten", understryker verkställande direktör Jari Kaiterapå Stockway.
 
"Efterfrågan på RFID-applikationer ökar inom olika affärsområden. Vårt spårbarhetssystem kommer att vara särskilt värdefullt för  läkemedels-, kosmetik-, media- och vissa livsmedelsförpackningar", säger Ingrid Rokahr. "Alla vinner på problemfri logistik. Dessutom möjliggör smarta förpackningar åtkomstkontroll och övervakning inom läkemedels- och livsmedelsindustrin, vilket bidrar till bättre produktsäkerhet. När det gäller läkemedel hjälper spårning också till att förhindra förfalskningar. Dessutom kan smarta förpackningar bidra till att patienten bättre följer receptet."
 
Fakta
 
Stora Enso är en integrerad skogsindustrikoncern med tillverkning av tryck- och finpapper, förpackningskartong och träprodukter. Inom dessa områden har koncernen en världsledande marknadsposition. Stora Ensos omsättning under 2003 uppgick till 12,2 miljarder euro. Koncernen har omkring  44 000 anställda i mer än 40 länder på fem kontinenter och en årlig produktionskapacitet på 15,7 miljoner ton papper och kartong. Stora Ensos aktier är noterade i Helsingfors, Stockholm och New York. 
 
Stockway Oy är en finsk programvaruleverantör som specialiserar sig på RFID-teknik och verktyg för logistikstyrning. Stockways lösningar hjälper handelspartner att dela och överföra viktig produktinformation genom hela leveranskedjan, vilket gör det möjligt att bygga upp en mer effektiv och felfri leveranskedja och skapa kostnadsbesparingar. Stockways ägs av företagets nyckelpersoner, privata investerare och Mentorium Venture Connection Oy. 
 
För ytterligare information v g kontakta
 
Stora Enso Oyj
Ingrid Rokahr, Smart Packaging Project Manager
55800 Imatra
FINLAND
Tel. +358 20 46 24 058
Fax +358 20 46 24 750
 
Stockway Oy
Jari Kaitera, verkställande direktör
Tel. +358 40 83 60 600