"Ahold is gefocused, ambitieus en op koers"


Zaandam, 2 juni 2004 - Ahold heeft vandaag de toespraak gepubliceerd die door President en CEO Anders Moberg werd gehouden tijdens de Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders in Den Haag.
 
"Goedemiddag, dames en heren. Wij zijn verheugd om u vandaag in zo groten getale te mogen begroeten. Ik wil u bedanken voor de actieve rol die u allen gespeeld heeft in de afgelopen maanden. Het is niet altijd leuk om het kritiek van enkelen van u aan te horen. Toch heb ik uw betrokkenheid zeer gewaardeerd - ook al zijn wij het niet altijd eens met elkaar geweest! Maar laat dat u vooral niet weerhouden om uw commentaar te leveren. Wij luisteren! En ik hoop innig dat als wij over enkele uren uit elkaar gaan, u het gevoel heeft dat wij uw vragen naar behoren hebben beantwoord. Ik wil u graag deelgenoot maken van onze voortgang om uw onderneming weer op het goede spoor te brengen en te houden.
 
Het is vandaag de 57e jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ahold sinds onze beursintroductie in Amsterdam in 1948. Als detaillist pur sang en als Ahold-man geeft een volle zaal als deze mij hetzelfde goede gevoel als een drukke winkel!
 
U bent vandaag hier omdat u zich betrokken voelt bij de onderneming, die goede voortgang maakt op de "Road to Recovery".
 
Wij zijn hier om u te tonen dat wij onze toezeggingen willen waarmaken om de waarde van de onderneming duurzaam te herstellen.
 
Ik heb tijdens voorgaande aandeelhoudersvergaderingen uitvoerig met u gesproken. Drie weken geleden richtte ik mij namens de Raad van Bestuur tot u in het jaarverslag. We hebben de strategie uitvoerig uiteengezet. Daarom ga ik mezelf vandaag niet te veel herhalen.
 
In de komende paar minuten wil ik u een idee geven van de richting waarin we ons bewegen, de snelheid waarmee dat gebeurt en de doelstellingen die wij nastreven.
 
Laat daar geen misverstand over bestaan: de Raad van Bestuur, uw Raad van Bestuur, is toegewijd, energiek en vastbesloten de doelstellingen te realiseren. Wij zijn zeer betrokken bij de onderneming. We willen nooit meer in een situatie zoals vorig jaar terechtkomen.
 
Staat u me toe dat ik u langs de mijlpalen voer die onze weg naar herstel markeren. We laten u zien waar we op dit moment staan ten aanzien van:
  1. het herstel van de financiële gezondheid;
  2. de herstructurering van de detailhandelsactiviteiten;
  3. het waardeherstel van U.S. Foodservice; en
  4. de versterking van verantwoording, controle en corporate governance.
 
We realiseren ons dat in dit overgangsjaar de vooruitgang niet overal even snel gaat. U dient zich te realiseren dat op bepaalde punten - zoals onderzoeken, juridische procedures en bepaalde verplichtingen - de vooruitgang minder snel gaat dan u en ik graag zouden zien. Ik wil hiermee zeggen dat we een aantal zaken niet zelf in de hand hebben.
 
Staat u mij toe een voorbeeld te geven. Met betrekking tot ICA heeft één van de aandeelhouders, zoals u weet, zijn putoptie uitgeoefend en zijn aandelen aangeboden aan de andere aandeelhouder, de ICA Forbundet. Dat is de vereniging van detaillisten. Zij hebben tot 22 juni de tijd om hun beslissing te nemen of ze de aandelen zullen kopen. Op dit moment ligt de beslissing bij de Forbundet. In de tweede plaats zullen wij de aandelen moeten kopen indien deze aan ons worden aangeboden. In de derde plaats is de prijs nog niet vastgesteld. Maar weest u ervan verzekerd dat wij in dialoog met de Forbundet zullen blijven.
 
Niettemin zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen, voor zover wij daartoe in staat zijn. Wij hebben toegezegd dat wij u alle relevante informatie zullen geven zodra dat mogelijk is.
 
Een voorbeeld hiervan is het uitvoerige verweer dat we vorige week op onze website plaatsten met betrekking tot het verzoek van de VEB aan de Ondernemingskamer om een enquête te beginnen naar wanbeleid bij onze onderneming.
 
1. Het herstel van de financiële gezondheid
Eén van onze belangrijkste aandachtsgebieden was het herstel van onze financiële gezondheid en op dat gebied hebben wij veel vooruitgang geboekt in wat in menig opzicht een verloren jaar was.
 
Ik wil het volgende benadrukken:
  • We sloten 2003 af als een stabiele onderneming;
  • Met een sterke balans;
  • We hebben zelfs het nettoresultaat aanzienlijk kunnen verbeteren; en
  • We hebben de nettoschuld met bijna vijf miljard euro kunnen reduceren tot zeven en een half miljard euro.
 
De opbrengsten van de voorgenomen desinvesteringen zullen ons in staat stellen dit bedrag nog verder terug te brengen, overeenkomstig onze strategische doelstellingen voor dit en volgend jaar, om eind 2005 weer het predikaat 'investment grade' te hebben.
 
In 2003 hebben we, ondanks hevige concurrentie en moeilijke economische omstandigheden, in al onze belangrijke werkgebieden een geconsolideerde netto-omzet behaald van 56,1 miljard euro. Dit was weliswaar een daling van 10% ten opzichte van 2002, maar exclusief het effect van wisselkoersveranderingen heeft onze netto-omzet zich robuust ontwikkeld. De meeste van onze detailhandels- en foodservicebedrijven zagen hun netto-omzet, exclusief wisselkoerseffecten, toenemen.
 
Het bedrijfsresultaat steeg met 479 miljoen euro tot 718 miljoen euro in 2003, een stijging van meer dan 200%. Zoals u in het jaarverslag heeft kunnen lezen, was de verbetering vooral te danken aan een daling van een miljard euro in het niveau van de lasten uit hoofde van bijzondere waardevermindering.
 
Het bedrijfsresultaat werd in 2003 in hoofdzaak beïnvloed door vier factoren:
  • In de eerste plaats een minder goede operationele gang van zaken bij U.S. Foodservice als gevolg van een slechtere inkooppositie ten opzichte van leveranciers, alsmede hogere operationele kosten;
  • In de tweede plaats de moeilijke en zeer concurrerende marktsituatie waarin onze Amerikaanse en Europese detailhandelsbedrijven moesten werken;
  • In de derde plaats bijzondere posten die samenhingen met de verkoop van een aantal Ahold-ondernemingen; en
  • In de vierde plaats de extra kosten van accountants, juristen en andere adviseurs. De uitgaven waren niettemin noodzakelijk om de onderneming weer financieel stabiel te maken en de transparantie van de rapportages te verbeteren.
 
2. De herstructurering van de detailhandelsactiviteiten
De volgende - zeer belangrijke - stap op onze weg naar herstel is de herstructurering van onze detailhandelsactiviteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat het succes van onze strategie "Road to Recovery" staat of valt met onze onverdeelde aandacht voor het herstel van de kracht van onze bedrijven. We hebben onderzocht welke kansen er zijn in wat wij als onze kernmarkten zien in de Verenigde Staten en Europa. We vormen een arenastructuur en een wereldwijde organisatie om onze processen te harmoniseren.
 
Ik geef u een overzicht van de recente ontwikkelingen bij onze huidige activiteiten:
In de Verenigde Staten vordert de integratie van twee van onze belangrijkste ketens - Stop & Shop en Giant-Landover - volgens plan. Ik kan u met voldoening enkele resultaten melden sinds we eerder dit jaar met dit proces begonnen:
  • De winkelsystemen worden geharmoniseerd;
  • Het managementteam van de geïntegreerde organisatie is gevormd; en
  • Giant-Landover heeft een plan voor reductie van de overhead en een verhuisplan opgesteld en bekendgemaakt.
 
In Nederland heeft de herpositionering van Albert Heijn tot gevolg gehad dat het marktaandeel zich weer in een stijgende lijn bevindt en datzelfde kan worden gezegd van het aantal klanten. We hebben naar de klanten geluisterd en de prijzen van meer dan 2.000 artikelen verlaagd. Dit leidde ertoe dat de klanten gemiddeld 15% goedkoper uit waren met hun boodschappen. Bovendien werpen de kostenbesparingen, verhoging van het kostenbewustzijn en reductie van de indirecte kosten hun vruchten af.
 
In Scandinavië in een principe-akkoord gesloten voor de vorming van een joint venture van ICA en Kesko in de Baltische staten. Ons doel is onze aanwezigheid in deze landen te vergroten; onze kennis en ervaring op het gebied van levensmiddelendetailhandel komen goed van pas in deze snelgroeiende markten. Verder heeft ICA vorige week definitief overeenstemming bereikt om zijn niet-geconsolideerde belang in Statoil terug te verkopen aan deze onderneming. Statoil is de Noorse oliemaatschappij waarmee ICA 1.400 benzinestations annex winkels in Scandinavië exploiteert.
 
In Centraal-Europa richten wij ons op verbetering van de kostenstructuur om beter te kunnen concurreren. We werken aan onze infrastructuur en analyseren onze winkelportfolio. Hiermee bereiden we ons voor op de kansen die zich zullen voordoen.
 
Met betrekking tot harmonisatie werken we aan het bundelen van functies, zoals rapportage, business control, interne controle en personeelszaken. Onze Business Support Organization maakt ook snelle vorderingen. Deze organisatie is de stuwende kracht achter de harmonisatie van onze processen - gericht op kostenbesparingen en grotere marges, en tegelijkertijd luisterend naar de behoeften van de lokale consument. De inspanningen zijn hoofdzakelijk gericht op IT, inkoop en supply chain management. Er zijn inmiddels wereldwijd veel kansen geïdentificeerd en ik wil hier enkele ontwikkelingen binnen onze IT-discipline noemen.
 
Met onze werkmaatschappijen hebben we overeenstemming bereikt met betrekking tot onze wereldwijde IT-strategie, die erop gericht is het ideaal van een gemeenschappelijk platform en gemeenschappelijke applicaties zoveel mogelijk te benaderen. Uitbesteding is één van de hoekstenen van deze strategie.
 
Het laatste element van de herstructurering van onze detailhandelsactiviteiten is de desinvestering van niet-kernactiviteiten en onder de maat presterende bedrijfsonderdelen. Deze desinvesteringen verlopen volgens plan. Zoals we hebben gezegd, zijn we van plan hiermee tot eind 2005 een bedrag van 2,5 miljard euro vrij te maken. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we dat zullen halen.
 
Kijkt u maar eens naar deze twee plaatjes. Op deze ziet u het netwerk van Ahold vandaag, na de desinvesteringen die in 2003 werden gerealiseerd. Op die ziet u het netwerk van Ahold eind 2005, wanneer al de aangekondigde desinvesteringen zijn gerealiseerd. Hannu Ryöppönen zal hier nader op ingaan.
 
3. Het waardeherstel van U.S. Foodservice
"Road to Recovery" heeft een derde belangrijke component: herstel van de waarde van U.S. Foodservice. We hebben een driestappenplan over 18 tot 24 maanden bekendgemaakt, dat erop gericht is een aantal elementaire zaken te regelen. In 2003 waren de belangrijkste aandachtspunten een grondige interne controle en versterking van de corporate governance.
 
We zijn nu begonnen aan de volgende fase: versterking van de winstgevendheid en de kasstroom. We richten ons daarbij op de sterke punten en de operationele gang van zaken.
 
Enkele belangrijke aandachtspunten zijn:
  • De implementatie in 2004 van het SIS-systeem, waarmee leverancierskortingen door de gehele onderneming gevolgd kunnen worden;
  • Herbouw van de organisatie door een sterk management, ook financieel, en herstructurering van de regionale operaties;
  • Ontwikkeling van een plan om de IT-systemen te integreren, genaamd US Fast, dat de komende 18 maanden zal worden geïmplementeerd; en
  • Heronderhandelingen met ongeveer 125 leveranciers om verloren gegane inkoopvoordelen terug te winnen.
 
We hebben als doelstelling een positieve EBITA voor U.S. Foodservice in 2004, exclusief het effect van eventuele reorganisatielasten of andere incidentele posten. Onze doelstelling bij U.S. Foodservice is verder om uiterlijk in 2006 de EBITA-marge van 2002 te overtreffen.
 
4. De versterking van verantwoording, controle en corporate governance
En, last but not least, staan we voor de uitdaging om parallel met ons werk aan herstel de verantwoording, controle en corporate governance te versterken.
 
Dames en heren,
 
Nog maar drie maanden geleden zaten we hier ook in deze zaal om te discussiëren over onze ideeën betreffende deze onderwerpen.
 
Sinds maart hebben we veel vooruitgang geboekt:
  • De functies met betrekking tot accounting en business control zijn gecentraliseerd en de scheiding van verantwoordelijkheden op het hoofdkantoor is tot uitdrukking gekomen in de vorming van aparte afdelingen Business Controlling en Accounting & Reporting;
  • Honderden medewerkers in de Verenigde Staten en Europa zijn bezig met de implementatie van de eisen van de IFRS en de Amerikaanse Sarbanes-Oxley wet, zodat we er zeker van kunnen zijn dat we hieraan volledig voldoen, zoals we eind 2004, respectievelijk 2005 verplicht zijn;
  • Deze zomer klinkt het startschot van ons Values-programma, waar onze PZ-mensen en het management nauw bij betrokken zijn. Wij hebben ons erop vastgelegd een doelgerichte onderneming te zijn met gedeelde doelstellingen en gemeenschappelijke waarden. Dit zal de integriteit van de beslissingsprocessen in onze organisatie waarborgen; en
  • We zijn bezig met de instelling van een Retail Management Team, dat de Raad van Bestuur moet ondersteunen in de moeilijke jaren die voor ons liggen. Het team bestaat uit de CEO's van de arena's en zal een belangrijke rol spelen in de toekomstige ontwikkeling van Ahold, waarbij we zullen profiteren van onze omvang, en tegelijkertijd "één Ahold" zullen vormen.
 
In recente bijeenkomsten hebben we niet veel aandacht besteed aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, die niettemin heel belangrijk voor ons is. Het betekent ook zeker niet dat we op dit punt stil hebben gezeten. Ik wil u iets vertellen over één initiatief: het Ahold Afrika project voor duurzame ondersteuning.
 
Dit is een gecoördineerd plan, gericht op Ghana, dat naar onze mening zoden aan de dijk zal zetten. We willen met gebruikmaking van onze detailhandelsexpertise fruit en groente inkopen, en daarmee boeren helpen om houdbare producten te ontwikkelen; hierbij geven wij ook steun aan nationale en internationale ontwikkelingsorganisaties en aan regeringen.
 
Parallel aan de genoemde plannen en ontwikkelingen blijven we natuurlijk volledig meewerken aan de lopende onderzoeken van overheden en toezichthoudende instanties naar de gebeurtenissen die in 2003 werden bekendgemaakt.
 
Let op mijn woorden, wij komen er doorheen!
 
Laat mij het voorgaande samenvatten:
  • We zijn op het goede spoor.
  • We hebben een flink deel van de weg naar herstel al afgelegd.
  • Wij zijn gefocused, toegewijd en ambitieus - en op koers!
 
We hebben een aantal hoge, maar naar onze mening bereikbare doelstellingen: in 2006 willen we een jaarlijkse groei van 5% van de netto-omzet realiseren, een EBITA-marge van 5% en een rendement van 14% op de netto operationele activa.
 
Voor ik afsluit, wil ik de leden van de Raad van Commissarissen, die hier om me heen zitten, bedanken. Deze dank geldt ook degenen die vandaag aftreden. Zij steunden ons door dik en dun en we konden van hun aanzienlijke ervaring gebruik maken in moeilijke tijden.
 
We realiseren ons dat voor velen 2003 een moeilijk jaar is geweest.
Toch wil ik u verzekeren dat wij als Raad van Bestuur van uw onderneming zeer optimistisch zijn gestemd over de toekomst van Ahold.
Wij bouwen voort op de resultaten die we op het gebied van corporate governance en onze organisatorische en operationele herstructurering hebben bereikt.
We boeken daarbij snelle vooruitgang.
 
Tezamen met onze medewerkers, die gedurende 2003 onophoudelijk zijn blijven werken aan het herstel van de onderneming, doen wij ons uiterste best om de reputatie en de geloofwaardigheid van ons bedrijf te herstellen en om waarde te creëren voor u en onze klanten.
 
Nogmaals hartelijk bedankt - ook namens onze medewerkers. Mag ik u danken voor uw aandacht".
 
------------------------------------------------------------------------
Bepaalde uitspraken in dit toespraak zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten 'safe harbors' waarin dit effectenrecht voorziet. De forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt, tot uitspraken over de timing, reikwijdte en voortgang in en verwachte opbrengsten van Aholds toekomstige desinvesteringen en hun effect op de reductie van Aholds nettoschuldenlast, het verkrijgen van het profiel 'investment grade', het voltooien van plannen om interne controles te versterken, corporate governance en de naleving van wet- en regelgeving, uitspraken betreffende timing en reikwijdte van, voortgang in en het verwachte effect van de reorganisatie van Aholds ondernemingsactiviteiten op het gebied van food retail, met inbegrip van de integratie van bepaalde food retail ketens en de harmonisatie en concentratie van administratieve taken, en uitspraken over de timing, reikwijdte van en de voortgang in en het verwachte effect van de strategieën en plannen van Ahold en U.S. Foodservice. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in die forward-looking statements. Belangrijke factoren waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van de informatie in deze forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het effect van algemene economische omstandigheden, toenemende concurrentie op de markten waarop Aholds dochtermaatschappijen en joint ventures opereren, schommelingen in wisselkoersen, Aholds vermogen om haar strategieën en plannen succesvol te implementeren, problemen bij de naleving van nieuwe boekhoudkundige wet- en regelgeving, de uitkomsten van contractonderhandelingen, de uitkomsten van lopende of toekomstige onderzoeken of juridische procedures waarbij Ahold en bepaalde van haar huidige and voormalige directeuren, functionarissen en werknemers partij zijn of kunnen zijn, maatregelen van gerechtelijke en overheidsinstanties en derden. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden, wordt lezers geadviseerd behoedzaam om te gaan met deze forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van deze toespraak. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om (een) gewijzigde forward-looking statement(s) te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na deze toespraak. Buiten Nederland presenteert Koninklijke Ahold N.V. - dat is haar statutaire naam - zich onder de naam 'Royal Ahold' of kortweg 'Ahold'.
----------------------------------------------------------------------

Attachments

Speech Anders Moberg