Yara med sterkt andre kvartal


Yaras resultat etter skatt i andre kvartal ble på 811 millioner kroner (2,54 kroner per aksje) sammenlignet med 521 millioner kroner (1,63 kroner per aksje) i andre kvartal i fjor. EBITDA (brutto kontantstrøm) for andre kvartal var 1.416 millioner kroner (1.062 millioner kroner forrige år), mens driftsresultatet i samme kvartal var 901 millioner kroner (617 millioner kroner).
 
"Ammoniakk- og ureaprisene økte gjennom kvartalet, og gjennomsnittsprisene for nitrogenprodukter var på et høyt nivå," sier konsernsjef Thorleif Enger i Yara. "Kontantstrømmen i andre kvartal var veldig sterk ettersom et godt resultat ble kombinert med redusert driftskapital og lave investeringer. Dette førte til en betydelig nedgang i rentebærende gjeld", sier Enger.
 
Netto rentebærende gjeld ved slutten av andre kvartal 2004 var 4.516 millioner kroner, ned fra 6.392 millioner kroner ved slutten av første kvartal og 7.584 millioner ved slutten av desember 2003.
 
Samtlige av Yaras tre forretningssegmenter leverte gode resultater i andre kvartal. Oppstrøms-segmentet nær doblet sin EBITDA sammenlignet med samme kvartal i fjor grunnet høye priser, gode produksjonsvolumer og stabil energikostnad. Nedstrøms-segmentet forbedret marginene og økte salget i Europa, mens det ble gjort en nedskalering av salget i regioner med lav-marginprodukter. Industri-segmentet leverte en 30% økning i EBITDA sammenlignet med samme kvartal i fjor, med volumøkninger for de fleste produktene.
 
"Et sterkt globalt kornmarked skaper god etterspørsel for Yaras mineralgjødsel," sier Thorleif Enger. "Imidlertid er ny produksjonskapasitet de nærmeste årene forventet å overstige historisk etterspørselsvekst".
 
 
Siden aktivitetene reflektert i tallene over ikke formelt eksisterte som Yara før 25. mars 2004, er tallene før den tid proforma tall.
 
 
Ytterligere informasjon
Den fullstendige kvartalsrapporten og presentasjonsmaterialet benyttet under presse- og analytikerkonferansen er tilgjengelig på
 
Finansiell kalender
15. oktober      Resultater for tredje kvartal
19. november Yara Kapitalmarkedsdag, Oslo
 
 
Kontakt
                        Egil Hogna, Investor Relations                      Arne Cartridge, Media Relations
Telefon            (+47) 24 15 71 66                                          (+47) 24 15 73 01
Mobil               (+47) 90 187 865                                           (+47) 47 900 900
E-post             egil.hogna@yara.com                                               arne.cartridge@yara.com
 
 
Yara International ASA er verdens ledende leverandør av mineralgjødsel og står særlig sterkt innen nitrogenbaserte gjødseltyper. Yara har kontorer i 50 land fordelt på alle verdensdeler og selger over 20 millioner tonn mineralgjødsel årlig i mer enn 120 land. Yaras mineralgjødsel er tilpasset lokale forhold og inneholder de næringsstoffer avlingene trenger. Yara gir råd om riktig gjødsling for å bidra til bedre avkastning på bøndenes arbeidsinnsats og et mer bærekraftig landbruk. Yara har en sterk posisjon i industrielle markeder i Europa som leverandør av nitrogenbaserte kjemikalier og er den ledende leverandør av flytende CO2.