Fortis werkt merkenstrategie in Nederland verder uit


 
Dat de belangrijkste Nederlandse verzekeraars de naam Fortis ASR gaan dragen is een belangrijke stap in het merkenbeleid van Fortis. Fortis is de tweede verzekeraar van Nederland, maar staat vooral bekend als bank. Fortis voert in Nederland sinds enkele maanden een grootschalige campagne waarin zij benadrukt actief te zijn in zowel bankieren als verzekeren. Om het nieuwe bedrijf Fortis ASR bij een breed publiek bekend te maken, zal in de tweede helft van 2005 een grote publiekscampagne starten. De huidige merken AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend blijven tot oktober 2005 gehandhaafd.
 
De Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Fortis zijn gebundeld in Fortis ASR Groep. Deze omvat naast de algemene verzekeraars AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend, die volgend jaar opgaan in Fortis ASR, nog vier gespecialiseerde verzekeraars. Deze houden hun huidige merknaam en zullen de vermelding 'part of Fortis' met kracht blijven uitdragen. Het betreft
De Amersfoortse (inkomensverzekeringen), Europeesche (reis- en recreatieverzekeringen), Falcon Leven (universal-life verzekeringen) en AMEV Ardanta (uitvaartverzekeringen), dat verder gaat als Ardanta.
 
Anton van Rossum, CEO van Fortis: "De beslissing om onze nieuwe algemene verzekeraar onder de naam Fortis te brengen is een belangrijke stap vooruit in ons merkenbeleid. Fortis is de grootste financiële dienstverlener in haar thuismarkt, de Benelux. In België werken zowel onze bank- als onze verzekeringsactiviteiten al enkele jaren onder de Fortisvlag. Nu dit ook in Nederland het geval wordt, maken wij voor het grote publiek beter zichtbaar dat wij actief zijn in zowel bankieren als verzekeren."
 
Jacques van Ek, lid van het Executive Committee van Fortis en voorzitter van de hoofddirectie van de Nederlandse verzekeringstak: "De naam Fortis ASR weerspiegelt prominent dat wij onderdeel zijn van Fortis en vormt tevens een verwijzing naar de ondernemingen waaruit zij voortkomt: ASR staat voor de oorspronkelijke AMEV Stad Rotterdam Verzekeringsgroep. Fortis ASR is daarmee een herkenbare naam voor onze primaire klant, het intermediair."
 
De samenvoeging van de algemene Nederlandse verzekeraars AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend is medio 2003 reeds aangekondigd. De totstandkoming van één nieuwe algemene verzekeraar met een breed productenassortiment van levens- en pensioenverzekeringen en van schade- en zorgverzekeringen voor zowel de particuliere markt als het MKB zal in oktober 2005 een feit zijn. Dan verdwijnen ook de merknamen AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend. Fortis ASR blijft werken vanuit de drie huidige locaties: Rotterdam, Utrecht en Woudsend.

Fortis ASR Groep is met een bruto premie-inkomen van bijna EUR 5 miljard (2003) en een marktaandeel van 12,5% de tweede verzekeraar van Nederland. De nieuwe verzekeraar Fortis ASR is goed voor driekwart van de totale premies van de groep. Onder verschillende merken (AMEV, AMEV Ardanta, De Amersfoortse, Europeesche, Falcon Leven, Stad Rotterdam en Woudsend) biedt Fortis ASR Groep producten op het gebied van schade, leven, pensioenen, zorg, hypotheken en andere producten. De verzekeraars van de Fortis ASR Groep bieden hun producten aan via ruim 8.000 tussenpersonen. In Nederland wordt circa 65% van alle verzekeringen via tussenpersonen verkocht.
 
Fortis ASR is in 2000 ontstaan toen Fortis de beursgenoteerde ASR Verzekeringsgroep overnam. ASR bestond uit het assurantieconcern Stad Rotterdam anno 1720 (Stad Rotterdam Verzekeringen, Woudsend Verzekeringen, Koning & Boeke, later Stad Rotterdam Zaandam en de Verzekerings Unie), De Amersfoortse Verzekeringen en Europeesche Verzekeringen. Fortis was in Nederland al in de verzekeringsmarkt actief met de maatschappijen AMEV, AMEV-Ardanta en Falcon.
 
Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 24.4 miljard (31/08/2004) en circa 53.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten.Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com
 
 
 
 
Perscontacten:
 
 
 
 
Brussel:
 
32 (0) 2 565 35 84
Utrecht:
31 (0) 30 226 32 19
Investor Relations:
 
 
 
 
Brussel:
 
32 (0) 2 510 53 38
Utrecht:
31 (0) 30 226 32 20
 

Bijlage: Het Fortis-merk
 
De keuze van de naam Fortis ASR voor de merken AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend in Nederland is een belangrijke stap voorwaarts in het merkenbeleid van Fortis. Fortis neemt afscheid van drie sterke merken.
 
Fortis ontstond in 1990 als fusie van de Nederlandse combinatie AMEV/VSB met de grootste verzekeraar van België, AG. Dit was de eerste grensoverschrijdende fusie in de financiële sector en ook de eerste tussen een Belgisch en Nederlands bedrijf. Daarna is Fortis sterk gegroeid.. In haar thuismarkt, de Benelux, is Fortis de grootste financiële dienstverlener. Fortis Bank is in België de belangrijkste bankverzekeraar en Fortis AG, dat zijn producten distribueert via tussenpersonen, is er de grootste verzekeraar. In Nederland is Fortis de tweede verzekeraar en de vierde bank.
 
Aanvankelijk opereerden de Fortis-ondernemingen zelfstandig en onder hun eigen naam. In de tweede helft van de jaren negentig is Fortis aan haar merk gaan bouwen. In maart 1998 introduceerde Fortis haar merkenstrategie en het Fortis-logo. Het Fortis-merk is de laatste jaren gefaseerd ingevoerd. In maart 2000 vond een zeer ingrijpende rebranding plaats, toen ASLK, Generale Bank, VSB Bank en een deel van de activiteiten van MeesPierson verder gingen onder de naam Fortis Bank. Tegelijkertijd veranderde AG 1824 in Fortis AG.
 
De Fortis-ondernemingen vallen op dit moment uiteen in drie categorieën. Fortis-branded bedrijven voeren de naam Fortis en dragen de Fortis-identiteit krachtig. Voorbeelden zijn Fortis Bank en Fortis AG. Fortis-endorsed ondernemingen ontplooien activiteiten onder hun eigen naam. In veel gevallen gaat het hier om sterke merken in een specifieke markt, zoals MeesPierson en Krediet aan de Nijverheid. Deze bedrijven hanteren hun eigen huisstijl, waaraan het Fortis-logo wordt toegevoegd als 'kwaliteitszegel'. Bedrijven die alleen hun eigen naam gebruiken zijn Fortis-ondernemingen waarvan de kernactiviteit te ver afstaat van het Fortis-merk, of joint-ventures waarbij Fortis niet voor meer dan 50 procent eigenaar is. Een voorbeeldis CAIFOR in Spanje, een joint-venture op het gebied van bankverzekeren tussen Fortis en "la Caixa".
 
Het logo
Het Fortis-logo bestaat uit drie elementen:
 
Het Fortis-beeldmerk
Dit is gebaseerd op het assenkruis dat bijna elke stad en elk dorp heeft. Het logo reflecteert de wereld om Fortis heen. Het kan elke gemeenschap zijn waarin de Fortis-bedrijven werkzaam zijn. Het symbool voegt emotie toe aan het solide imago van Fortis. Het is levendig, krachtig en innovatief. Bovendien geeft het de diversiteit weer van de markten waarop Fortis actief is.
 
Het Fortis-woordmerk
Dit vormt een solide, degelijke en sterke basis wat nog eens wordt onderstreept door de naam zelf. Fortis is immers afgeleid uit het Latijn en staat voor solide en kracht.
 
Promise
'Solid partners, flexible solutions'. Deze zin is toegevoegd als extra belofte aan de klant. Het vat de essentie van Fortis samen, het streven om betrouwbaar te zijn, maar tegelijkertijd flexibel, rekening houdend met de specifieke behoeften van iedere klant.
 
 

Attachments

PDF Versie