KEMIRA-KONSERNIN TULOSKATSAUS 1.1. - 30.9.2004


- Liikevaihto: 2 142 milj. euroa (2 054 milj. tammi-syyskuussa 2003), kasvu 4 %
- Liikevoitto: 200 milj. euroa (129 milj.), kasvu 55 %
- Tulos per osake: 1,05 euroa (0,63), kasvu 67 %
- Rahavirta investointien jälkeen: 190 milj. euroa (-22 milj.)
- Omavaraisuusaste: 49 % GrowHow'n listauksen jälkeen.
 
Kemira-konsernin liikevaihto ja liikevoitto olivat tammi-syyskuussa edellisvuotista suurempia. Heinä-syyskuun liikevoitto on 87 % edellisvuotista parempi. Liikevoittoon sisältyy 52 milj. euroa liiketoimintayksiköiden myynneistä saatua voittoa (vuotta aikaisemmin 8 milj. euroa). Ilman myyntivoittoja liikevoitto on 39 milj. euroa eli lähes edellisen vuoden tasolla.
 
Avainluvut 
 
Kaikki katsauksessa olevat luvut on laskettu IFRS:n mukaan. GrowHow'n lokakuussa tapahtuneen irrottamisen vuoksi kaikki konsernin luvut on tässä katsauksessa esitetty sekä ilman GrowHow'ta (jatkava liiketoiminta) että yhdessä sen kanssa.
 
Heinä-syyskuussa Kemira-konsernin (ml GrowHow) liikevaihto oli 695 milj. euroa eli 2 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Liikevaihtoa lisäsivät lähinnä vuoden 2003 jälkimmäisellä puoliskolla tehdyt yritysostot, ja toisaalta sitä vähensi aikaisemmin keväällä myyty Ecocat -liiketoiminta. Kolmannen neljänneksen lopulla saatiin päätökseen Fine Chemicals ja Kalsiumkloridi -liiketoimintayksiköiden myynnit. Kemira-konsernin liikevoitto oli 91 milj. euroa (49 milj.), joka sisältää 52 milj. euron voiton myydyistä liiketoiminnoista ja 9 milj. euron lisäkustannuksen, joka liittyy typpihapon tuotantokatkoon GrowHow'n Incen tehtailla Britanniassa. Tulos ennen veroja oli 83 milj. euroa, tulos per osake 0,52 euroa (0,22) ja liiketoiminnan rahavirta per osake 0,81 euroa (1,08).
 
Tammi-syyskuussa konsernin liikevaihto oli 2 142 milj. euroa, 4 % enemmän kuin vastaavalla jaksolla vuonna 2003 (2 054 milj.). Liikevoitto oli 200 milj. euroa (129 milj.) eli 9 % liikevaihdosta (6 %). Tuloksia kommentoidaan liiketoiminta-alueittain jäljempänä. 
 
Tammi-syyskuun voitto ennen veroja ja vähemmistöosuutta oli 177 milj. euroa (110 milj.) eli 61 % edellisvuotista enemmän. Tulos sisältää liiketoimintojen ja muun käyttöomaisuuden myyntivoittoja 69 milj. euroa (13 milj.). Voitto verojen jälkeen nousi 68 % ja oli 126 milj. euroa (75 milj.). Tulos per osake oli 1,05 euroa (0,63). Sidotun pääoman tuotto oli 11 %. Rahavirta investointien jälkeen oli +190 milj. euroa (-22 milj.). Liiketoiminnan rahavirta per osake oli 1,62 euroa (1,11). Oma pääoma per osake oli 9,44 euroa (8,77 vuoden 2004 alussa).
 
GrowHow sisältyy Kemira-konserniin syyskuun loppuun saakka. GrowHow'n listaamisen yhteydessä päätettiin jättää vesiliukoisten erikoislannoitteiden liiketoiminta Kemiraan. Se sisältyy Kemira-konsernin "Muuhun liiketoimintaan".
 
Irtautuneen GrowHow'n liikevaihto oli heinä-syyskuussa 262 milj. euroa (252 milj.). Liiketappio oli 5,3 milj. euroa, kun liiketulos vuosi sitten oli voittoa 7 milj. Tammi-syyskuun liikevaihto oli 858 milj. euroa, 1 % vähemmän kuin vuosi sitten (868 milj.). Liikevoitto oli 35 milj. euroa (39 milj.). Lannoitteiden hinnat olivat korkeammat kuin vuotta aiemmin. Tulosta heikensi raaka-aineiden, erityisesti kaasun, hinnannousu sekä Britannian tehtaan pitkään jatkunut tuotantohäiriö, jonka vaikutus oli noin 9 milj. euroa.
 
Kemira GrowHow Oyj raportoi erillisellä tiedotteella tuloksensa kehittymisestä.
 
Konsernin palveluksessa oli syyskuun lopussa 10 089 henkeä (10 626). GrowHow'n irrottamisen jälkeen Kemira-konsernin henkilömäärä on noin 7 130.
 
LOPPUVUODEN NÄKYMÄT
 
Paperi- ja sellukemikaalien asiakasteollisuudessa matalasuhdanteen ennakoidaan paranevan vähitellen loppuvuotta kohden. Alalta onkin viime aikoina saatu joitain myönteisiä viestejä. Tänä ja viime vuonna tehtyjen yritysostojen myötä yksikön maantieteellinen läsnäolo on voimistunut ja tuote- ja palveluvalikoima laajentunut erityisesti Pohjois-Amerikassa. Paperi- ja sellukemikaaliyksikön koko vuoden liikevaihdon odotetaan kasvavan. Liikevoiton uskotaan kireästä kilpailutilanteesta huolimatta paranevan viime vuodesta, kun vuoden takaiseen lukuun sisältynyt 7,6 milj. euron myyntivoitto jätetään huomiotta.
 
Vedenpuhdistuskemikaalien kysynnän odotetaan kehittyvän edelleen suotuisasti. Vaihtoehtoisten raaka-aineiden käyttö, lisääntyvä myynti ja paremmat myyntihinnat kompensoivat vain osittain raaka-ainehintojen nousua. Liikevaihdon arvioidaan nousevan viime vuodesta ja liikevoiton olevan hieman edellisvuotta parempi.
 
Teollisuuskemikaalien nykyisten yksiköiden yhteenlasketun liikevaihdon oletetaan olevan viime vuotta korkeampi. Titaanidioksidipigmenttien keskihinnat ovat olleet viimevuotista alhaisempia. Kuitenkin kysyntä on selvästi piristynyt ja hintojenkin odotetaan vahvistuvan vähitellen. Vuoden jälkipuoliskon odotetaan olevan titaanidioksidiyksikössä alkuvuotta parempi. Myös muurahaishappojen ja pesuaineissa käytettävän natriumperkarbonaatin kysynnän uskotaan jatkuvan vakaana. Tehtyjen yritysmyyntien vuoksi Industrial Chemicalsin liikevaihto jäänee alle viimevuotisen. Liikevoiton uskotaan kuitenkin paranevan edellisestä vuodesta, myös ilman liiketoimintayksiköiden myyntivoittoja.
 
Maalien myynnin odotetaan olevan viime vuoden tasolla. Myynti kasvaa Venäjällä ja Baltian maissa edelleen ja perustuu erityisesti Venäjällä yhä enemmän paikalliseen tuotantoon. Tehostamistoimien vaikutukset ja synergiaedut parantavat osaltaan tulosta, ja liikevoiton odotetaan kasvavan viime vuodesta.
 
Kemira-konsernin liikevaihto jää viimevuotista alemmaksi toteutuneiden rakennejärjestelyiden vuoksi. Jatkavan liiketoiminnan vertailukelpoisen liikevaihdon uskotaan kasvavan edellisestä vuodesta. Sekä koko konsernin että jatkavan liiketoiminnan liikevoiton ja nettotuloksen uskotaan kasvavan vuoden 2003 tulokseen verrattuna.
 
Helsinki 3.11.2004
 
Hallitus
 
 
Täydellinen raportti taulukoineen on ladattavissa alla olevasta linkistä:

Attachments

TULOSKATSAUS 1.1. - 30.9.2004