Stora Enso Digital Solutions satsar på förpackning av skivor


Stora Enso och Xeikon International bildar ett samföretag kallat Stora Enso Digital Solutions N.V. som ska ansvara för försäljning, service och utveckling av förpackningslinjen "Stora Enso DBS powered by Xeikon" för cd- och dvd-skivor. Stora Enso Digital Solutions kommer att förse skivtillverkare inom till exempel musik-, film-, spel- och databranschen med förpackningar.
 
"Det finns i dag ett ökande behov av korta produktionsserier inom skivtillverkning eftersom marknaden är fragmenterad. Den första produktionsserien kan till exempel omfatta 1 000 exemplar och de följande serierna bara 300 till 500 exemplar. Förpackningslinjen "Stora Enso DBS powered by Xeikon" erbjuder en konkurrensfördel genom att möjliggöra kortare ledtider och kostnadseffektiva korta serier", säger Ari Lehikoinen, verkställande direktör för Stora Enso Digital Solutions.
 
Effektiv, ekonomisk och miljövänlig
 
DBS (Discbox Slider) är Stora Ensos unika skivfodral av kartong. "Stora Enso DBS powered by Xeikon" omfattar alla faser i tillverkningen av DBS-förpackningar, från tryckning och stansning till montering och fyllning. Den kompletta linjen består av en Xeikon 5000 digital färgtryckpress, en DBS konverteringsmaskin och en DBS Pac Master förpackningsmaskin.
 
"Digitalt tryck är snabbt och effektivt jämfört med traditionella tryckmetoder. Direktkontroll av hela produktionslinjen gör det möjligt att arbeta med varierande data, göra snabba byten och personalisera förpackningarna. Linjen svarar mot den fragmenterade marknadens behov och öppnar nya möjligheter att använda skivor även för sales promotion, koncernkommunikation och direktmarknadsföring", konstaterar Lehikoinen.
 
DBS är ett hållbart, ekonomiskt och miljövänligt förpackningsalternativ. Förpackningen för en eller två cd-skivor plus häfte passar i alla vanliga cd-hyllor. DBS-förpackningen är 30 procent tunnare och väger 50 procent mindre än ett traditionellt cd-fodral, vilket ger avsevärda besparingar i fråga om material, transportkostnader och hyllutrymme. Kartongmaterialet är dessutom förnyelsebart och återvinningsbart.
 
Kombination av framstående teknik
 
Stora Enso Digital Solutions ligger i Lier i Belgien. För att kunna erbjuda personlig lokal kundservice överallt i världen utnyttjar företaget Stora Ensos och Xeikon Internationals globala försäljnings- och servicenät. Bägge parter i samföretaget är marknadsledande inom sina respektive verksamhetsområden. Xeikon International, ett dotterbolag till Punch International, är världens ledande leverantör av digitala färgtryckslösningar för professionellt bruk. Stora Enso, en integrerad skogsindustrikoncern med tillverkning av tryck- och finpapper, förpackningskartong och träprodukter, har en världsledande position inom förpackningskartong.
 
"Vertikal innovation i värdekedjan ger oss möjligheten att ta fram nya förpackningskoncept och affärsmodeller som tillgodoser de nya marknadsbehoven och konsumenternas önskemål. Stora Enso Digital Solutions är ett utmärkt exempel på den omstrukturering av värdekedjan som vi just nu deltar i", säger Juha Lehtola, Vice President för New Business Innovations vid Stora Enso Consumer Boards.
 
Mer information:
 
Stora Enso Digital Solutions
Ari Lehikoinen, Managing Director
Tel. +358 2046 240 82
Mobile +358 400 707 854
 
Stora Enso Packaging Boards
Consumer Boards
Juha Lehtola, Vice President, New Business Innovations
Tel. +358 2046 221 53
 
Xeikon International
Wim Deblauwe, Vice President, Sales & Marketing
Tel. +32 3 443 1311