Ducatus stelt superdividend van € 17,50 per aandeel voor


Beleggingsmaatschappij Ducatus NV stelt aan haar aandeelhouders voor om € 17,50 per aandeel uit te keren. Het voorstel is ingegeven door de hoge liquiditeitspositie als gevolg van intrekkingen van preferente aandelen door enige ondernemingen waarin Ducatus deelneemt. Na 16 december 2004 hebben nog enige (deel-)intrekkingen plaatsgevonden. Hierdoor wijkt het voorstel af van wat in het persbericht van 16 december werd geïndiceerd (circa € 15,00 per aandeel).
 
In totaal zal circa € 98 miljoen aan aandeelhouders worden uitgekeerd. Dit is vrijwel het gehele bedrag dat aan liquide middelen beschikbaar is gekomen als gevolg van intrekkingen van en terugbetalingen op preferente aandelen. Hierbij is overwogen dat herbelegging op korte termijn niet valt te voorzien en dat de liquide middelen veel lager renderen dan de beleggingen van Ducatus. Als gevolg van de uitkering zal het directe rendement op de beleggingen van Ducatus met ongeveer een kwart stijgen naar circa 5%.
 
De (deel-)intrekkingen na 16 december 2004 betroffen de ondernemingen Cebeco Handelsraad BA (€ 8,7 miljoen), met een boekwinst van ongeveer € 2,7 miljoen, en Koninklijke Vopak NV (€ 12,0 miljoen), met een boekwinst van ongeveer € 0,2 miljoen.   
 
De uitkering aan aandeelhouders zal geschieden ten laste van de fiscaal vrije agioreserve, waardoor geen dividendbelasting is verschuldigd.
 
Op 24 januari 2005 zal een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders worden gehouden. Dan zal het voorstel tot uitkering ter besluitvorming aan aandeelhouders worden voorgelegd. Op korte termijn zal een oproepingsadvertentie worden geplaatst.
 
Het is nog niet bekend wat het reguliere dividendvoorstel over het jaar 2004 zal zijn
(2003: € 2,80). Dit staat los van de nu voorgestelde uitkering en zal worden gebaseerd op de dividend- en rente-inkomsten uit de beleggingen nà kosten en belastingen.
 
Het totale rendement over 2004 voor beleggers in Ducatus, gebaseerd op de beurskoers en het uitgekeerde dividend op herbeleggingsbasis, bedroeg 6%. 
 
Per 4 januari 2005 bedroeg de intrinsieke waarde € 61,55 bij een slotkoers van
€ 57,50. Het aantal uitstaande gewone aandelen bedraagt 5.591.810.
 
's-Hertogenbosch, 5 januari 2005
 
Klik op bijlage om de pdf-versie van het persbericht te openen:

Attachments

pdf-versie persbericht