Etelä-Afrikan ilmatieteen laitos ottaa käyttöönsä Vaisalan salamanpaikannusverkon


Uuden salamanpaikannusverkon avulla Etelä-Afrikan ilmatieteen laitos pystyy ennakoimaan ukkosmyrskyjä entistä luotettavammin ja ryhtyä tarvittaviin varotoimiin, jotta rajuilmojen aiheuttamat vahingot voitaisiin minimoida. Salamointi on turvallisuusriski paikalliselle väestölle, lentokentillä, kaivos- ja rakennustoiminnassa sekä käsiteltäessä räjähdysaineita ja muita tulenarkoja materiaaleja ulkona. Verkon tuottamaa salamatietoa pyritään jatkossa hyödyntämään  myös Etelä-Afrikan sähkönjakelussa, joka on altis salamaniskujen aiheuttamille katkoksille.
 
Vaisalan salamanpaikannusverkko tuottaa tietoa sekä maa- että pilvisalamista, ja soveltuu erittäin hyvin lähestyvien ukkosrintamien varhaiseen havainnointiin. Etelä-Afrikkaan asennettava 19 anturin muodostama verkko pystyy paikallistamaan lähestyvät rajuilmat jopa satojen kilometrien päästä, ja antamaan ennakkovaroituksia. Verkko toimii myös meteorologien työkaluna reaaliaikaisen salamatiedon hyödyntämisessä. Päivittäisen sääennustamisen lisäksi tietoja voidaan käyttää maantieteellisen sijainnin ja salamaniskujen aiheuttamien sähkökatkosten ja muiden vaurioiden välisten syy-seuraussuhteiden analyysiin ja todentamiseen.
 
Vaisala on maailman johtava salamanpaikannusverkkojen ja ukkostietojärjestelmien valmistaja. Vaisalan järjestelmiä on käytössä lähes kaikissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kiinassa, Japanissa, Malesiassa ja Brasiliassa. Vaisala omistaa Yhdysvallat kattavan ukkostieto- ja salamanpaikannusverkon, ylläpitää sitä ja myy sen tuottamaa säätietoa paikalliselle ilmatieteen laitokselle, ilmailuviranomaisille, yksityisille sähkönsiirtoyhtiöille, vakuutusyrityksille sekä yksityisille sääpalveluyrityksille.
 
Vaisala on menestyvä kansainvälinen teknologiakonserni, joka kehittää ja valmistaa elektronisia mittausjärjestelmiä ja -laitteita. Tuotteiden sovellusalueina ovat meteorologia, ympäristötieteet, liikenne ja teollisuus. Vaisalan palveluksessa on yli 1000 alansa ammattilaista ja konsernin liikevaihto vuonna 2004 oli 180,6 miljoonaa euroa. Vaisalan markkina-alue kattaa koko maailman. Vuonna 2004 viennin osuus liikevaihdosta oli 97 %. Vaisalan A-sarjan osakkeet on listattu Helsingin Arvopaperipörssissä.