Nokian vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevaihto 8,1 miljardia euroa ja osakekohtainen tulos 0,18 euroa


TESTI:
Nokian vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevaihto 8,1 miljardia euroa ja osakekohtainen tulos 0,18 euroa
Liikevaihto kasvoi 25 %; yhtiö nostaa arviotaan vuoden 2005 matkaviestinmarkkinoiden kappalemääräisen myynnin määrästä 760 miljoonaan
 
linkki.
 
 
 
*Vuoden 2005 toisen neljänneksen erityiserät
-Nokian vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevoittoon sisältyy 37 milj. euron suuruinen positiivinen erä, joka liittyy yhtymän muihin tuottoihin kirjattuun kiinteistön myyntiin.
-Nokian rahoitustuottoihin sisältyy 17 milj. euron suuruinen positiivinen erä, joka liittyy France Telecomin liikkeellelaskeman joukkovelkakirjalainan jäljellä olleen osan myyntiin.
-Näiden erien positiivinen vaikutus toisen neljänneksen osakekohtaiseen tulokseen oli 0,01 euroa.
 
Vuoden 2004 toisen neljänneksen erityiserät
-Vuoden 2004 toisen neljänneksen erityiserillä oli 0,03 euron positiivinen vaikutus osakekohtaiseen tulokseen.
 
**Uudet IFRS-standardit
International Financial Reporting Standards (IFRS) -standardit muuttuivat 1.1.2005. Nokian vuoden 2004 toisen
neljänneksen, ensimmäisen vuosipuoliskon ja koko vuoden 2004 luvuissa ovat mukana IFRS 2 -standardin ja päivitetyn IAS 39 -standardin takautuvan käyttöönoton vaikutukset.
 
PÄÄJOHTAJA JORMA OLLILA:
Olen erittäin tyytyväinen liikevaihdon vahvaan 25 %:n kasvuun edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, sekä siihen, että matkaviestinliiketoimintamme myynti kasvoi tätäkin nopeammin. Samalla Nokian osakekohtainen tulos kasvoi 20 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
 
Nokian matkaviestinten kappalemääräinen myynti kasvoi 34 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, mikä nosti osuutemme matkaviestinmarkkinoista arviolta 33 %:iin. Tämä osoittaa selkeästi, että kykenimme hyödyntämään teollisuudenalan hyvän kappalemääräisen myynnin kehityksen uusilla kasvumarkkinoilla sekä säilyttämään johtoasemamme korkeamman hintaluokan älypuhelinten markkinoilla.
 
Matkaviestinmarkkinoiden kappalemääräinen myynti oli hieman suurempi kuin odotimme, minkä johdosta nostamme aiempaa arviotamme markkinoiden koko vuoden kappalemääräisestä myynnistä 20 miljoonalla noin 760 miljoonaan. Koska kasvu tuli pääasiassa uusilta markkinoilta, jossa valtaosa tuotteista kuuluu alempaan hintaluokkaan ja hintapaineet ovat voimakkaat, koko teollisuudenalan matkaviestinten keskimääräiset myyntihinnat laskivat edelleen. Tämä piti paikkansa myös Nokian osalta toisella vuosineljänneksellä, mikä puolestaan vaikutti kannattavuuteemme. Uskomme näiden suuntausten jatkuvan loppuvuonnakin sekä koko teollisuudenalalla että Nokian osalta. 
 
Uudet tuotteet ja toiminnan tehokkuus ovat edelleen keskeisiä tekijöitä, joiden avulla kykenemme lieventämään tuotejakauman koostumuksen muutosten ja hintapaineiden vaikutusta kannattavuuteemme. Olemme esitelleet tänä vuonna jo 34 eri hintaryhmiin kuuluvaa matkaviestinlaitetta. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä pyrimme optimoimaan eri segmenttien ja tuotteiden maailmanlaajuisen tuotantokapasiteettimme sekä edelleen kehittämään toimitusverkostoamme.
 
Olen iloinen siitä, että säilytimme matkaviestimissä markkinaosuutemme tai kasvatimme sitä kaikilla maantieteellisillä alueilla. Toisen vuosineljänneksen markkinaosuutemme oli 33 %, mikä oli seurausta markkinaosuutemme vahvasta kasvusta ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna Latinalaisessa Amerikassa, Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa. Säilytimme markkinaosuutemme myös Aasiassa ja Tyynenmeren alueella sekä Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella. Myös 3G-laitteissa osuutemme kasvoi odotustemme mukaisesti.
 
Verkkoliiketoimintamme menestyi hyvin toisen vuosineljänneksen aikana, erityisesti Latinalaisessa Amerikassa. Odotamme kuitenkin, että markkinoiden erittäin tiukka kilpailutilanne ja Nokian jatkuva panostus uusille kasvumarkkinoille alentavat Networks-toimialaryhmän kannattavuutta vuoden 2005 toisella vuosipuoliskolla ensimmäiseen vuosipuoliskoon verrattuna.
 
Kun tarkastelemme kulunutta vuosineljännestä, liiketoiminnassamme on paljon menestystekijöitä, joiden varaan voimme rakentaa jatkossakin. Toimintaympäristömme on yhä haasteellisempi ja alalla on meneillään yhdentymiskehitys markkinoiden johtavien laite- ja verkkotoimittajien keskuudessa. Nokialla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet selviytyä tästä pelistä voittajana. Tämä mielessämme jatkamme kohdennettuja markkinointi- ja tuotekehitysinvestointeja tarpeellisessa laajuudessa.
 
Uudistettu korkeamman hintaluokan matkaviestinvalikoimamme, suuren kappalemääräisen myynnin tuomat edut sekä vahva tuotemerkki ja hyvä laatu alemman hintaluokan tuotteissa, jotka enenevässä määrin ohjaavat kasvua, luovat vahvan perustan tuote- ja teknologiajohtajuutemme laajentamiselle.
 
TEOLLISUUDENALAN KEHITYS
Toisen vuosineljänneksen kappalemääräisen myynnin kehityksen perusteella Nokia arvioi nyt, että matkaviestinmarkkinoiden kappalemääräinen myynti nousee noin 760 miljoonaan vuonna 2005. Aiemmin arvioimme kappalemääräisen myynnin vuonna 2005 olevan noin 740 miljoonaa, kun se vuonna 2004 oli arviolta 643 miljoonaa. Odotamme suuremman kappalemääräisen myynnin johtuvan pääasiassa kehittyvien markkinoiden kasvavasta matkapuhelintilaajakannasta.
 
Nokia arvioi edelleen matkaviestinmarkkinoiden arvon kasvavan vuonna 2005. Koska uusille käyttäjille suunnattujen alemman hintaluokan puhelinten osuus kuitenkin jatkaa kasvuaan, teollisuudenalan keskimääräisten myyntihintojen laskusuunnan oletetaan jatkuvan loppuvuonna.
 
Nokia arvioi edelleen matkapuhelinverkkomarkkinoiden kasvavan vuonna 2005 hieman euromääräisesti vuoteen 2004 verrattuna. Lisääntyvän tilaajamäärän kasvun edellyttämät investoinnit lisäkapasiteettiin ovat kehittyvillä markkinoilla eri vaiheissa. Odotamme myös kapasiteetin kasvattamiseen ja verkkojen optimointiin kohdistuvien investointien jatkuvan kehittyneillä markkinoilla. 
 
VUODEN 2005 KOLMANNEN NELJÄNNEKSEN NÄKYMÄT
Nokia arvioi kolmannen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan 7,9 - 8,2 miljardia euroa, kun se vuoden 2004 kolmannella neljänneksellä oli 7,1 miljardia euroa. Kolmannen vuosineljänneksen osakekohtaisen tuloksen (laimennettu) arvioidaan olevan 0,14 - 0,17 euroa, kun se vuoden 2004 vastaavalla jaksolla oli 0,15 euroa (laimennettu).
Nokia aikoo luopua seuraavien katsauskausien aikana myynnin ja osakekohtaisen tuloksen kehitystä koskevien numeeristen arvioiden antamisesta. Tämä on linjassa sen kanssa, että yhtiö on hiljattain syventänyt oma-aloitteista tiedottamistaan toimialaryhmiensä taloudellisesta kehityksestä. Päätökseen ovat vaikuttaneet myös viimeaikaiset viranomaistulkinnat sekä meneillään olevat tiedonantovelvollisuutta koskevat säännösuudistukset.
VUODEN 2005 TOISEN NELJÄNNEKSEN TALOUDELLISET PÄÄKOHDAT
Nokia
Nokian vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 25 % vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 8,1 miljardia euroa (6,5 miljardia euroa). Ilman valuuttakurssien muutosten vaikutusta Nokian myynti olisi noussut 27 %. Kaikkien neljän toimialaryhmän liikevaihto kasvoi vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
 
Toisen vuosineljänneksen liikevoitto kasvoi 13 % vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 1,0 miljardia euroa (0,9 miljardia euroa). Liikevoittoprosentti oli 12,5 (13,7).
 
Liiketoiminnan kassavirta vuoden 2005 toisella neljänneksellä oli 0,5 miljardia euroa (1,4 miljardia euroa), ja kassa ja muut likvidit varat olivat 11,2 miljardia euroa (12,6 miljardia euroa 31.3.2005). Nettovelan suhde omaan pääomaan (gearing) oli -80 % 30.6.2005 (-94 % 31.3.2005).
 
Matkaviestimet
Mobile Phones-, Multimedia- ja Enterprise Solutions -toimialaryhmien yhteenlaskettu matkaviestinten myynti oli vuoden 2005 toisella neljänneksellä 60,8 miljoonaa kappaletta, mikä tarkoittaa 34 %:n kasvua vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja 13 %:n kasvua vuoden 2005 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Arvioitu kappalemääräinen myynti teollisuudenalalla oli samalla ajanjaksolla 183 miljoonaa, mikä tarkoittaa 24 %:n kasvua vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja 8 %:n kasvua vuoden 2005 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.
 
Älypuhelinten myynti teollisuudenalalla oli Nokian arvioiden mukaan noin 12 miljoonaa kappaletta vuoden 2005 toisen neljänneksen aikana, kun se vuoden 2004 vastaavalla ajanjaksolla oli arviolta 3,5 miljoonaa. Nokian älypuhelinten myynti kasvoi 6,7 miljoonaan kappaleeseen, kun se vuoden 2004 vastaavalla ajanjaksolla oli 2,1 miljoonaa.
 
Seuraavassa taulukossa esitetään Nokian matkaviestinten myynti alueittain mainituilla ajanjaksoilla sekä vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
 
NOKIAN MATKAVIESTINTEN
KAPPALEMÄÄRÄINEN
MYYNTI ALUEITTAIN
(milj. kappaletta)
4-6/
2005
 
4-6/
2004
 
 
Muutos (%)
vrt. 4-6/
2004
1-3/
2005
 
Eurooppa,
Lähi-itä ja Afrikka
27,8
17,8
56
27,4
Kiina
7,4
4,2
76
7,1
Aasia ja Tyynenmeren alue
10,5
8,2
28
10,6
Pohjois- Amerikka
6,0
7,7
-22
4,3
Latinalainen Amerikka
9,1
7,5
21
4,4
Yhteensä
60,8
45,4
34
53,8
 
Nokian kappalemääräisen myynnin kasvuun Kiinassa vaikutti meneillään oleva jakeluverkoston laajentaminen maaseutualueille. Nokian kappalemääräisen myynnin kasvuun Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna vaikuttivat Nokian markkina-aseman elpyminen Länsi-Euroopassa sekä jatkuva vahva kappalemääräinen myynti Lähi-idän ja Afrikan markkinoilla. Pohjois-Amerikassa Nokian toisen vuosineljänneksen kappalemääräinen myynti laski edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna Nokian kilpailuympäristön pysyessä haastavana.
 
Nokian arvioitu markkinaosuus vuoden 2005 toisella neljänneksellä kasvoi 33 %:iin, perustuen alustavaan näkemykseemme markkinoiden koosta. Vuoden 2004 vastaavalla ajanjaksolla markkinaosuutemme oli 31 % ja vuoden 2005 ensimmäisellä neljänneksellä 32 %. Markkinaosuus kasvoi voimakkaasti edelliseen vuosineljännekseen verrattuna Latinalaisessa Amerikassa ja seuraavaksi eniten Kiinassa sekä Pohjois-Amerikassa. Nokian osuus muilla alueilla pysyi ennallaan.
 
Nokian matkaviestinten keskimääräinen myyntihinta laski vuoden 2005 toisella neljänneksellä 105 euroon, kun se vuoden 2004 toisella neljänneksellä oli 108 euroa ja vuoden 2005 ensimmäisellä neljänneksellä 110 euroa. Tämä heijasti pääasiassa markkinoiden jatkuvaa hintapainetta sekä  kappalemääräisen myynnin voimakkaampaa kasvua uusilla markkinoilla, missä tuotejakauma painottuu uusille käyttäjille tarkoitettuihin alemman hintaluokan puhelimiin. Odotamme näiden suuntausten jatkuvan loppuvuonna.
 
Mobile Phones: Vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 20 % vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 4,9 miljardia euroa (4,1 miljardia euroa). Hyvä kysyntä vaikutti liikevaihdon kasvuun. Myynnin kasvu oli voimakkainta Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella, Kiinassa sekä Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, kun taas myynti Latinalaisessa Amerikassa oli lähes ennallaan, ja Pohjois-Amerikan myynti laski merkittävästi.
 
Vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevoitto laski 2 % 789 miljoonaan euroon, kun se vuoden 2004 toisella neljänneksellä oli 802 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli 16,2 (19,8). Vuoden 2005 toisen neljänneksen kannattavuuteen vaikuttivat markkinoiden jatkuva hintapaine sekä uusien markkinoiden voimakkaammasta kysynnästä johtuva uusille käyttäjille suunnattujen alemman hintaluokan puhelinten suurempi osuus myynnistä vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Toisen vuosineljänneksen kannattavuuteen vaikutti myös myynnin ja markkinoinnin kulujen kasvu vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, mikä johtui monien uusien tuotteiden julkistamisesta sekä  Nokian tuotemerkin vahvistamiseen liittyvistä hankkeista.
 
Multimedia: Vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 89 % vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 1,4 miljardia euroa (729 miljoonaa euroa). Myynti oli vahvinta Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella, sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella ja Kiinassa, kun taas myynti Pohjois-Amerikassa ja Latinalaisessa Amerikassa oli edelleen pettymys. Myyntiin vaikuttivat vahvat markkinointipanostukset ja tuotevalikoiman hallinta, joiden seurauksena Nokia 7610 -laitteen ja hiljattain esitellyn Nokia 6680 -laitteen kaltaisten Series 60 -pohjaisten älypuhelinten kysyntä  kasvoi merkittävästi. Nokia 6680 -laite oli Multimedia-toimialaryhmän eniten liikevaihtoa tuova tuote vuosineljänneksen aikana.
 
Vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevoitto kasvoi 126 miljoonaan euroon verrattuna vuoden 2004 toisen neljänneksen 64 miljoonan euron liiketappioon. Liikevoittoprosentti oli 9,2 (-8,8). Kannattavuuteen vaikutti kuvaviestintään tarkoitettujen älypuhelinten vahva myynti. Myynnin ja markkinoinnin kulut kasvoivat merkittävästi vuoden 2004 toiseen neljännekseen verrattuna, kun Nokia esitteli uuden Nokia Nseries -alabrandin.
 
Enterprise Solutions: Vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 7 % vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 198 miljoonaa euroa (185 miljoonaa euroa). Myyntiä tuki yrityskäyttöön optimoitujen matkapuhelinsovellusten laajempi saatavuus sekä Nokia 9300- ja Nokia 9500 -laitteiden uusien eri kieliä ja operaattorivaatimuksia tukevien versioiden tuominen markkinoille. Nokia 9300 -laitteen myynti myös vauhdittui kesäkuussa. Liikevaihtoon vaikutti kuitenkin osin viestilaitekategorian tuotteiden hintojen lasku. Palomuurien myynti laski hieman vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, mihin vaikutti markkinoiden yleinen lasku vuoden 2005 ensimmäisellä neljänneksellä. 
 
Networks: Vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 6 % vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 1,6 miljardia euroa (1,5 miljardia euroa). Myyntiä tuki erittäin voimakas kasvu Latinalaisessa Amerikassa ja seuraavaksi eniten Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, mikä johti kokonaismyynnin kasvuun huolimatta siitä, että myynti pysyi entisen suuruisena Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella ja laski Pohjois-Amerikassa sekä vähäisemmässä määrin myös Kiinassa.
 
Vuoden 2005 toisen neljänneksen liikevoitto laski 8 % vuoden 2004 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 209 miljoonaa euroa (227 miljoonaa euroa). Liikevoittoprosentti oli 12,9 (14,8).
 
TOIMIALARYHMIEN VUODEN 2005 TOISEN NELJÄNNEKSEN PÄÄKOHDAT
 
MATKAVIESTIMET
Nokian Mobile Phones- , Multimedia- ja Enterprise Solutions -toimialaryhmien matkaviestinvalikoima kehittyi suotuisasti toisella vuosineljänneksellä. Nokia julkisti 17 uutta tuotetta ja aloitti yhdeksän tuotteen ensimmäiset toimitukset.
 
Mobile Phones
- Mobile Phones -toimialaryhmä kasvatti kuluttajille suunnattua valikoimaansa vuosineljänneksen aikana esittelemällä uusia tuotteita erilaisiin muotoilukategorioihin.  Keskeisiä olivat:
- Yhdeksän uutta GSM-mallia, mukaan lukien Nokia 6280 -malli, joka on Nokian ensimmäinen keskihintainen WCDMA 3G -puhelin.
- Neljä uutta CDMA-mallia, jotka kasvattivat keskihintaisten CDMA-tuotteiden valikoimaa
- Premium-kategoriaan kuuluvat ruostumattomasta teräksestä valmistetut liukukantiset Nokia 8800- ja Nokia 8801 -puhelimet.
 
Multimedia
- Nokia Nseries-alabrandin esittely oli tärkeä strateginen askel Nokialle yhtiön rakentaessa uutta multimediatietokonekategoriaa (Multimedia Computer).
 
Enterprise Solutions
- Kolmansien osapuolten toisella vuosineljänneksellä tekemien tutkimusten mukaan Nokia on viimeisen vuoden aikana nelinkertaistanut osuutensa yli 20 %:iin Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueen langattomien PDA-laitteiden ja vastaavien älypuhelinten markkinoista.
 
Networks
-          Networks-toimialaryhmä julkisti useita merkittäviä kauppoja ja teknologiajohtajuudesta kertovia uutisia. Merkittävimpiä olivat:
 
Teknologiakehitys
-          Toisen vuosineljänneksen teknologiajulkistukset keskittyivät  käyttäjäkokemuksen optimointiin ja niihin kuuluivat:
 
 
Lisätietoja yllä mainituista toimialaryhmien pääkohdista saa lehdistötiedotteista, jotka löytyvät osoitteesta: http://www.nokia.com/press
 
NOKIAN TOINEN VUOSINELJÄNNES 2005
(International Financial Reporting Standards (IFRS) -standardien mukainen vertailu on tehty vuoden 2004 toisen vuosineljänneksen päivitettyihin lukuihin* ellei toisin ole mainittu.)
 
Nokian liikevaihto kasvoi 25 % ja oli 8 059 miljoonaa euroa (6 463 miljoonaa euroa). Mobile Phonesin myynti kasvoi 20 % ja oli 4 864 miljoonaa euroa (4 050 miljoonaa euroa).  Multimedian myynti kasvoi 89 % ja oli 1 377 miljoonaa euroa (729 miljoonaa euroa). Enterprise Solutionsin myynti kasvoi 7 % ja oli 198 miljoonaa euroa (185 miljoonaa euroa). Networksin myynti kasvoi 6 % ja oli 1 620 miljoonaa euroa (1 530 miljoonaa euroa).
 
Liikevoitto kasvoi 1 004 miljoonaan euroon (888 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 12,5 (13,7). Mobile Phonesin liikevoitto laski 2 % 789 miljoonaan euroon (802 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 16,2 (19,8). Multimedian liikevoitto oli 126 miljoonaa euroa (liiketappio 64 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 9,2 (-8,8). Enterprise Solutionsin liiketappio oli 76 miljoonaa euroa (liiketappio 62 miljoonaa euroa). Networksin liikevoitto laski 8 % 209 miljoonaan euroon (227 miljoonaa euroa) ja sen liikevoittoprosentti oli 12,9 (14,8). Yhtymän yhteiset kulut olivat 44 miljoonaa euroa (15 miljoonaa euroa), mihin sisältyi 37 miljoonan euron positiivinen erä kiinteistön myynnistä vuoden 2005 toisen neljänneksen aikana sekä 90 miljoonan euron vakuutuspreemion palautukseen liittyvä positiivinen erä vuoden 2004 toiselta neljännekseltä.
 
Rahoitustuotot olivat toisella neljänneksellä 103 miljoonaa euroa (135 miljoonaa euroa), mihin sisältyi 17 miljoonan euron suuruinen positiivinen erä, joka liittyy France Telecomin liikkeellelaskeman huonomman etuoikeuden ehtoisen eräpäivättömän joukkovelkakirjalainan jäljellä olleen osan myyntiin (myös vuoden 2004 toisen neljänneksen rahoitustuottoihin sisältyi 71 miljoonan euron positiivinen erä, joka liittyi tämän France Telecomin joukkovelkakirjalainan osan myyntiin). Tulos ennen veroja ja vähemmistöosuuksia oli 1 108 miljoonaa euroa (1 017 miljoonaa euroa). Katsauskauden voitto oli 799 miljoonaa euroa (695 miljoonaa euroa). Osakekohtainen tulos kasvoi 0,18 euroon (laimentamaton ja laimennettu), verrattuna vuoden 2004 toisen vuosineljänneksen 0,15 euroon (laimentamaton ja laimennettu).
 
NOKIAN ENSIMMÄINEN VUOSIPUOLISKO 2005
(IFRS-vertailu tehty vuoden 2004 ensimmäisen vuosipuoliskon päivitettyihin lukuihin* ellei toisin ole mainittu).
 
Nokian liikevaihto kasvoi 21 % ja oli 15 455 miljoonaa euroa (12 811 miljoonaa euroa). Mobile Phonesin myynti kasvoi 16 % ja oli 9 391 miljoonaa euroa (8 130 miljoonaa euroa). Multimedian myynti kasvoi 70 % ja oli 2 510 miljoonaa euroa (1 473 miljoonaa euroa). Enterprise Solutionsin myynti kasvoi 37 % ja oli 505 miljoonaa euroa (369 miljoonaa euroa). Networksin myynti kasvoi 6 % ja oli 3 051 miljoonaa euroa (2 876 miljoonaa euroa).
 
Liikevoitto kasvoi 11 % ja oli 2 122 miljoonaa euroa (1 907 miljoonaa euroa). Liikevoittoprosentti oli 13,7 (14,9). Mobile Phonesin liikevoitto laski 9 % ja oli 1 658 miljoonaa euroa (1 831 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 17,7 (22,5). Multimedian liikevoitto oli 281 miljoonaa euroa (liiketappio 86 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 11,2 (-5,8). Enterprise Solutionsin liiketappio oli 85 miljoonaa euroa (liiketappio 97 miljoonaa euroa). Networksin liikevoitto kasvoi 430 miljoonaan euroon (381 miljoonaa euroa) ja liikevoittoprosentti oli 14,1 (13,2). Yhtymän yhteiset kulut olivat 162 miljoonaa euroa (122 miljoonaa euroa).
 
Rahoitustuotot tammi-kesäkuussa 2005 olivat 181 miljoonaa euroa (211 miljoonaa euroa). Tulos ennen veroja ja vähemmistöosuuksia oli 2 300 miljoonaa euroa (2 108 miljoonaa euroa). Katsauskauden voitto oli 1 662 miljoonaa euroa (1 424 miljoonaa euroa). Osakekohtainen tulos kasvoi 0,37 euroon (laimentamaton ja laimennettu) verrattuna vuoden 2004 ensimmäisen vuosipuoliskon 0,31 euroon (laimentamaton ja laimennettu).
 
Vuoden 2004 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana henkilöstöä oli keskimäärin 55 721. Kesäkuun 2005 lopussa Nokian palveluksessa oli maailmanlaajuisesti 56 571 henkilöä (55 505 vuoden 2004 lopussa).
 
OSAKEPÄÄOMAN KEHITYS
Nokia hankki yhtiön osakkeiden takaisinosto-ohjelman nojalla Helsingin Pörssin välityksellä 4.5-31.5.2005
yhteensä 40 800 000 omaa osaketta yhteensä noin 549 101 812 euron hintaan. Hankintahinta perustui
hankinta-ajankohdan markkinahintaan. Osakkeet hankittiin hallituksella olleen valtuutuksen mukaisiin
tarkoituksiin. Hankittujen osakkeiden nimellisarvo oli yhteensä 2 448 000 euroa ja ne edustivat noin 0,92 %
yhtiön osakepääomasta ja kaikista äänistä. Hankinnalla ei ollut merkittävää vaikutusta muiden
osakkeenomistajien omistukseen tai äänivallan jakautumiseen yhtiössä.
 
Nokian yhtiökokouksen 7.4.2005 tekemän päätöksen mukaisesti yhtiön hallussa olleet 230 miljoonaa omaa osaketta on mitätöity. Mitätöinti tuli voimaan 22.4.2005. Mitätöinnin seurauksena Nokian osakepääoma aleni osakkeiden yhteenlasketulla nimellisarvolla, 13 800 000 euroa, mikä oli vähemmän kuin 5 % yhtiön osakepääomasta ja kaikista äänistä. Mitätöinti ei pienentänyt omaa pääomaa eikä sillä ollut merkittävää vaikutusta muiden osakkeenomistajien omistuksen tai äänivallan jakautumiseen yhtiössä.
 
Nokian konserniyhtiöiden hallussa oli 30.6.2005 yhteensä 41 411 984 Nokian osaketta, joiden nimellisarvo
oli yhteensä 2 484 719,04 euroa ja osuus yhtiön osakepääomasta ja kaikista äänistä noin 0,93 %. Nokian
osakkeiden kokonaismäärä oli 30.6.2005 yhteensä 4 433 761 300 ja osakepääoma oli 266 025 678 euroa.
 
*International Financial Reporting Standards (IFRS) -standardit muuttuivat 1.1.2005. Nokian vuoden 2004 toisen
neljänneksen, ensimmäisen vuosipuoliskon ja koko vuoden 2004 luvuissa ovat mukana IFRS 2 -standardin ja päivitetyn IAS 39 -standardin takautuvan käyttöönoton vaikutukset.

 
 
On otettava huomioon, että tähän katsaukseen sisältyvät, muut kuin jo toteutuneita seikkoja koskevat lausumat
ovat tulevaisuudennäkymiin liittyviä kannanottoja. Näitä ovat esimerkiksi: A) tuotteiden ja ratkaisujen julkistuksiin ja
toimituksiin liittyvät ajankohdat; B) kykymme kehittää, tarjota käyttöön ja kaupallistaa uusia tuotteita, ratkaisuja ja
teknologioita; C) arviot markkinoiden kasvusta, kehittymisestä ja rakenteellisista muutoksista; D) liiketoimintamme
tulosta koskevat arviot ja tavoitteet; E) vireillä olevien ja uhkaavien oikeudenkäyntien lopputulos; ja F) lausumat,
joissa esiintyy sana "uskoa", "odottaa", "ennakoida", "arvioida", "tavoite", "on tarkoitettu" tai muu vastaava ilmaisu.
Koska tällaisiin lausumiin sisältyy riskejä ja epävarmuuksia, todelliset tulokset voivat poiketa huomattavasti niistä
tuloksista, joita tällä hetkellä odotamme. Tekijöitä, jotka saattaisivat aiheuttaa tällaisia poikkeamia, voivat olla
esimerkiksi: 1) kasvun jatkuminen koko langattoman viestinnän teollisuudenalalla sekä valitsemillamme uusilla
markkinasegmenteillä; 2) hintaeroosion hallitseminen; 3) uusien tuotteiden ja ratkaisujen markkinoille tuomisen
ajoitus ja onnistuminen; 4) tuotevalikoimamme kilpailukyky; 5) liiketoimintaympäristön ja asiakkaiden tarpeiden
ymmärtäminen sekä markkinasuhdanteiden oikea-aikainen tunnistaminen; 6) teknologiamuutosten vaikutukset
sekä tuote- ja ratkaisukehityksemme onnistuminen; 7) kilpailutilanne langattoman viestinnän teollisuudenalalla ja
muutokset kilpailutilanteessa; 8) kykymme hallita tavoitteidemme saavuttamiseen vaikuttavia tekijöitä ja antaa
tarkkoja ennusteita; 9) operaattorien ja markkinoiden toimijoiden uusien tuotteiden ja palveluiden saatavuus; 10)
yleinen taloudellinen tilanne maailmanlaajuisesti sekä päämarkkina-alueillamme; 11) kykymme ylläpitää
menestyksellä tuotannon ja logistiikan tehokkuutta sekä tuotteiden ja ratkaisujen korkeaa laatua; 12)
markkinakysynnän muutoksista aiheutuvat varastonhallintaan kohdistuvat riskit; 13) yhtiön kyky hankkia
keskeytyksettä ja kohtuuhintaan laadukkaita komponentteja; 14) menestyksemme teknologiaan, ohjelmistoihin tai
uusiin tuotteisiin ja ratkaisuihin liittyvissä yhteistyösopimuksissa; 15) yhtiön yhteistyökumppaneiden, toimittajien ja
asiakkaiden menestys, taloudellinen tilanne ja suorituskyky; 16) häiriö tietoliikennejärjestelmissä tai verkoissa,
joista toimintamme on riippuvaista; 17) tuotteisiimme ja ratkaisuihimme sisältyvän monimutkaisen teknologian,
johon sisältyy patentteja ja immateriaalioikeuksia, saatavuus kaupallisesti hyväksyttävin ehdoin ja loukkaamatta
suojattuja immateriaalioikeuksia; 18) kykymme rekrytoida ja pitää yhtiön palveluksessa ammattitaitoisia
työntekijöitä sekä kehittää heidän osaamistaan; 19) kehitys suurissa, monivuotisissa sopimuksissa tai
suhteessamme merkittävimpiin asiakkaisiin; 20) valuuttakurssien vaihtelut mukaan lukien erityisesti vaihtelut
raportointivaluuttamme euron sekä Yhdysvaltojen dollarin, Ison-Britannian punnan ja Japanin jenin välillä; 21)
yhtiön asiakasrahoitusriskien hallinta; 22) eri valtioiden toimintatapojen, lakien ja säännösten muutosten
vaikutukset; sekä 23) ne riskitekijät, jotka mainitaan yhtiön 31.12.2004 päättynyttä tilikautta koskevassa
Yhdysvaltojen arvopaperisäännösten mukaisessa asiakirjassa (Form 20-F) ss. 12-22 otsikon "Item 3.D Risk
Factors" alla.
 
Nokia, Helsinki 21.7.2005
 
Lehdistö- ja sijoittajayhteydet:
Yhtymäviestintä, puh. +358 (0) 7180 34495 tai +358 (0) 7180 34900
Sijoittajasuhteet Eurooppa, puh. +358 (0) 7180 34289
Sijoittajasuhteet Yhdysvallat, puh. +1 914 368 0555
 
www.nokia.fi
www.nokia.com
 
- Nokia julkistaa kolmannen vuosineljänneksen tuloksen 20.10.2005.