Tarkempaa tietoa tienpintojen jäätymisestä uudella Vaisalan tiesääanturilla


Vaisala on tuonut markkinoille uudentyyppisen tiesääanturin, joka mittaa tienpinnan tilaa entistä tarkemmin ja luotettavammin. Anturi mittaa tienpintaa reaaliajassa ja erottaa tielle sataneen veden ja lumen sekä tunnistaa tien pinnalle muodostuneen jään, sohjon ja kuuran. Etäanturin toiminta perustuu infrapunaoptiikkaan ja laserteknologiaan. Ainutlaatuista uudessa anturissa on se, että sen välittämän mittaustiedon avulla pystytään määrittämään tienpinnan kitkaluku, mikä puolestaan kertoo millainen ajokeli on.
 
Uudet tiesääanturit helpottavat talvikunnossapidosta vastaavien tahojen päätöksentekoa. Liikenneturvallisuuden kannalta välttämättömät teiden suolaukset pystytään ajoittamaan entistä tarkemmin, mikä vähentää sekä kustannuksia että ympäristön kuormitusta. Anturia voidaan käyttää myös muissa tiesään sovelluksissa, kuten sääohjautuvissa nopeusrajoituksissa ja varoituksissa, kunnossapidon laadunvalvonnassa, kevyen liikenteen väylien ja ajoliuskojen kunnossapidossa sekä automaattisten suolanruiskutusjärjestelmien ohjauksessa.
 
Uusi etäanturi eroaa nykyisistä tiehen upotetuista antureista myös asennustavaltaan. Uudet anturit asennetaan tien reunassa olevaan pylvääseen 3-10 metrin korkeudelle, jolloin asennuksia ja huoltotoimenpiteitä voidaan suorittaa helpommin olosuhteista tai ajankohdasta riippumatta.
 
Vaisalan uusi tiesääanturi on kehitetty yhteistyössä VTT:n ja Tiehallinnon kanssa. Anturi on ollut koekäytössä Suomessa, Englannissa ja Yhdysvalloissa ennen myynnin aloittamista.
 
Vaisala on tuonut samanaikaisesti markkinoille myös uuden tienpinnan lämpötilaa mittaavan etäanturin.
 
Vaisala on menestyvä kansainvälinen teknologiakonserni, joka kehittää ja valmistaa elektronisia mittausjärjestelmiä ja -laitteita. Tuotteiden sovellusalueina ovat meteorologia, ympäristötieteet, liikenne ja teollisuus. Vaisalan palveluksessa on yli 1000 alansa ammattilaista ja konsernin liikevaihto vuonna 2004 oli 180,6 miljoonaa euroa. Vaisalan markkina-alue kattaa koko maailman. Vuonna 2004 viennin osuus liikevaihdosta oli 97%. Vaisalan A-sarjan osakkeet on listattu Helsingin Arvopaperipörssissä.