Kitron kutter kostnader: Samlokaliserer i Norge


Kitron ASAs styre besluttet 26 oktober 2005 at konsernets EMS-produksjon i Norge skal samlokaliseres på Hisøy ved Arendal. I dag har selskapet tre produksjonsvirksomheter, beliggende i Kilsund, Hisøy og Vollebekk i Oslo. Produksjonen i Kilsund overføres til Hisøy, mens produksjonen ved enheten i Oslo fordeles mellom virksomhetene i Norge, Sverige og Litauen. Utviklingsvirksomheten i Kitron vil ikke bli berørt av tiltakene og fortsetter som før.
 
Beslutningen er en konsekvens av flere kvartal med fallende omsetning og svak lønnsomhet. I årets tredje kvartal fikk Kitron et resultat før skatt på minus 1,4 millioner kroner mot et positivt resultat på 0,8 millioner kroner i samme periode i fjor. Konsernets samlede omsetning falt fra 381 millioner kroner i tredje kvartal 2004 til 331,4 millioner kroner i samme periode i år. Driftsresultatet (EBIT) i tredje kvartal ble 4,1 millioner kroner mot 5,3 millioner kroner i tilsvarende periode i fjor.
 
   - Tiltakene vi nå ser oss nødt til å gjennomføre skal bidra til å sikre lønnsomhet fremover. Jeg er den første til å beklage at dette rammer om lag hundre av våre ansatte i Oslo og Arendal, sier konsernsjef Jan T. Jørgensen.
 
   - Kapasitetsreduksjonen bidrar til at de gjenværende 550 arbeidsplassene i Norge blir mer robuste og lønnsomme. Som all annen næringsvirksomhet er også Kitron avhengig av å tilpasse seg markedet for være konkurransedyktig, fortsetter Jørgensen.
 
Så langt i 2005 har markedet utviklet seg svakere enn Kitron tidligere har forventet. Dette har skapt betydelig overkapasitet i selskapet, og det er denne overkapasiteten som nå reduseres for å sikre konkurransekraft fremover.
 
Restruktureringen gir årlige besparelser på om lag 51 millioner kroner allerede fra andre kvartal i 2006. Regnskapet i fjerde kvartal 2005 vil bli belastet med en avsetning på 55 millioner kroner. De vedtatte tiltakene kommer i tillegg til kostnadsbesparelsene som ble gjennomført i 2004 og som gir årlige besparelser på 70 millioner kroner.
 
Som følge av ovennevte restrukturering er styret i Kitron av den oppfatning at det vil være nødvendig å styrke selskapets egenkapitalposisjon. Styret i Kitron ASA har derfor besluttet å foreslå overfor en ekstraordinær generalforsamling at styret gis fullmakt til å utstede inntil 16 millioner aksjer (se innkalling i egen melding).  Selskapets to største aksjonærer, UAB Hermis Capital og Kongsberg Gruppen ASA, som begge er representert i styret i Kitron ASA, vil delta i en eventuell emisjon.
 
Fremdriften i analysearbeidet er fremlagt for de tillitsvalgte i Kitron AS gjennom møter i bedriftsutvalget.
 
Utviklingsvirksomheten i Kitron berøres ikke av de vedtatte tiltakene. Kitrons strategi ligger fast, og selskapets markedsarbeid blir upåvirket.
 
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
- Konsernsjef i Kitron ASA, Jan T. Jørgensen          tlf 91 83 77 59
- Adm. direktør i Kitron AS, Jan Sigvartsen             tlf 91 58 29 10
- Finansdirektør i Kitron ASA, Morten Jurs              tlf 99 16 79 22