Nokia edistää avoimeen lähdekoodiin perustuvaa ohjelmistokehitystä


Uusi portaali "opensource.nokia.com" avataan tänään
 
Nokia julkisti tänään uuden internet-portaalin "opensource.nokia.com", joka palvelee avointa lähdekoodia hyödyntävää ohjelmistokehitystä.
 
Nokia on aktiivisesti mukana useissa avointa lähdekoodia käyttävissä ohjelmistohankkeissa. Uuden portaalin kautta Nokia haluaa jakaa näissä hankkeissa saatua matkaviestinohjelmistojen osaamista ja innovaatioita kehittäjien kanssa ja siten vauhdittaa langattoman viestinnän kehitystä.
 
Nokian hankkeita avoimen lähdekoodin alueella ovat muun muassa S60-selain, "Maemo", "URIQA" (URI Query Agent) ja "Python for S60". Uusi portaali kokoaa yhteen kaikki nämä aktiviteetit ja tarjoaa lisäksi mahdollisuuden osallistua Nokian avoimen lähdekoodin hankkeisiin. Myös portaalin rakentamisessa on käytetty avoimeen lähdekoodiin pohjautuvaa innovaatiota eli URIQA-hankkeessa kehitettyä semanttista web-arkkitehtuuria.
 
Tänään julkistettu S60-selain on tarkoitettu S60-ohjelmistoalustaan perustuville älypuhelimille, ja se pohjautuu avoimen lähdekoodin hankkeeseen. Maemo-kehitysympäristö puolestaan tarjoaa ohjelmistokehittäjille työvälineet, joilla he voivat yhdessä Nokian kanssa rakentaa Linux-pohjaisia Internet Tablet -tuotesarjan laitteita ja ohjelmistoja. "Python for S60" antaa kehittäjille mahdollisuuden käyttää Python-ohjelmointikieltä S60-älypuhelimissa.
 
Nokia pitää avoimen lähdekoodin hankkeita erittäin tärkeinä. "Avoin lähdekoodi edistää sekä mobiilien ohjelmistojen kehittämistä että soveltamista. Uusi portaali osoittaa, että Nokia on sitoutunut tukemaan avointa lähdekoodia, ja laajentaa Forum Nokia -kehittäjäyhteisöämme. Avoimen lähdekoodin kehittäjät ovat tervetulleita tekemään matkaviestinnän innovaatioita yhdessä Nokian kanssa", toteaa Forum Nokian johtaja Lee Epting.
 
"Johtavana tutkimusorganisaationa Nokia Research Center haluaa vahvistaa suhdettaan ja aktiivista osallistumistaan avoimen lähdekoodin kehitysyhteisöön. Uusi portaali antaa meille erinomaisen tilaisuuden työskennellä avoimen innovaation ilmapiirissä sekä mahdollisuuden saavuttaa arvokkaita tuloksia", sanoo Nokia Research Centerin johtaja Bob Iannucci.
 
Omien hankkeidensa ohella Nokia osallistuu koko teollisuusalan kattaviin avoimen lähdekoodin projekteihin ja kehitysyhteisöihin. Syyskuussa 2005 Nokia esimerkiksi liittyi Eclipse Foundation -yhteisöön, joka tarjoaa alustan ohjelmointityökalujen valmistamiseen. Eclipsessa Nokia muun muassa johtaa mobiliien Java-työkalujen kehittämishanketta.
 
Nokia on johtava langattoman viestinnän yritys, joka pyrkii edistämään langattoman teollisuudenalan kasvua ja kehittymistä. Sen tavoitteena on helpottaa ihmisten arkea tarjoamalla helppokäyttöisiä ja innovatiivisia tuotteita ja ratkaisuja, kuten matkapuhelimia, kuvaviestintä-, peli- ja mediasovelluksia. Nokia tarjoaa laitteita, ratkaisuja ja palveluita sekä operaattoreille että yrityksille. www.nokia.fi
 
Lisätietoja lehdistölle:
Nokia
Teknologiaviestintä               
Puh. 07180 36376
 
Nokia
Viestintäosasto
Puh. 07180 34900
Sähköposti: press.office@nokia.com
 
Lisätietoja Nokia Mobility Conference 2005 -tapahtumasta löydät Nokian englanninkielisiltä verkkosivuilta osoitteesta: www.nokia.com/nmc
Lehdistökäyttöön  tarkoitettuja tuotekuvia on saatavilla osoitteessa:  www.nokia.com/press  - > Press Photos
Lehdistökäyttöön tarkoitettuja tapahtumakuvia on saatavilla osoitteeessa: www.nokia.com/press  - > Press Photos
Nokian uusia tuotteita ja ratkaisuja esittelevää videomateriaalia on saatavilla osoitteessa: www.nokia.com/press/broadcastroom