Fraaie zwaan 'draagt' Aalborg Akvavit


Stora Enso Packaging Boards
Consumer Boards
FIN-55800 IMATRA, Finland
Tel. +358 2046 121
Fax +358 2046 24716
 
PERSBERICHT
15 november 2005
 
Fraaie zwaan 'draagt' Aalborg Akvavit
 
De Deense 'Aalborg Akvavit' is bekend over de hele wereld - net als de speciale 'Jule Akvavit' voor Kerstmis. 'Jule Akvavit' wordt slechts in beperkte hoeveelheden geproduceerd en iedere drie jaar in een nieuwe, aantrekkelijke fles en kartonnen verpakking aangeboden. De laatste versie was een van de winnaars van de Pro Carton/ECMA Awards 2005.
 
'Aalborg Akvavit' is een product van V&S Danmark A/S (De Danske Spritfabrikker), de grootste producent en leverancier van aquavitproducten in Scandinavië. Het succes van de onderneming is gebaseerd op haar assortiment aquavits. Vandaag de dag levert V&S Danmark A/S deze unieke drank in meer dan honderd landen.
 
De huidige vormgeving van 'Jule Akvavit' is een ode aan Hans Christiaan Andersen, ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van de beroemde schrijver. De fles heeft de vorm van een zwaan en op de kartonnen verpakking staat een zwaan afgebeeld. De ontwerper heeft zich daarbij laten inspireren door een van Andersen's meest bekende en geliefde sprookjes 'Den grimme aelling' (Het lelijke eendje). De kartonnen verpakking is gemaakt van Ensocoat (gebleekt sulfaatkarton) van Stora Enso.
 
Collectors item
 
'Het unieke ontwerp levert een belangrijke bijdrage aan de opbouw en het onderhoud van ons merk. Dat geldt zeker voor 'Aalborg Jule Akvavit', dat sinds z'n lancering in 1982 een populair collectors item is geworden. Veel mensen kopen twee flessen. Eén om te drinken en één voor de verzameling,' zegt Martin Bjelgaard, marketing manager bij V&S Denmark A/S. De onderneming heeft met z'n ambitieuze en veeleisende designaanpak een lange traditie in het uitdagen van de verpakkingsindustrie.
 
De fabrikant van de kartonnen verpakking van 'Jule Akvavit' werd gekozen op basis van een ontwerpwedstrijd, die was georganiseerd door V&S Denmark in samenwerking met Papermint Design. Dit bureau is al vele jaren verantwoordelijk voor de creatie van de 'Jule Akvavit'-flessen. Deze keer werd Schur Pack Europe gekozen als producent. Schur Pack Europe weet zich gesteund door een creatieve afdeling met professionele en ervaren ontwerpers en heeft belangrijke investeringen gedaan in prepressapparatuur en drukpersen. De drie betrokken ondernemingen hebben de 'zwaanverpakking' in zeer nauwe en bijzonder creatieve samenwerking ontwikkeld.
 
'Het ontwerp van de nieuwe 'Jule Akvavit'-fles is echt een platform voor innovatie. Je hebt er niet alleen veel creativiteit voor nodig. Het gaat ook om de juiste expertise inzake verwerking en de keuze van het juiste karton om de juiste oplossing te bereiken,' benadrukt Zdenek Musil van Papermint Design.
 
Sterke kartonnen verpakking met esthetisch 'appeal'
 
'De fles is zwaar, dus we moesten, om tot een veilige constructie te komen, een sterk karton van bijzondere kwaliteit hebben. De verpakking bestaat uit drie delen die aan beide zijden bedrukt zijn. Voor de keuze van het karton betekent dit dat het aan beide zijden het juiste oppervlak moet hebben en dat het, in vrij gecompliceerd proces, toch optimaal moet presteren,' zegt Peter Carl, sales manager van Schur Pack Europe. De excellente drukeigenschappen van Ensocoat resulteren in een briljante visuele weergave. De basis voor het maximaal communiceren van de eigenschappen van het merk.
 
De kartonnen verpakking van 'Aalborg Jule Akvavit' was de winnaar van de categorie 'Beverage' bij de Pro Carton/ECMA Awards 2005. De jury gebruikte de woorden 'stijl' en 'elegantie' om de winnende verpakking te beschrijven. Een 'feature' dat ook bijzonder gewaardeerd werd was de manier waarop de verpakking geopend wordt: een zwevende zwaan opent zijn vleugels en is daarmee een echte 'eyecatcher'.
 
 
Voor meer informatie:
 
Stora Enso Danmark A/S
Flemming Wulff
Vognmagergade 7
DK-1120 Copenhagen K
DENMARK
Tel. +45 33 155 815
 
Link naar de tekst en illustraties in .pdf format:

Attachments

PDF