Tre av fire funksjonshemmede i jobb


Telenors Handicap-program har 10-års jubileum i sin nåværende form i år. SINTEFs evaluering  har hatt som formål å finne ut hvilke konsekvenser handicap-programmet har hatt for deltakerne, for bedriftene og for samfunnet siden oppstarten i 1996. Konklusjonen er svært positiv. Om lag 80 medarbeidere med ulik funksjonshemming har gjennomført programmet, ca. 75 prosent av disse er i dag i arbeid. Samtidig har det offentlige spart ca 25 millioner kroner i uføretrygd i perioden. SINTEF skriver likevel i sin rapport at samarbeidet med Aetat og arbeidslivssentrene bør styrkes for å gjøre tiltaket bedre kjent. 
 
Springbrett
"Evalueringen viser at HCP har lykkes med sine hovedmål, nemlig å være et springbrett ut i arbeidslivet for mennesker med funksjonshemming," sier leder for Telenors Handicap-program, Ingrid A. Ihme.
"Vi ønsker å bidra til en holdningsendring og en alminneliggjøring av funksjonshemmede i arbeidslivet. Gjennom programmet kan vi gi funksjonshemmede kunnskap og arbeidserfaring som skal til for å bryte ut av trygdetilværelsen," sier hun.
 
3 av 4 i arbeid
Spørreundersøkelsen viser at tre av fire deltagere som har gjennomført programmet har fått varig arbeid i ettertid. Halvparten av disse mener dette er takket være selve programmet og at de ellers ikke hadde vært i jobb.
Bedriftene opplever at ansatte med funksjonshemming er en styrke for miljøet. Enkelte hevder at det kan påvirke arbeidsmoral og sykefravær hos resten av de ansatte i positiv retning.
"Programmet bør kunne være modell for liknende tiltak i andre bedrifter. Kjennskapen til HCP er imidlertid fortsatt liten, til tross for aktivt informasjonsarbeid fra Telenor," fortsetter Ingrid A. Ihme.
Handicap-programmet er også engasjert i etableringen av et liknende prosjekt i Sverige. "Open up" er et EU-prosjekt og et pilotprosjekt inspirert av Telenors Handicap-program. Gjennom praktisk trening skal personer med nedsatt funksjonsevne gis muligheter til jobb. Fra februar 2006 skal 20 deltagere være klare til å delta i prosjektet.
 
HCP
Telenors Handicap-program er et toårig opplærings- og arbeidstreningsprogram for fysisk funksjonshemmede. Programmet skal gi deltakerne arbeidserfaring og omfatter kurs, reell arbeidstrening og oppfølging Årlig tas mellom 15 og 20 deltagere opp på kurset, i 2006 har programmet 19 deltagere.
 
Datainnsamlingen for evalueringen er gjort gjennom fokusgruppemøter og individuelle intervju med deltakere og ledere, samt gjennom en spørreundersøkelse blant tidligere og nåværende deltakere.
 
For ytterligere informasjon:
Reidun Skøien, SINTEF Helse, Oslo: +47 92617276 (reidun.m.skoien@sintef.no)
 
Ingrid A. Ihme, leder Telenors Handicap-program: +47  950 39 052 (ingrid.ihme@telenor.com)

 
Til redaksjonen:
Et bilde av Ingrid Annette Ihme er tilgjengelig på: