Heineken N.V. publiceert resultaten over 2005 aan bovenkant van eerder gegeven verwachting; autonome winstgroei 7,3%


Kerncijfers [1]
 
2005
2004
% Verandering
% Autonome groei
 
(mln hl)
(mln hl)
 
 
Groepsvolume 
118,6
112,6
5,3%
1,8%
 
€ miljoen
€ miljoen
 
 
Omzet
10.796
10.062
7,3%
2,2%
EBIT
1.283
1.369
-6,3%
-
EBIT (beia)
1.392
1.377
1,1%
2,9%
Nettowinst
761
 642
18,5%
-
Nettowinst (beia)
840
803
4,6%
7,3%
 
 
 
 
 
 
 
 
Winst per aandeel (beia)
1,71
1,64
4,6%
-
 
 
 
 
 
 
  • Heineken realiseerde autonome groei in alle belangrijke bedrijfsindicatoren: 2,2% autonome groei van de omzet als gevolg van een positievere prijs en verkoopmix, 2,9% autonome groei van de EBIT (beia) en 7,3% autonome groei van de nettowinst (beia).
  •  
  • De nettowinst (beia) steeg met € 37 miljoen naar € 840 miljoen, ondanks een negatief valuta-effect van € 27 miljoen. De nettowinst steeg naar € 761 miljoen.
  •  
  • De kasstroom uit operationele activiteiten was opnieuw sterk en bedroeg € 2.213 miljoen. De kasconversie bleef met 120% op een hoog niveau. Daarnaast leverde het afstoten van niet-kernactiviteiten, met name de vastgoedbezittingen die werden verworven met de overname van BBAG, een bijdrage van € 270 miljoen aan de nettokasstroom.
  •  
  • Het groepsvolume steeg met 5,3% (van 112,6 miljoen hectoliter naar 118,6 miljoen hectoliter), waarbij de volumetrends in de tweede helft van het jaar verbeterden.
  •  
  • Het volume van Heineken® in het premiumsegment groeide met 4,5% naar 20,1 miljoen hectoliter, waarmee Heineken® haar positie als het meest vooraanstaande internationale premiumbiermerk ter wereld verder versterkte.
  •  
  • Het biervolume van Heineken USA daalde exclusief de distributie van de Femsa merken met 0,3%. De verkopen door distributeurs aan de detailhandel, de zogenoemde depletions, waren 1,2% hoger en de verkopen van het Heineken® merk stegen met 1,9%. In de tweede helft van het jaar versnelde de groei van de volumes en de depletions van Heineken®. De volumes van de Femsa merken die door Heineken USA werden verkocht, bedroegen in 2005 2,2 miljoen hectoliter (+7,4%). Heineken Premium Light® kwam succesvol uit de testmarkt; het merk zal in maart 2006 op nationale schaal worden uitgerold.
  •  
  • De marktpositie van Heineken in Rusland werd verder versterkt door de overname van Ivan Taranov Breweries in de tweede helft van 2005. Met 10 brouwerijen en meer dan 12 miljoen hectoliter op jaarbasis is de operatie in Rusland qua volume nu de grootste operatie van Heineken.
  •  
  • Heineken vestigt de aandacht op de efficiëntie en effectiviteit van haar wereldwijde activiteiten. Heineken streeft naar jaarlijkse kostenbesparingen van in totaal € 200 miljoen in 2008, waarvan het grootste deel gerealiseerd zal worden in 2007 en 2008. Dit bedrag is inclusief € 65 miljoen aan nog niet gerealiseerde besparingen uit reeds lopende programma's.
  •  
  • Heineken verwacht dat de autonome groei van de nettowinst in 2006 de 'mid-single digits' niet zal overtreffen.
  •  
     
    Toelichting van de Voorzitter van de Raad van Bestuur
    Jean-François van Boxmeer, Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO, merkte op: "In 2005 heeft Heineken een autonome nettowinstgroei laten zien van 7,3%, een resultaat aan de bovenkant van de eerder gegeven verwachting voor dit jaar. We hebben zowel onze volumes als onze omzet zien groeien, evenals de merkwaarde en het marktaandeel van Heineken® binnen het internationale premiumbiersegment."
     
    "In september 2005 heb ik aangekondigd dat we een grotere 'sense of urgency' zouden introduceren bij Heineken en meer het accent zouden leggen op omzetgroei. Daartoe hebben we de introductie van Heineken Premium Light® in de Verenigde Staten versneld, de distributie van onze draagbare Tapvat innovatie uitgebreid naar 30 landen en de geplande uitrol van de BeerTender versneld."
     
    "Om een nog grotere mate van efficiëntie te bereiken, zijn we onze kostenstructuur aan het herzien. We streven ernaar eind 2008 kostenbesparingen van netto € 200 miljoen op jaarbasis te hebben gerealiseerd."
     
    "De winstgroei in West-Europa in het bijzonder is het gevolg van de acties die we hebben ondernomen en die van Heineken de best presterende internationale bierbrouwer in de regio hebben gemaakt."
     
    "In Centraal-Europa realiseerden we een solide groei als gevolg van sterke prestaties in Polen en een turnaround in Hongarije en Roemenië."
     
    "In Rusland zijn we dankzij een aantal acquisities in 2005 goed gepositioneerd voor toekomstige groei. We streven naar een versnelde integratie van onze tien brouwerijen en een versnelling van de optimalisatie van onze brede merkenportfolio."
     
    "Nu de nieuwe wereldwijde managementstructuur is doorgevoerd, heb ik er alle vertrouwen in dat we beschikken over de mensen, de gedrevenheid en de merken om succesvol het hoofd te bieden aan de uitdagingen waarvoor de bedrijfstak ons stelt en onze financiële prestaties te verbeteren."
     
    Winstverwachting voor het gehele jaar 2006
    De wereldbiermarkt blijft groeien. De verwachting is dat het premiumsegment tweemaal zo snel zal groeien als de biermarkt in zijn geheel. Met name het Heineken® merk zal profiteren van deze trend. De groei van de winstgevendheid zal verder worden bevorderd door een betere verkoopmix en hogere volumes. Door herzieningen van de merkenportfolio worden een beter aanbod voor consumenten en een meer gerichte inzet van marketingmiddelen mogelijk. Innovaties op het gebied van verpakkingen en producten zullen de aantrekkelijkheid van de merkenportfolio van Heineken verhogen, zowel voor de handel als voor de consument. Via dergelijke acties wordt het volume opgevoerd, de verkoopmix verbeterd en kunnen betere verkoopprijzen worden gerealiseerd.
     
    De introductie van Heineken Premium Light® in de Verenigde Staten zal vanaf 2008 een bijdrage leveren aan de winstgroei. De investeringen in de introductie van het merk zullen naar verwachting een negatief effect van circa € 25 miljoen hebben op de EBIT in 2006. In 2007 is het effect van het nieuwe product op de EBIT naar verwachting neutraal.
     
    Heineken streeft naar € 200 miljoen aan jaarlijkse kostenbesparingen in 2008 door middel van efficiëntieverbeteringen. Het grootste deel van de besparingen zal in 2007 en 2008 gerealiseerd worden.
     
    De gestegen olieprijs zal zijn weerslag hebben op de kosten van energie, transport en verpakkingsmaterialen. Op grond van de huidige marktsituatie valt te verwachten dat slechts een gedeelte van de hogere kosten kan worden doorberekend aan de consument.
     
    De integratie-activiteiten in Rusland verlopen volgens plan. In 2006 zal de rationalisatie van de merkenportfolio een drukkend effect hebben op het biervolume, terwijl de integratiekosten ook de resultaten in Rusland tijdelijk onder druk zullen zetten.
     
    Op basis van het bovenstaande verwacht Heineken dat de autonome groei van de nettowinst in 2006 niet boven de 'mid-single digits' zal uitkomen.
     
    Heineken is positief over de winstverwachting voor de lange termijn, gezien de kracht van de merkenportfolio, de consistente en verhoogde investeringen in innovatie en het Heineken® merk, de sterke distributiestructuur en de focus op verbeteringen van de efficiëntie.
     
    Dividendvoorstel
    De Algemene Vergadering van Aandeelhouders, te houden op 20 april 2006, zal worden voorgesteld om een onveranderd dividend in contanten toe te kennen van € 0,40 per aandeel van € 1,60 nominaal, waarover Nederlandse dividendbelasting van 25% zal worden ingehouden. Aan interimdividend is op 21 september 2005 reeds € 0,16 per aandeel uitgekeerd, zodat het resterende slotdividend € 0,24 per aandeel bedraagt. Indien de vergadering het dividendvoorstel goedkeurt, zal het aandeel Heineken op 24 april 2006 ex-dividend noteren.

    [1] Voor toelichting zie verklarende woordenlijst Heineken N.V. in bijlage 6
     
    Klik op de onderstaande link voor het volledige persbericht:

    Attachments

    Heineken N.V. full year results 2005nl