Statoil (OSE:STL, NYSE:STO) og Plains Exploration & Production (NYSE:PXP) har i dag, 18. september, inngått en avtale om at Statoil kjøper PXPs andeler i to dypvannsfunn og ett leteprospekt i den amerikanske delen av Mexicogolfen. Statoil betaler 700 millioner USD til PXP for disse rettighetene. I tillegg gir PXP Statoil førsteretten til å forhandle om kjøp av PXPs øvrige dypvannsandeler i Mexicogolfen.
- Dette kjøpet styrker Statoils posisjon i Mexicogolfen. Oppbyggingen av vår dypvannsportefølje i Mexicogolfen startet i 2004. Da inngikk vi en avtale med Chevron om kjøp av en andel i et leteprospekt. Året etter inngikk vi en lignende avtale med ExxonMobil. I 2005 kjøpte vi hele EnCadas dypvannsportefølje i Mexicogolfen.
- EnCana-avtalen har gitt meget gode resultater - oljefeltet Tahiti er under utbygging, og nylig ble det gjennomført en vellykket brønntest på Jack-feltet, sier Peter Mellbye, konserndirektør for internasjonal undersøkelse og produksjon.
- Vi er svært glade for å inkludere funnene Big Foot og Caesar i porteføljen vår, legger han til.
Mellbye berømmer PXP for dypvannsporteføljen selskapet har bygd opp i området.
De nye andelene ligger innenfor Statoils satsingsområde i amerikansk del av Mexicogolfen - kalt The greater Tahiti-area. Avtalen omfatter:
- Det Shell-opererte Caesar-funnet, der Statoil får en andel på 17,5 prosent.
- Det Chevron-opererte Big Foot-funnet, der Statoil får en andel på 12,5 prosent.
- Det Chevron-opererte leteprospektet Big Foot North, der Statoil får en andel på 12,5 prosent.
Caesar-funnet ligger mellom de Chevron-opererte Tahiti- og Tonga-funnene. Statoil har en andel på 25 prosent i begge. Tahiti-feltet er under utbygging og skal etter planen settes i produksjon i 2008.
Big Foot-funnet i Walker Ridge-området har samme type geologi som Tahiti og Caesar. Big Foot ligger i nærheten av de Chevron-opererte Jack- og St. Malo-funnene, der Statoil har andeler på henholdsvis 25 og 6,25 prosent. Avhengig av valg av utbyggingsløsninger, forventes det at Jack og St. Malo settes i produksjon etter 2010.
- PXP har lykkes i å få tilgang til prospekter av høy kvalitet. Vi ser fram til å samarbeide videre med PXP etter hvert som deres dypvannsportefølje i Mexicogolfen modnes, sier Øivind Reinertsen, direktør for Statoils aktiviteter i Mexicogolfen.
- Statoil er i ferd med å bygge opp en kompetent og dyktig organisasjon i Houston. Vår tunge teknologi- og prosjekterfaring fra krevende utbygginger på norsk sokkel blir vårt viktigste bidrag i utviklingen av komplekse dypvannsprosjekter i Mexicogolfen.
Endelig ikrafttreden av avtalen (closing) og betaling forventes å finne sted i begynnelsen av november. Eksisterende rettighetshavere har forkjøpsrett i 30 dager etter kunngjøring av avtalen.
For mer informasjon:
Presse
Rannveig S. Stangeland, informasjonssjef, +47 48 12 59 78 (mobil), +47 51 99 26 42 (kontor)
Investor relations
Lars Troen Sørensen, direktør for Investor relations, +47 90 64 91 44 (mobil)
Geir Bjørnstad. Direktør for Investor relations USA, +1 (203) 978 69 50 (mobil)
Statoil inviterer til telefonkonferanse klokken 14.00 CET.
Innringere i Norge: 800 80 119
Innringere utenfor Norge: +47 23 00 04 00