Fortis Lease Group fullföljer förvärvet av Captive finance Limited och utvidgar därmed sin närvaro till totalt 22 länder


Fortis bekräftar att, efter tillkännagivandet den 8 januari 2007 har banken fullföljt förvärvet av Captive Finance Limited. Förvärvet innebär att Fortis Lease Group får tillgång till sju nya länder i Europa och Asien.
 
Captive Finance är ett fristående finansbolag specialiserat inom finansiering av leasing på framför allt IT-, telekom- och high tech-området. Captive Finance grundades år 2000 i Hongkong där bolaget också har sitt huvudkontor. Företaget är även verksamt i Asien (Hongkong, Malaysia och Singapore) och i Norden (Sverige, Norge, Finland och Danmark).
 
Philippe Delva, vd för Fortis Lease Groupe, säger: "Det här förvärvet är en viktig milstolpe för Fortis Lease Group i vår satsning på att bygga upp ett verkligt internationellt nätverk när det gäller leasing. Fortis Lease får genom förvärvet tillgång till sju nya länder - vart och ett med en fantastisk tillväxtpotential - Captive har även utvecklat unika kunskaper, bland annat stora möjligheter att sälja begagnad utrustning vidare."
 
Värdet av Captives Asienportfölj har haft en stark uppgång de senaste åren och uppgår nu till ett sammanlagt kontraktsvärde på 64,4 miljoner USD (47,9 miljoner euro), vilket motsvarar en ökning på 19,8 procent jämfört med för ett år sedan. Singapore och Malaysia var de två största orsakerna till att ny leasing ökade i Asien.
 
Förvärvet är i linje med Fortis strategi att växa i Europa samt selektivt i Asien och Nordamerika. Fortis stärkte nyligen sin närvaro i Asien genom sitt avtal om joint venture för så kallad bancassurance i Indien och i mars 2007 genom att förvärva en majoritetspost i PCI, ett Hongkongbaserat stort livförsäkringsbolag.
 
 
Om Fortis
Fortis är en internationell leverantör av finansiella bank- och finanstjänster. Vi erbjuder våra privata, företags- och institutionella kunder ett omfattande paket av produkter och tjänster via egna kanaler, i samarbete med mellanhänder eller via andra samarbetspartner. Fortis har ett börsvärde på 44,6 miljarder euro (31 mars 2007) och hör därmed till de 20 största finansiella institutionerna i Europa. Tack vare vår solida solvens, vår närvaro i 50 länder och våra 60 000 engagerade och professionella medarbetare kan vi kombinera global styrka med lokal flexibilitet och ge våra kunder optimalt stöd. Mer information finns på www.fortis.com.
 
Om Fortis Lease Group
Fortis Lease Group har sitt huvudkontor i Luxemburg och hör till de fem största europeiska gränsöverskridande leasingföretagen. Företagets styrka ligger i samarbetet mellan bank- och leasingverksamhet inom Fortiskoncernen, och innefattar även möjligheten att erbjuda lösningar till säljare av utrustning över hela världen. Tillsammans med International Vendor Services (IVS) kan vi erbjuda ramavtal i hela världen, vilket är unikt.
 
Fortis Lease Group har 757 entusiastiska heltidsanställa medarbetare. Koncernen är ett resultat av samgåendet mellan europeiska leasingföretag, och den internationella expansionen inleddes under 2000 genom förvärv och nyetablering av lokala företag. Tillväxtstrategin gjorde Fortis Lease Group till en stor internationell leasingleverantör med en tillgångsportfölj på 11 miljarder euro. Under 2006 tecknade koncernen nya avtal motsvarande totalt 6,9 miljarder euro.
 
 
 
 
Kort bakgrund till Captive Finance Limited
 
Captive Finance grundades år 2000 i Hongkong och har genom organiskt tillväxt och förvärv vuxit snabbt. Flera institutionella investerare, så som Wing Hang Bank och The China Fund, Inc., har stöttat Captive i företagets strävan efter tillväxt.
 
Captive Finance blev snabbt operativt i Hongkong, Malaysia och Singapore och kunde genom sitt förvärv av Alfaskop Finans AB 2001 även komma in på den europeiska marknaden. Året därpå kom företaget även in på marknaden i Danmark, Finland och Norge och utvidgade verksamheten i Sverige som ett resultat av att man tagit över Rubik AS Norge. [Please check - MD] Tack vare affären utvidgades Captive Finance säljbas avsevärt och ledde även till att ett antal viktiga samarbetspartner kunde förvärvas.
 
Captive Finance snabba tillväxt innebar att företaget behövde omorganiseras och i december 2004 omstrukturerade koncernen sin svenska verksamhet genom att slå samman två företag till en operativ enhet.
 
För att utvidga produktutbudet förvärvade Captive Finances norska dotterbolag 34 procent av den norska förmedlaren av begagnade kontorsmöbler, Möbel Meglerna AS, i november 2005. Förvärvet skulle användas som en plattform för att ta sig in på marknaden för leasing av kontorsmöbler och göra det möjligt för bolaget att erbjuda paket med IT-utrustning och uthyrning av kontorsmöbler samt försäljning av begagnad utrustning.
 
Captive Finance hade 58 heltidsanställda i slutet av 2006. Samma år förvaltades 6 212 kontrakt aktivt till ett genomsnittligt värde av 83 280 USD (61 952 euro). I slutet av 2006 uppgick värdet av bolagets kontrakt till totalt 517 miljoner USD (384,6 miljoner euro).
 
 

Attachments

Press release Fortis