Större överskott än väntat i april


Statens lånebehov i april var -30,0 miljarder kronor (ett överskott). Det innebär att överskottet blev 14,8 miljarder kronor större än prognostiserat. Skillnaden i utfallet mot vår prognos förklaras av högre utdelningsinkomster, högre skatteinkomster samt att Premiepensionsmyndigheten placerat ett stort belopp på konto i Riksgälden. Det är delvis fråga om inbetalningar som tidigarelagts och inbetalningar av tillfällig karaktär som kommer att betalas ut igen.
 
Utdelningarna från företag med statligt ägande och Riksbanken blev cirka 8 miljarder kronor större än beräknat. Av detta är 5 miljarder kronor utdelningar som vi hade räknat med skulle komma under maj månad. Främst avser det utdelningen från Riksbanken på 4,4 miljarder kronor som tidigarelagts. Bland de utdelningar vi inte förutsett alls är den från Venantius AB störst med 2,1 miljarder kronor.
 
Skatteinkomsterna blev cirka 4 miljarder kronor större än vi räknat med.
 
Premiepensionsmyndigheten placerade cirka 4 miljarder kronor på konto i Riksgälden, vilket minskade statens lånebehov med lika mycket. Premiepensionsmyndigheten har börjat med repotransaktioner och placerar likviden i Riksgälden. Det är en verksamhet som de kommer att fortsätta med framöver. Allt annat lika innebär det att månadsutfallen för statens lånebehov kommer att variera mer framöver än tidigare. Det kommer däremot troligtvis inte att påverka lånebehovet under året totalt sett särskilt mycket.
 
Räntebetalningarna på statsskulden blev -0,1 miljarder kronor. Det är 0,8 miljarder kronor lägre än prognos.
 
För tolvmånadersperioden t.o.m. april uppgick lånebehovet till
- 61 miljarder kronor (dvs. ett överskott). Statsskulden var 1 189 miljarder kronor i slutet av april.
 
Utfallet av statens lånebehov för maj publiceras den 8 juni 2007, kl. 9.30.
 
Revidering av månadsprognosen för maj
Med anledning av att staten har sålt aktier i TeliaSonera reviderar Riksgälden sin prognos för lånebehovet i maj med 18,0 miljarder kronor. Den nya prognosen är
 -56,9 miljarder kronor (ett överskott). Den förra prognosen var -38,9 miljarder kronor.
 
Riksgälden har för helåret 2007 räknat med försäljningsinkomster från statliga tillgångar på sammanlagt 50 miljarder kronor, vilka legat fördelat i våra månadsprognoser mellan september och december. Vi ändrar inte vår bedömning för helåret nu utan ser det som en tidigareläggning av försäljningsinkomsterna.
 
En ny samlad bedömning av lånebehovet för hela 2007 och 2008 gör vi som vanligt i samband med nästa statsupplåningsrapport, som publiceras den 18 juni 2007.
 
 
Frågor besvaras av:
Tord Arvidsson, tfn 08-613 47 53

Attachments

Tabell med siffror över utfallet