Persinfo


AFSCHAFFING VAN EFFECTEN AAN TOONDER NADERT MET RASSE SCHREDEN
Ondernemingen en beleggers moeten zich voorbereiden
 
 
De publicatie van de wet tot afschaffing van de effecten aan toonder in december 2005 betekent een belangrijke (r)evolutie in het Belgische financiële landschap. Deze hervorming, die op 1 januari 2008 in werking treedt, kadert in het proces van administratieve vereenvoudiging en de strijd tegen fiscale fraude door de overheid. Concreet wil ze een einde maken aan de fysieke aflevering van effecten, of het nu gaat om aandelen van al dan niet beursgenoteerde vennootschappen (nv's, bvba's), obligaties, warrants, kasbons, staatsbons of andere effecten. Zowel KMO's als particuliere beleggers zijn slecht op de hoogte van de reële gevolgen van de hervorming. Fortis acht het dus hoog tijd om ondernemingen en particulieren te informeren over de veranderingen die deze maatregel inhoudt.
 
Aandelen, obligaties, warrants, kasbons en staatsbons zijn het doelwit
Vanaf 1 januari 2008 zal de uitgifte van effecten aan toonder niet meer toegestaan zijn. Dit zal enkel nog mogen in de vorm van effecten op naam of gedematerialiseerde effecten. Bovendien zullen bepaalde categorieën van effecten (aandelen van Belgische vennootschappen, effecten van schulden van de openbare sector, enz.) die geboekt worden op effectenrekeningen, niet meer het voorwerp kunnen zijn van een fysieke aflevering in België. Met andere woorden, ze zullen van rechtswege omgezet worden in gedematerialiseerde effecten en op die manier op een effectenrekening komen te staan. Dit geldt eveneens voor effecten aan toonder die in het buitenland zijn uitgegeven, onder een buitenlandse wetgeving vallen of uitgegeven zijn door een buitenlandse emittent.
 
Effecten waarvan de houder onbekend blijft zullen verkocht worden
De omzetting van rechtswege heeft geen betrekking op niet-genoteerde effecten. Die zullen moeten worden omgezet tussen 1 januari 2008 en 31 december 2013. Bij het verstrijken van deze periode zullen de effecten aan toonder waarvan de omzetting door de houder niet is aangevraagd, van rechtswege gedematerialiseerd worden.
 
Vanaf 1 januari 2015 zullen effecten waarvan de houder onbekend blijft, volgens welbepaalde modaliteiten verkocht worden door de emittent. In geval van een te late opvraging zal er per jaar vertraging vanaf 1 januari 2016 een boete opgelegd worden van 10% van de waarde van de effecten die verkocht of gedeponeerd werden bij de Deposito- en Consignatiekas.
 
De identiteit van de aandeelhouder blijft onderworpen aan het bankgeheim
De afschaffing van effecten aan toonder gaat tal van veranderingen meebrengen, zowel voor vennootschappen (genoteerde of niet-genoteerde) als voor privé-beleggers.
  • Gevolgen voor ondernemingen:
-          De effecten worden niet meer afgedrukt, wat een belangrijke besparing inhoudt voor de emittent.
-          De opvolging van effecten die in omloop zijn, wordt vereenvoudigd.
-          De omwisseling van effecten bij fusies of overnames zal vergemakkelijkt worden.
-          De uitkering van dividenden wordt een 'one shot' operatie en kan gemakkelijker georganiseerd worden op driemaandelijkse of halfjaarlijkse basis.
  • Gevolgen voor beleggers:
-          De dematerialisatie van effecten aan toonder vereist de registratie ervan op een effectenrekening, waarvan de voordelen welbekend zijn, in termen van veiligheid (geen verlies of diefstal), informatie (regelmatige afschriften van de evolutie van de portefeuille) en gebruiksgemak (automatische betaling van dividenden, overschrijving van de ene effectenrekening naar de andere, enz.). De gedematerialiseerde effecten worden vertegenwoordigd door een boeking in rekening op naam van de eigenaar ervan bij een bank. De identiteit van de aandeelhouder is dus alleen gekend door de rekeninghouder, die zelf onderworpen blijft aan het bankgeheim.
-          Indien de belegger de voorkeur geeft aan een omzetting in effecten op naam, dan moeten die op naam van de eigenaar in het register van aandeelhouders van de uitgiftevennootschap worden geboekt. « In dat geval, waarschuwt Pieter Laleman, Executive Fortis Private Banking, is de discretie veel kleiner, aangezien het aandeelhoudersregister geraadpleegd kan worden door de fiscus, de schuldeisers of elke andere interveniënt, bijvoorbeeld een concurrent. »
 
Een boek over dematerialisatie
Pieter Laleman heeft samen met  Sarah De Geyter en Mark Delboo een boek geschreven :"Toonderstukken afgeschaft! Uw 70 antwoorden, " (Intersentia, Antwerpen) dat  70 vragen-antwoorden bevat rond de afschaffing van effecten aan toonder. Het is bestemd voor specialisten die bij de problematiek betrokken zijn (juristen, fiscalisten, boekhouders...), maar ook beleggers vinden in dit boek alle antwoorden op de praktische vragen die zij zich stellen. Het boek is tevens te koop in de boekhandel.
 
Om er meer over te weten
De brochure 'Afschaffing van effecten aan toonder' zal vanaf eind mei beschikbaar zijn in alle agentschappen van Fortis (zie attachment)
 
 
Voor meer informatie:
Hilde Junius, tel 02 567 47 37

Attachments

Brochure (Nederlands)