Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2007: Suotuisaa kehitystä ensimmäisellä vuosineljänneksellä


Huhtamäki Oyj Pörssitiedote 10.5.2007 Klo 8.55
 
 
* Vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi positiivisten myynnin rakenteen ja hintojen muutosten sekä volyymikehityksen ansiosta
 
* Vertailukelpoinen toiminnallinen liikevoitto ennen konsernieriä kehittyi suotuisasti kattaen konsernituottojen merkittävää vähentymistä
 
* Euroopassa kannattavuus palasi viime vuoden tasolle joustopakkausten, kalvojen ja kuitupakkausten myynnin kasvun sekä kovien pakkausten liiketoiminnassa alkaneen elpymisen johdosta
 
* Onnistunut hinnoittelun ja myynnin rakenne sekä parempi tuotantotehokkuus paransivat Amerikka-alueen tulosta
 
* Kapasiteettilaajennusten toteutus Aasiassa jatkui aikataulun mukaisesti
 
* Toiminnallinen liikevoitto ei sisällä uudelleenjärjestelykuluja.
 
 
Liiketoimintakatsaus
 
Katsauskaudella kuluttajapakkausten kysyntä vakiintuneilla markkinoilla pysyi vakaana. Kehittyvillä markkinoilla ostovoiman ja vähittäiskaupan kasvu edisti kysyntää. Kysyntä säilyi kokonaisuudessaan viime vuoden tasolla. Raaka-ainehintojen nousu edellyttää kuitenkin jatkuvia toimenpiteitä kannattavuuden parantamiseksi ja kustannusten siirtämiseksi toimitusketjussa eteenpäin.
 
Merkittävimpien raaka-aineiden hintataso pysyi edelleen korkeana ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Hinnat nousivat selvästi edellisvuoden keskitasosta. Energiahinnat kehittyivät vastaavasti.
 
Vertailukelpoinen volyymi nousi jonkin verran ja myynnin rakenteen ja hintojen muutokset kasvattivat (+ 4 %) liikevaihtoa. Näiden positiivinen vaikutus tasoittui valuuttakurssimuutosten (- 3 %) vuoksi raportoidussa liikevaihdossa, joka oli 564,7 milj. euroa (562,1 milj. euroa).
 
Myynti jakautui alueittain seuraavasti: Eurooppa 54 prosenttia (52 %), Amerikka 29 prosenttia (31 %) ja Aasia-Oseania-Afrikka 17 prosenttia (17 %). Kehittyvien markkinoiden osuus oli 20 prosenttia (19 %) liikevaihdosta.
 
Eurooppa
 
Euroopassa joustopakkaus-, kalvo- ja kuitupakkausliiketoiminnat kasvoivat vahvasti. Kovien pakkausten myynnin kehitys oli vaihtelevaa. Tarjoilupakkausten kasvu oli vakaata Itä- ja Etelä-Euroopassa sekä Isossa-Britanniassa. Aiemmin toteutettu solumuovipakkaustuotannon myynti sekä myyntivolyymin supistuminen Isossa-Britanniassa laskivat kuluttajatuotepakkausten liikevaihtoa. Alueen liikevaihto kasvoi 4 prosenttia ja oli 304,9 milj. euroa. Liikevaihtoa kasvattivat myynnin rakenteen ja hintojen muutokset (+ 2 %) ja volyymikasvu (+ 1 %). Siihen vaikuttivat vähäisessä määrin myös valuuttakurssimuutokset.
 
Toiminnallinen liikevoitto oli 13,6 milj. euroa (13,9 milj. euroa) eli 4,5 prosenttia liikevaihdosta (4,8 %). Tähän vaikuttivat joustopakkausliiketoiminnan myönteinen kehitys ja muutosohjelmien kohteena olleiden kovien pakkausten yksiköiden tuotantotehokkuuden paraneminen. Tehostuneella tuotteiden hinnoittelulla katettiin kohonneiden raaka-aine- ja energiahintojen kustannuksia. Raportoitu liikevoitto oli 13,6 milj. euroa. Edellisvuoden vastaavan jakson raportoitu liikevoitto 10,2 milj. euroa sisälsi 3,7 milj. euroa uudelleenjärjestelykuluja.
 
Amerikka
 
Amerikka-alueella tarjoilupakkausten vähittäiskauppamyynnin kasvu jatkui erityisen voimakkaana. Myyntiä laskivat muiden tarjoilupakkaustuoteryhmien valikoimissa tapahtuneet muutokset. Joustopakkausten myynti kasvoi vahvasti erityisesti lemmikkieläinruokamarkkinoilla. Jäätelöpakkausten kysyntä oli edellisvuotista vaimeampaa asiakkaiden purkaessa varastojaan sesongin edellä. Myös Meksikon kuitupakkausyksiköstä luopuminen vaikutti negatiivisesti vertailulukuun. Etelä-Amerikassa liikevaihto säilyi ennallaan. Vuosineljänneksellä myynnin rakenteen ja hintojen muutosten (+ 7 %) positiivista vaikutusta heikensi volyymin lasku (- 6 %). Valuuttakurssimuutokset (- 8 %) laskivat Amerikka-alueen raportoitua liikevaihtoa, joka oli 163,7 milj. euroa (-7 %).
 
Alueen toiminnallinen liikevoitto kasvoi 35 prosenttia ja oli 18,5 milj. euroa (13,7 milj. euroa), joka oli 11,3 prosenttia liikevaihdosta (7,8 %). Liikevoittoa korotti pitkään vireilläolleeseen oikeudenkäyntiin liittyvä osapuolten kesken sovittu noin 6 milj. euron vahingonkorvaustuotto. Vastaavasti edellisvuoden liikevoitto sisälsi kuitupakkausyhtiön myynnistä saadun 3 milj. euron myyntivoiton. Vertailukelpoista liikevoittoa parantaneet tehokas hinnoittelun hallinta sekä myönteinen kehitys myynnin rakenteessa ja tuotantotehokkuudessa kompensoivat selvästi myyntivolyymin laskua ja kohonneita jakelukustannuksia.
 
Aasia-Oseania-Afrikka
 
Aasiassa joustopakkausten ja kovien pakkausten myynnin kasvu jatkui. Oseaniassa kovien pakkausten myynti kääntyi kasvuun. Vuosineljänneksellä volyymikasvu (+ 7 %) oli vahvaa ja lisäksi myynnin rakenteen ja hintojen muutokset (+ 3 %) vaikuttivat myönteisesti liikevaihtoon. Valuuttakurssimuutokset (- 6 %) heikensivät ensimmäisen vuosineljänneksen raportoitua liikevaihtoa, joka oli 96,1 milj. euroa (+ 3 %).
 
Alueen toiminnallinen liikevoitto oli 5,7 milj. euroa (6,3 milj. euroa), joka oli 5,9 prosenttia liikevaihdosta (6,8 %). Kasvavien markkinoiden vauhdittamaa myönteisen volyymikehityksen vaikutusta heikensivät kapasiteettilaajennuksiin liittyneet käynnistyskustannukset.
 
 
Tuloskehitys
 
Toiminnallinen liikevoitto ennen konsernieriä kasvoi 12 prosenttia ja oli 37,8 milj. euroa (33,9 milj. euroa), joka oli 6,7 prosenttia liikevaihdosta (6,0 %).
 
Konserninetto oli -0,1 milj. euroa (7,0 milj. euroa). Muutokseen vaikutti aiemmin toteutettuun lääketeollisuusliiketoiminnan myyntiin liittyneiden rojaltitulojen päättyminen. Konsernin toiminnallinen liikevoitto oli 37,7 milj. euroa ( 40,9 milj. euroa), joka oli 6,7 prosenttia liikevaihdosta (7,3 %). Raportoitu liikevoitto oli 37,7 milj. euroa. Edellisvuoden raportoitu liikevoitto 37,2 milj. euroa sisälsi uudelleenjärjestelykuluja 3,7 milj. euroa.
 
Nettorahoituskulut olivat jaksolla 9,1 milj. euroa (7,9 milj. euroa) ja niihin vaikuttivat pääosin alentuneet rahoitustuotot. Kauden raportoitu tulos oli 24,4 milj. euroa (24,2 milj. euroa). Raportoitu tulos osaketta kohti säilyi ennallaan 0,24 eurossa.
 
Osakekohtaisissa laskelmissa käytetty liikkeessä olevien osakkeiden keskimäärä oli
100 426 461 (98 778 283). Lukuun eivät sisälly yhtiön hallussa olevat 5 061 089 (lukumäärä ennallaan) omaa osaketta.
 
Liukuvana 12 kuukauden keskiarvona laskettu sijoitetun pääoman tuotto (ROI) oli 9,3 prosenttia (4,3 %) ja oman pääoman tuotto (ROE) oli 11,5 prosenttia (1,8 %).
 
Tase ja kassavirta
 
Vapaa kassavirta oli -36,4 milj. euroa (-1,1 milj. euroa) ja sitä rasitti käyttöpääoman kohoaminen. Tämä aiheutui muutosohjelmien kohteena olleiden yksiköiden korkeammista varastoarvoista ja alalle tavanomaisesta varastoarvojen sesonkiluontoisesta kohoamisesta. Lisäksi investointitaso pysyi korkeana ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja oli 25,6 milj. euroa (18,7 milj. euroa).
 
Konsernin nettovelka katsauskauden päättyessä nousi 742,6 milj. euroon (699,2 milj. euroa). Velkaantumisaste (gearing) oli 0,84 (0,87).
 
 
Strateginen suunta
 
Vuoden 2006 loppupuolella konsernin kehitystyön painopiste siirtyi kannattavan kasvupohjan rakentamiseen kiinnostavilla markkinoilla ja tuoteryhmissä. Tämän työn jatkamisen lisäksi kuluvan vuoden toinen päätavoite on aiemmin ilmoitettujen muutosohjelmien loppuun saattaminen.
 
Kuumille juomille tarkoitettujen kartonkikuppien tuotantokapasiteettia lisättiin useissa Euroopan yksiköissä katsauskaudella. Göttingenin (Saksa) tehdas suljetaan kokonaisuudessaan vuoden 2007 toisen neljänneksen aikana. Steriloinnin kestävien joustopakkausten tuotannon kapasiteettilaajennus etenee Malvernissa (Yhdysvallat) ja tuotannon arvioidaan käynnistyvän vuoden 2007 jälkimmäisellä puoliskolla. Uusi joustopakkaustehdas Rudrapurissa (Intia) aloitti toimintansa vuoden 2006 lopussa ja kaupallinen tuotanto käynnistyi tammikuussa. Uuden kovia pakkauksia valmistavan tuotantolaitoksen rakennustyöt Guangzhoussa (Kiina) oli saatu lähes päätökseen ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa ja tuotannon laitoksessa on määrä käynnistyä vuoden lopulla.
 
 
Henkilöstö
 
Konsernin palveluksessa 31.3.2007 oli 14 885 (14 754) henkilöä.
 
 
Tapahtumia raportointikauden jälkeen
 
Huhtamäki Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin Helsingissä 12.4.2007. Yhtiökokous vahvisti yhtiön tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen tilivuodelta 2006 sekä myönsi vastuuvapauden yhtiön hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle. Yhtiökokous päätti, että osinkoa maksetaan 0,42 euroa osakkeelta, joka oli 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti muuttaa Huhtamäki Oyj:n yhtiöjärjestystä. Yhtiökokous myönsi hallitukselle valtuutuksen päättää yhtiön hallussa olevien omien osakkeiden luovuttamisesta. Valtuutus on voimassa 31.12.2009 saakka. Hallituksen jäseniksi valittiin uudelleen Eija Ailasmaa, George V. Bayly, Robertus van Gestel, Paavo Hohti, Mikael Lilius, Anthony J.B. Simon ja Jukka Suominen. Hallitus valitsi puheenjohtajakseen Mikael Liliuksen ja varapuheenjohtajakseen Jukka Suomisen.
 
Yhtiö jatkaa asemansa vahvistamista johtavana kuluttajapakkausten valmistajana Aasian kasvumarkkinoilla. Uusi joustopakkaustehdas rakennetaan olemassa olevan tuotantolaitoksen läheisyyteen Bangkokiin (Thaimaa). Tavoitteena on hyödyntää alueen kasvumahdollisuuksia palvelemalla paikallista ja monikansallista elintarvike- ja kuluttajateollisuutta korkealaatuisilla joustopakkauksilla. Alustavan aikataulun mukaan kaupallinen tuotanto uudella tehtaalla käynnistyy kesällä 2008. Investoinnin arvo on noin 17 milj. euroa.
 
 
Lähiajan riskit ja epävarmuustekijät
 
Polymeeripohjaisten raaka-aineiden ja energian nopeiden hinnanvaihtelujen sekä valuuttakurssimuutosten voidaan katsoa olevan konsernin liiketoimintaan liittyviä merkittäviä lähiajan riskejä ja epävarmuustekijöitä.
 
 
Näkymät vuodelle 2007
 
Orgaaniseen kasvuun panostaminen jatkuu. Myynnin kasvulla ja kustannussäästöillä pyritään tasapainottamaan kohdistamattomien tuottojen merkittävää vähentymistä.
 
Investointien määrä jäänee jonkin verran vuoden 2006 tasosta.
 
Koko vuoden toiminnallisen liikevoiton arvioidaan olevan lähellä vuoden 2006 tasoa.
 
 
Tätä osavuosikatsausta ei ole tilintarkastettu.
 
 
Espoossa 9.5.2007
Huhtamäki Oyj
Hallitus
 
 
Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2007 julkaistaan 19.7.2007.
 
Lisätietoja:
Heikki Takanen, toimitusjohtaja, puh. 010-686 7801
Sakari Ahdekivi, talousjohtaja, puh. 010-686 7853
Kia Aejmelaeus, sijoittajasuhteet, puh. 010-686 7819 tai 040-765 4616
Taina Erkkilä, viestintäjohtaja, puh. 010-686 7876 tai 050-577 4059
 
Tiedotustilaisuus järjestetään kello 11.00 pääkonttorissa Espoon Tapiolassa osoitteessa Länsituulentie 7. Toimitusjohtaja Heikki Takanen ja talousjohtaja Sakari Ahdekivi esittelevät tuloksen sijoittajille, analyytikoille ja medialle.
 
Englanninkielinen puhelinkonferenssi sijoittajille ja analyytikoille järjestetään kello 15.00 Suomen / 13.00 Lontoon / 08.00 New Yorkin aikaa. Johdon tulosesityksen jälkeen on varattu aikaa kysymyksille. Voit osallistua soittamalla numeroon 0923 193 019 ja antamalla salasanan Huhtamaki.
 
Kaikki tulosjulkistukseen liittyvä materiaali on saatavilla verkkosivuillamme osoitteessa www.huhtamaki.fi.
****************************
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tunnuslukujen laskentaperiaatteet
 
Osakekohtainen tulos = Voitto ennen veroja - vähemmistöosuus - tuloverot / Osakkeiden osakeantikorjattu keskimääräinen kappalemäärä
 
Laimennettu osakekohtainen tulos = Laimennettu voitto ennen veroja - vähemmistöosuus - tuloverot / Laimennettu osakkeiden osakeantikorjattu keskimääräinen kappalemäärä
 
Velkaantumisaste (gearing) = Korolliset nettovelat / Oma pääoma + vähemmistöosuus
 
Rona-% = 100 x liikevoitto (12 kk liukuva) / Nettovarallisuus (12 kk liukuva)
 
Oma pääoma osaketta kohti = Oma pääoma / Osakkeiden osakeanti korjattu kappalemäärä 31.12.
 
Oman pääoman tuotto (ROE) = 100 x (tilikauden voitto) / Oma pääoma + vähemmistöosuus (keskimääräisinä)
 
Sijoitetun pääoman tuotto (ROI) = 100 x (voitto ennen veroja + korkokulut + muut rahoituskulut) / Taseen loppusumma - korottomat velat (keskimääräisinä)

Attachments

Q1 2007