Nyheter för noterade bolag: Disciplinnämnden vid NASDAQ OMX Stockholm utdömer vite för XANO Industri AB (5/09)


Det börsnoterade bolaget XANO Industri AB har brutit mot informations- och redovisningsreglerna vid NASDAQ OMX Stockholm AB genom att underlåta att lämna information om köpesumman vid ett företagsförvärv. Börsens disciplinnämnd har beslutat att XANO ska betala ett vite på två årsavgifter, vilket motsvarar 384 000 kronor.

Enligt informationsreglerna vid NASDAQ OMX Stockholm AB ska - om inte särskilda skäl föreligger - kurspåverkande information som offentliggörs om ett företagsförvärv innehålla uppgifter om bl.a. köpeskillingen. Vidare ska enligt redovisningsreglerna IFRS uppgifter om köpeskillingen lämnas i årsredovisning och delårsrapporter om inte anskaffningsvärdet är oväsentligt. 

XANO offentliggjorde genom pressmeddelande den 2 januari 2007 att bolaget förvärvat Värnamo Industri AB.  Enligt disciplinnämndens mening var förvärvet av sådan storlek att informationen om köpet var kurspåverkande. Pressmeddelandet borde därför ha innehållit uppgifter om köpesumman men någon sådan information lämnades inte. Eftersom förvärvet inte var oväsentligt borde i enlighet med reglerna i IFRS uppgifter om anskaffningsvärdet även ha lämnats i årsredovisningen för år 2007. Så skedde emellertid inte heller. 

I juni 2006 hade XANO offentliggjort att bolaget förvärvat samtliga aktier i Fredrikssons Verkstad AB. Även denna information var av kurspåverkande natur och borde således ha innehållit uppgifter om köpesumman. Inte heller då lämnades några sådana uppgifter. Börsen kritiserade i ett brev bolaget men valde då att inte överlämna ärendet till disciplinnämnden. Dock förutsattes att uppgifter om köpeskillingen skulle komma att anges i årsbokslutet för 2006. Någon sådan information lämnades dock inte i detta bokslut.

Disciplinnämnden konstaterar att XANO åter har åsidosatt såväl börsens informationsregler som bestämmelserna i IFRS. Åsidosättandet kan särskilt med hänsyn till börsens tidigare påpekande till bolaget inte anses vara mindre allvarligt eller ursäktligt. Disciplinnämnden ålägger därför XANO Industri AB vite om två årsavgifter, vilket motsvarar 384 000 kronor.

I detta avgörande har Johan Munck, Marianne Lundius, Hans Mertzig, Stefan Erneholm och Bo Magnusson deltagit.

För ytterligare information

Magnus Billing, Acting Head of Surveillance	08 - 405 63 38.

Attachments

wkr0003.pdf