Heineken N.V. rapporteert 12% autonome groei van nettowinst (beia) in eerste halfjaar 2009


Vrije operationele kasstroom met EUR531 miljoen verbeterd
 
Amsterdam, 26 augustus 2009 - Heineken N.V. heeft vandaag het volgende bekendgemaakt:
  • Een sterke autonome groei van de nettowinst (beia) van 12% werd behaald dankzij een robuust prijsbeleid en kostenbesparingen, ondanks lagere volumes;  de nettowinst (beia) bedroeg EUR483 miljoen, beïnvloed door hogere financieringskosten in verband met acquisities;
  • Nettowinst groeide met 20% tot EUR489 miljoen dankzij autonome groei en een bijzondere bate in verband met de aankoop van obligaties en bankschuld van Globe;
  • EBIT (beia) groeide autonoom met 13% tot EUR993 miljoen;
  • Bemoedigende resultaten in het Verenigd Koninkrijk door een stijgend marktaandeel, betere prijzen en gerealiseerde kostenbesparingen;
  • Total Cost Management programma levert EUR50 miljoen aan kostenbesparingen op, EUR120 miljoen op jaarbasis;
  • De vrije operationele kasstroom bedroeg EUR383 miljoen, een verbetering van EUR531 miljoen ten opzichte van vorig jaar; de Nettoschuldpositie/EBITDA (beia) ratio verbeterde naar 3,1x (jaareinde 2008: 3,3x)
  • Het Heineken® volume in internationaal premiumsegment ontwikkelde zich beter dan de totale merkenportfolio;
  • Heineken verwacht minimaal een autonoom groeipercentage van de nettowinst (beia) van 'high single digit' voor geheel 2009;
  • Interim-dividend EUR0,25 per aandeel.
 
 Kerncijfers
 
1e halfjaar
2009
1e halfjaar
2008
Mutatie
Autonome
groei
 
(miljoen hl)
(miljoen hl)
 
 
 Groep biervolume
78,0
76,0
2,7%
-5,6%
 Geconsolideerd biervolume
60,8
58,6
3,8%
-6,6%
 Heineken® volume in
12,3
12,9
 
-4,7%
 premiumsegment
 
(EUR m)
(EUR m)
 
 
 Opbrengsten
7.147
6.411
11%
-0,4%
 EBIT
925
772
20%
 
 EBIT (beia)
993
925
7,4%
13%
 Nettowinst
489
407
20%
 
 Nettowinst (beia)
483
540
-10%
12%
 Vrije operationele kasstroom
383
(148)
 
 
 
 
 
 
 
 
(EUR)
(EUR)
 
 
 Verwaterde winst per aandeel
1,00
0,83
20%
 
 Verwaterde winst per aandeel (beia)
0,99
1,10
-10%
 
 
 
 
Verklaring van de CEO
Jean François van Boxmeer, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Heineken N.V.:
 
"Wij behaalden een sterk halfjaarresultaat, wat bevestigt dat onze waardestrategie resultaat oplevert. Dankzij de kracht van onze merkenportfolio hebben we onze marges weten te handhaven en, ondanks lagere volumes, de opbrengsten op niveau weten te houden.
 
Ons ingrijpende Total Cost Management programma levert snel resultaten op, met EUR120 miljoen aan gerealiseerde kostenbesparing op jaarbasis. We zien substantiële mogelijkheden om onze kostenstructuur in het tweede halfjaar en daarna verder te verlagen. Onze vrije operationele kasstroom is met meer dan EUR500 miljoen verbeterd als gevolg van gerichte activiteiten van onze managementteams om de winstgevendheid te verhogen, investeringen te verlagen en het nettowerkkapitaal te beheersen.
 
We blijven voorrang geven aan investeringen, daar waar die waarde toevoegen aan onze onderneming. Dit blijkt duidelijk uit de dubbel-cijferige groei van zowel de opbrengsten als de EBIT (beia) in de regio Afrika en uit de autonome winstgroei in West-Europa. Wij hebben vastgehouden aan het prijsniveau van onze merken, terwijl het Heineken merk beter presteert dan de totale portfolio.
 
De integratie van Scottish & Newcastle en onze andere recente acquisities is inmiddels voltooid. Er zijn duidelijke signalen die erop wijzen dat onze plannen om de winstgevendheid in ieder van deze ondernemingen te verbeteren, en om onze marktpositie in het Verenigd Koninkrijk op de lange termijn te versterken, vruchten beginnen af te werpen.
 
De economische situatie en de marktomstandigheden blijven moeilijk en de volumes zullen ook in de tweede helft van 2009 onder druk blijven staan. Maar onze focus op merken bouwen, selectieve investeringen en rigoureuze kostenbeheersing zullen ook in het tweede halfjaar waarde creëren".
 
Verwachting voor het gehele jaar 2009
Heineken blijft behoedzaam ten aanzien van de ontwikkeling van de wereldwijde bierconsumptie en verwacht in veel markten in de tweede helft van 2009 lagere volumes in vergelijking met 2008 als gevolg van oplopende werkloosheid en lagere besteedbare inkomens. Heineken verwacht echter dat de daling tegen het einde van 2009 zal afnemen omdat de volumes eind 2008 reeds op een lager niveau lagen.
 
De regio Afrika en het Midden-Oosten zal naar verwachting goed blijven presteren, zij het met lagere groeicijfers dan in het eerste halfjaar.
 
Heineken blijft zich concentreren op het bouwen van merken, verbetering van de kasstroom en de nettoschuldpositie, kostenbesparingen en verbetering van de resultaten van recente acquisities. Heineken zal de prijsstelling voor de belangrijkste merken handhaven. Alle belangrijke merken zullen op passende wijze worden ondersteund door marketing investeringen.
 
Het positieve effect van betere prijzen op de resultaten zal aanhouden, maar de invloed zal minder zijn dan in de eerste helft van 2009. In markten met een hoge inflatie of dalende marges blijft Heineken ook in het tweede halfjaar streven naar handhaving van de prijspositionering.
 
Heineken verwacht dat in de tweede helft van het jaar de valutakoersen, vooral die van de Amerikaanse dollar, de Nigeriaanse naira en de Poolse zloty, een groter, nadelig effect op de resultaten zullen hebben.
 
Het Total Cost Management programma blijft ook in het tweede halfjaar kostenbesparingen opleveren, wat de marges ten goede zal komen.
 
Gelet op het bovenstaande verwacht Heineken minimaal een autonoom groeipercentage van de nettowinst (beia) van 'high single digit' voor geheel 2009.
 
Heineken streeft nadrukkelijk naar schuldvermindering en richt zich op een ratio netto schuldpositie/EBITDA (beia) van 2,5 en het bedrijf neemt verdere rigoureuze maatregelen om de kasconversieratio te verbeteren tot meer dan 100% in de periode 2009-2011.
 
Heineken handhaaft de verwachting dat kapitaalinvesteringen in materiële vaste activa, met inbegrip van die van de recent geacquireerde ondernemingen, voor 2009 op EUR700 miljoen zal liggen.
 
Interim-dividend
Het dividendbeleid van Heineken N.V. streeft naar een dividenduitkering van 30%-35% van de nettowinst (beia) en naar een interim-dividend van 40% van het totale dividend over het voorafgaande boekjaar. In overeenstemming hiermee wordt op 2 september 2009 een interim-dividend uitgekeerd van EUR0,25 per aandeel van EUR1,60 nominaal (eerste halfjaar 2008: EUR0,28). De aandelen Heineken N.V. noteren op 27 augustus 2009 ex-dividend.

Bijlage: Half-year report
 
Agenda Heineken N.V.
 
Derde kwartaalbericht 2009
28 oktober 2009
Capital Markets Day Heineken
6 november 2009
Jaarresultaten 2009
23 februari 2010
Eerste kwartaalbericht 2010
21 april 2010
Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders     
22 april 2010
 
Persinformatie
Beleggers- en analisteninformatie
Véronique Schyns
Jan van de Merbel
Telefoon: 020 5239 355
Telefoon: 020 5239 590
 
De audio cast voor de pers inclusief presentatie en Q&A is vandaag vanaf 10:00 uur Nederlandse tijd rechtstreeks te volgen via http://www.heinekeninternational.com/press/webcast.  De presentatie kan na afloop worden gedownload. De presentatie voor beleggers en analisten wordt vandaag vanaf 15:00 Nederlandse tijd rechtstreeks uitgezonden via via http://www.heinekeninternational.com/investors/webcast.
 
Noot voor de redactie:
Heineken N.V. is een van 's werelds grootste bierbrouwers en voert een beleid dat is gericht op groei en onafhankelijkheid. Het Heineken merk, dat de naam van de oprichter van het bedrijf draagt, is in vrijwel alle landen verkrijgbaar en geldt wereldwijd als het meest waardevolle premiumbiermerk. Heineken streeft ernaar 's werelds meest prominente merkenportfolio op te bouwen en de toonaangevende bierbrouwer te zijn in alle markten waarin we opereren. In 2008 bezat Heineken 125 brouwerijen in meer dan 70 landen en werd 162 miljoen hectoliter bier verkocht. Qua volume is Heineken de grootste brouwer van Europa en de derde brouwer wereldwijd. Heineken streeft naar een verantwoorde marketing en consumptie van zijn meer dan 200 internationale premiummerken, regionale en lokale merken, speciaalbieren en ciders. Tot de merkenportfolio van Heineken behoren Amstel, Birra Moretti, Cruzcampo, Foster's, Maes, Murphy's, Newcastle Brown Ale, Ochota, Primus, Sagres, Star, Strongbow, Tiger en Zywiec. In 2008 bedroegen de totale opbrengsten EUR14,3 miljard en de nettowinst voor bijzondere posten en afschrijvingen was EUR1,0 miljard. In 2008 werkten bij Heineken gemiddeld 56.208 mensen. De aandelen van Heineken N.V. en Heineken Holding N.V. worden verhandeld op Euronext Amsterdam. De aandelenkoersen kunnen op Bloomberg worden opgevraagd onder de fondscodes HEIA.NA en HEIO.NA en op Reuters Equities 2000 Service onder HEIN.AS en HEIO.AS. Aanvullende informatie kan worden opgevraagd via de website van Heineken: http://www.heinekeninternational.com.
 
Voorbehoud
Dit persbericht bevat toekomstgerichte uitspraken die betrekking hebben op de financiële positie en de resultaten van Heineken. Deze toekomstgerichte uitspraken zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden, die ertoe kunnen leiden dat de feitelijke resultaten materieel afwijken van de resultaten die worden genoemd in de toekomstgerichte uitspraken. Veel van deze risico's en onzekerheden hebben betrekking op factoren die Heineken niet onder controle heeft en/of niet nauwkeurig kan inschatten, zoals bijvoorbeeld toekomstige marktontwikkelingen en ontwikkelingen in de economie, het handelen van andere marktspelers, veranderingen in consumentenvoorkeuren, het vermogen om overgenomen bedrijven succesvol te integreren en de verwachte synergieën te realiseren, de kosten van grondstoffen, schommelingen in rentevoeten en wisselkoersen, veranderingen in belastingtarieven, wijzigingen in de wetgeving, pensioenkosten, het handelen van regulerende instanties en het weer. Deze en andere risicofactoren worden gedetailleerd beschreven in de elk jaar gepubliceerde jaarverslagen van Heineken. U wordt aangeraden om niet overmatig te vertrouwen op deze toekomstgerichte uitspraken, die uitsluitend relevant zijn op de datum van dit persbericht. Heineken is geenszins verplicht om herzieningen van deze toekomstgerichte uitspraken te publiceren naar aanleiding van gebeurtenissen of gewijzigde omstandigheden na dato. Schattingen van marktaandelen in dit persbericht zijn gebaseerd op externe bronnen, zoals gespecialiseerde onderzoeksbureaus, in combinatie met ramingen door het management van Heineken.
 
 
--------------------------------------------------
Bezoek onze website voor de presentatie en volg de audiocast van de persconferentie op:
--------------------------------------------------
 
Klik op onderstaande link voor PDF-versie van het complete bericht:
 

Attachments

Heineken N.V. volledig persbericht HYR09.pdf Heineken N.V. volledig persbericht HYR09.pdf