AS “LATVIJAS TILTI” paziņojums par Lietuvas Republikas Augstākās tiesas nolēmumu


Akciju sabiedrība “LATVIJAS TILTI” informē, ka 2016. gada 6. janvārī Lietuvas Republikas Augstākā tiesa (turpmāk – Tiesa) atcēla Viļņas apgabaltiesas un Lietuvas Republikas Apelācijas tiesas nolēmumus, atzīstot sūdzību, ko iesniedza uzņēmumi akciju sabiedrība “LATVIJAS TILTI” un UAB “Kauno keliai” par iepirkuma konkursa “Satiksmes drošības un vides aizsardzības līdzekļu ierīkošana 2014.–2020. g. TEN-T ceļos. I etaps. Līgums Nr. 3" (turpmāk – Iepirkums) par pamatotu, un nosakot, ka Iepirkuma noteikumi ir bijuši netaisnīgi un konkurenci ierobežojuši. Iepirkumu līgums tika noslēgts ar UAB “Fegda”.

Tiesa apstiprināja, ka divu Viļņa-Kauņa ceļa viaduktu būvniecības darbu iepirkuma, kura summa ir 12,5 miljoni euro, tehniskais uzdevums mākslīgi ierobežoja konkurenci, un parakstītais iepirkuma līgums ir nelikumīgs. Tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Tā kā būvniecības darbi jau ir sākušies un iepirkuma līgums netiks izbeigts, Tiesa piemēroja Iepirkuma pasūtītājam, t.i., Lietuvas Ceļu administrācijai, naudas sodu 125 257 euro apmērā par piegādātāju konkurences vienlīdzības nenodrošināšanu. Tas ir vislielākais jebkad piemērotais naudassods, ko Tiesa ir piemērojusi par publiskā iepirkuma pārkāpumiem. Iepirkuma pasūtītājam šis naudas sods būs jāmaksā valstij.

Tiesa noteica, ka Iepirkuma pasūtītājs iekļāva pārmērīgas un nesamērīgas prasības izsludinātā Iepirkuma tehniskajā uzdevumā, kas nebija nepieciešami būvniecības darbu īstenošanai. Tiesa norādīja, ka šādas pārāk augstas kvalifikācijas prasības mākslīgi ierobežoja pretendentu iespējas piedalīties Iepirkumā un tika atzītas par prettiesiskām.

 

         AS “LATVIJAS TILTI” juriste
         Jevgeņija Ļevdanska
         +371 67251372
         jevgenija.levdanska@latvijas-tilti.lv