Kvartalet
- Andra kvartalets orderingång uppgick till 769 MSEK (703), motsvarande en ökning med 9 %, varav förvärvad tillväxt står för 36 % och organisk tillväxt -22 %. Valutaeffekter har påverkat koncernens omsättning med -5%
- Nettoomsättningen uppgick till 845 MSEK (703), motsvarande en ökning med 20 %, varav förvärvad tillväxt står för 40% och organisk tillväxt -20%. Valutaeffekter har i kvartalet ingen väsentlig påverkan på omsättningen
- Justerad EBIT uppgick till 172 MSEK (154), motsvarande en justerad rörelsemarginal på 20,4 % (21,9)
- EBIT uppgick till 104 MSEK (150), motsvarande en rörelsemarginal på 12,3 % (21,4)
- Justerat resultat efter skatt uppgick till 103 MSEK (119) och justerad vinst per aktie till 2,12 SEK (2,56)
- Resultat efter skatt uppgick till 34 MSEK (116) och vinst per aktie till 0,70 SEK (2,48)
- Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 152 MSEK (78)
Första halvåret
- Orderingången för det första halvåret uppgick till 1 242 MSEK (1 384), motsvarande en minskning med 10 %, varav förvärvad tillväxt står för 18 % och organisk tillväxt -29 %
- Nettoomsättningen uppgick till 1 461 MSEK (1 476), motsvarande en minskning med 1 %, varav förvärvad tillväxt står för 19 % och organisk tillväxt -20 %. Valutaeffekter har påverkat koncernens omsättning negativt med 3 MSEK
- Justerad EBIT uppgick till 309 MSEK (370), motsvarande en justerad rörelsemarginal på 21,1 % (25,0)
- EBIT uppgick till 233 MSEK (362), motsvarande en rörelsemarginal på 16,0 % (24,5)
- Justerat resultat efter skatt uppgick till 216 MSEK (296). Justerad vinst per aktie uppgick till 4,55 SEK (6,35)
- Resultat efter skatt uppgick till 140 MSEK (288). Vinst per aktie uppgick till 2,94 SEK (6,18)
- Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 210 MSEK (233)
VD-kommentar
FÖRSTA KVARTALET MED RED LION
Årets andra kvartal bjuder på en organisk förbättring av orderingången jämfört med årets första kvartal. Vi befinner oss i en relativt svag marknadssituation där våra kunder fortsatt arbetar med att anpassa sina lagernivåer och agerar avvaktande för att förstå hur efterfrågan ska utveckla sig framöver.
Kvartalets orderingång, inklusive Red Lion, uppgår till 769 MSEK (703), motsvarande en tillväxt om 9 %. Exklusive Red Lion ser vi en organisk förbättring sekventiellt om 9 %, men en minskning med 22 % jämfört med föregående år. Vi bedömer att kvartalets orderingång påverkats negativt av våra kunders lagerjusteringar med cirka 100 MSEK. Tittar vi framåt bedömer vi att kunders lager börjar komma i balans med nuvarande efterfrågan och vi förväntar oss att se betydligt mindre av dessa lagerjusteringar framöver.
Kvartalets omsättning, inklusive Red Lion, uppgår till 845 MSEK (703), vilket motsvarar en ökning om 20 %. Exklusive Red Lion är detta en organisk minskning om 20 % jämfört med motsvarande period föregående år.
OMSTRUKTURERINGSPROGRAMMET GENOMFÖRT
Omstruktureringsprogrammet som lanserades i början av kvartalet är genomfört. Programmet som har realiserat tidiga kostnadssynergier från förvärvet av Red Lion samt optimerat den europeiska organisationen har resulterat i besparingar om 23 MSEK under 2024 och 41 MSEK i helårseffekt. Kostnaden för programmet uppgår till 27 MSEK och belastar det andra kvartalet.
Vår bruttomarginal landar på 61,9 % (64,7), vilket är en nivå vi tycker är bra med beaktande av låga säljvolymer och tillskottet av Red Lions något lägre bruttomarginal.
Kvartalets rörelsekostnader uppgår till 423 MSEK, däri ingår jämförelsestörande poster om totalt 69 MSEK, relaterade till förvärvet av Red Lion Controls samt omstruktureringsprogrammet. Samtliga jämförelsestörande poster förklaras senare i rapporten. God kostnadskontroll är viktigt för oss i dessa lite mer osäkra tider, och vi kan konstatera att de justerade rörelsekostnaderna minskar organiskt med 21 %.
Det justerade rörelseresultatet i kvartalet uppgår till 172 MSEK (154), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 20,4 % (21,9). Kvartalets kassaflöde från den löpande verksamheten uppgår till 152 MSEK (78).
ORDERS I NORDAMERIKA TILLBAKA UPP EFTER TILLFÄLLIG NEDGÅNG
Störst positiv påverkan på den förbättrade sekventiella orderingången kommer från den nordamerikanska marknaden, som efter en tillfällig nedgång i det första kvartalet, nu återigen utvecklas väl.
Den europeiska marknaden rör sig sidledes från det första kvartalet 2024 och vi har fått flera indikationer på att återhämtningen blir något långsammare än tidigare beräknat.
I Asien, visar Kina en fin utveckling och bra utsikter. Den för HMS viktiga japanska marknaden, med stor del förköpsorder lagda, rör sig sakta i rätt riktning.
INTEGRATIONEN AV RED LION PÅGÅR FÖR FULLT
Förvärvet av Red Lion slutfördes i början av kvartalet och mottagandet från kunderna är mycket positivt.
Integrationsarbetet har pågått för fullt i tre månader och huvudfokus är kommersiella synergier. På Red Lions största marknad, USA, har våra säljorganisationer redan haft flertalet gemensamma kund- och distributörsmöten. I Asien är säljorganisationerna redan sammanslagna, och även om det kvarstår finjustering av interna processer har arbetet gått mycket bra. Även i Europa har flertalet samarbeten påbörjats och vår befintliga säljinfrastruktur används för att förbättra Red Lions närvaro i Europa.
Samtidigt pågår flertalet integrationsinitiativ inom supply chain och supportfunktioner för att stötta vidare säljsynergier och ökad operationell effektivitet, bland annat genom byte av affärssystem.
Detta är den första kvartalsrapport som inkluderar Red Lion, som en del av koncernen. Vi har uppdaterat rapporten för att göra det enklare för läsaren att följa utvecklingen av HMS organiskt samt med Red Lion inkluderat. Då förvärvet ger upphov till stora avskrivningar av förvärvsrelaterade övervärden, har vi valt att införa ett antal justerade resultatposter för att kunna följa och utvärdera verksamheten. Dessa nyckeltal beskrivs mer ingående längre fram i rapporten.
NYA PRODUKTER
Vi har nu lanserat vår första kommersiella standardprodukt för 5G, Anybus Wireless Bolt 5G, som adresserar en ny marknad för högpresterande trådlösa industriella applikationer. Som vi nämnt tidigare bedömer vi 5G som en viktig teknikutveckling för rörliga applikationer, exempelvis AGV och Robotinstallationer inom Automotive, men det kommer sannolikt ta ytterligare tid innan 5G börjar användas på bredare front i dessa applikationer.
UTSIKTER
Återhämtningen i efterfrågan har tagit längre tid än väntat och det pågår fortfarande vissa lagerjusteringar samt allmän osäkerhet på grund av det makroekonomiska läget. Vi räknar med en gradvis förbättrad orderingång under 2024, framför allt under årets sista kvartal.
Kundernas investeringsvilja i digitalisering, produktivitetsförbättringar och hållbarhet är hög och underliggande efterfrågan bedöms fortfarande vara god även om det finns en viss oro kopplad till hur industrin kommer att påverkas av svagare konsumentköpkraft, ökande energikostnader och den svåra säkerhetspolitiska situationen.
Vi arbetar vidare med fokus på långsiktig tillväxt utifrån en balanserad syn på våra kostnader. Långsiktigt bedömer vi fortsättningsvis att marknaden för Industriell ICT (Information & Communication Technology) kommer att utgöra ett intressant område, både när det gäller organisk tillväxt och förvärv.
Halmstad 2024-07-12
Staffan Dahlström
Verkställande Direktör
För mer information, kontakta:
Staffan Dahlström, VD HMS, +46 (0)35 17 29 01
Joakim Nideborn, Finanschef HMS, +46 (0)35 710 6983
Informationen är sådan som HMS Networks AB (publ) ska offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnas, genom ovanstående personers försorg, för offentliggörande klockan 07:30 den 12 juli 2024.
HMS Networks AB (publ) är en marknadsledande leverantör av lösningar inom Industriell ICT (Industrial Information & Communication Technology) och sysselsätter mer än 1 200 personer. Lokal försäljning och support sköts från mer än 20 säljkontor runt om i världen samt genom ett världsomspännande nätverk av distributörer och partners. HMS omsatte 3 025 MSEK under 2023 och är noterat på NASDAQ OMX i Stockholm i segmentet Large Cap och sektorn Telecommunications.
Bilaga