Ny avtale om aluminiumprosjekt på Island


Reykjavik: Islands industri- og handelsminister, Valgerdur Sverrisdottir, har sammen med representanter for Hydro Aluminium, Landsvirkjun, Hæfi og Reydaral undertegnet en erklæring om utviklingen av et et aluminiumverk i Reydarfjordur, Island, med den nødvendige kraftutbygging og annen infrastruktur. Landsvirkjun er Islands nasjonale kraftselskap. Hæfi er et selskap eiet av fem sentrale islandske finansinstitusjoner. Reydaral er et felles prosjektselskap mellom Hydro og Hæfi.

Erklæringen understreker den interesse, vilje og forpliktelse alle de deltagende parter vil vise i å vurdere forutsetninger og muligheter for prosjektet slik at det skal bli mulig å komme frem til en endelig avgjørelse innen 1. februar 2002 om det er mulig å gå videre med prosjektet eller ikke. Innen en slik beslutning kan fattes må en rekke utredninger gjennomføres og avtaler komme på plass.

Reydaral hf. er ansvarlig for aluminiumprosjektet i Reydarfjordur. Eierne av Reydaral vil bidra med de nødvendige ressursene for å gjennomføre det forberedende arbeidet, som omfatter miljøkonsekvensanalyse samt tekniske og økonomiske analyser.
Landsvirkjun forestår alt forberedende arbeid knyttet til kraftprosjektene i Øst-Island, blant annet miljøkonsekvensanalyse. Siktemålet er å forsyne aluminiumverket i Reydarfjordur med vannkraft til konkurransedyktige vilkår basert på en langsiktig avtale.
Myndighetene i Island vil fremme forslag om endringer i energilovgivningen som er nødvendige for at Landsvirkjun kan oppnå de nødvendige tillatelser for å gjennomføre prosjektene. Myndighetene vil også sikre de midler som kreves til å utvikle nødvendig infrastruktur, innbefattet investeringer fra kommunen.

Hensikten er å begynne bygging av kraftverket i Karahnukar i løpet av sommeren 2002, med ferdigstillelse i 2006. Byggingen av første trinn av aluminiumverket er planlagt til 2003, med produksjonsstart i 2006. Metallverket i Reydarfjordur vil ha en kapasitet på 240.000 tonn per år i første byggetrinn, med en planlagt, senere utvidelse til 360.000 tonn årlig. Produksjonskapasiteten kan i fremtiden bli øket til 480.000 tonn per år hvis kraft blir tilgjengelig samt at nødvendige tillatelser kommer på plass.