Nutreco overtar Hydro Seafood for 3,8 milliarder kroner


Norsk Hydro ASA har inngått endelig avtale med det nederlandske selskapet Nutreco Holding N.V. om at Nutreco skal overta Hydros lakseoppdrett og distribusjonssystem for laks som er organisert i datterselskapet Hydro Seafood AS. Nutreco betaler 3,8 milliarder kroner (468 millioner Euro), som inkluderer overtagelse av alle aksjer i Hydro Seafood samt selskapets gjeld. Hydro vil ha en regnskapsmessig gevinst ved salget på omlag 2,2 milliarder kroner før skatt.

Sluttforhandlingene med Nutreco ble igangsatt etter en forutgående budrunde med flere interessenter, der 17. februar var satt som frist for disse til å legge fram sitt endelige bud. Hydro besluttet den 11. mars å videreføre eksklusive forhandlinger med Nutreco. Det var betydelig avstand mellom de finansielle tilbud fra Nutreco og de nærmeste konkurrenter. Det har også vært lagt vekt på at Nutrecos planer med oppkjøpet fullt ut ivaretar Hydros ønske om å sikre en vekstkraftig videreføring av den laksevirksomhet som er bygget opp gjennom nær 30 år i Hydro Seafood, som i dag er verdens største aktør i bransjen.

Nutreco har akvakultur som sin kjernevirksomhet og er en ledende leverandør av fôr til oppdrett. Selskapet har også oppdrett, foredling og markedsføring av oppdrettsfisk i en rekke land. Nutreco har vært en ledende aktør også i den norske oppdrettsnæringen gjennom 20 år, og har gjennom datterselskapet Skretting medvirket aktivt til utviklingen av næringen. Etter overtagelsen av Hydro Seafood vil Nutreco ha Bergen som hovedbase for utvikling av sin laksevirksomhet videre i Norge og internasjonalt. Markeds- og salgsorganisasjonen vil ha som siktemål å kunne levere laks og foredlede lakseprodukter til et verdensomspennede marked.

Etter en integrering av Hydro Seafood vil Nutrecos akvakulturvirksomhet ha en årlig omsetning på nær 8 milliarder kroner ( 970 millioner Euro), hvorav den norske virksomheten vil stå for 37 prosent. Virksomheten vil ha omlag 5000 ansatte, hvorav 1200 i Norge. Selskapet vil ha produksjon eller egne salgsorganisasjoner i 18 land.

Avtalen om salg av Hydro Seafood til Nutreco vil være betinget av myndighetsgodkjennelse i flere land. De nødvendige meldinger til myndighetene som utløser slike godkjennelsesprosedyrer kan først oversendes etter at avtalen om salg nå er ferdig forhandlet.