Klarsignal for Sunndal: Europas største aluminiumverk


Utvidelsen og moderniseringen av Hydro Aluminium Sunndal vil bli gjennomført som planlagt. Styret i Norsk Hydro har i dag bekreftet sin tidligere beslutning. Etter de oppdaterte planene vil metallverkets elektrolysekapasitet øke til 328.800 tonn per år når det står ferdig sent i 2004 og det vil bli lagt til rette for en økning til ca. 350.000 tonn fra 2007. Nye Sunndal vil i betydelig grad bidra til verdiskapningen i Hydro Aluminium Metall..

- Hovedstudien har bekreftet at dette er et godt prosjekt, strategisk, teknisk, økonomisk og miljømessig. Prosjektbearbeidingen har bidratt til å gjøre et fra før klart lønnsomt prosjekt enda bedre. Nye Sunndal vil ikke bare bli Europas største aluminiumverk, men ogsået verk med en produktivitet per ansatt helt i verdenstoppen, sier generaldirektør Eivind Reiten.

Hydro Aluminium markedsførte i fjor mer enn 2,1 millioner tonn støperiprodukter. I år ventes volumet å stige ytterligere. Dette gjør Hydro til markedsleder i Europa for støperiprodukter som pressbolt og støpelegeringer, som er de to produktene som vil bli produsert i Sunndal. Hydros egen elektrolyseproduksjon av aluminium i 2000 var på 762.000 tonn. Med Nye Sunndal og enkelte andre kapasitetsutvidelser vil denne produksjonen komme opp i ca. 960.000 tonn fra 2005. I tillegg har Hydro muligheten til å øke sin eierandel i metallverket Slovalco i Slovakia.

Kapasitetøkning i forhold til forstudien

Hovedstudien har bragt fram enkelte endringer i prosjektet.

-Antall elektrolyseceller er økt fra 336 til 340. Dette innebærer at kapasiteten i den nye linjen blir 238.800 tonn per år.

-Utformingen av cellene og det elektriske anlegget legger til rette for en strømstyrke på 275 kA. Det legges opp til å kjøre opp til denne strømstyrken fra 2007 som vil bety en
kapasitetstilvekst på 22.000 tonn.

Samlet investering til Sunndal-prosjektet vil dermed komme opp i omkring 5,6 milliarder kroner, tilsvarende omkring 600 millioner amerikanske dollar basert på dagens kurs. Anlegget vil stå ferdig i 2004. Investeringsbeløpet er nå basert på at det foreligger forpliktende tilbud på 85 prosent av kontraktsmassen. Dette betyr en betydelig reduksjon av risiko. Investeringsbeløpet inneholder fortsatt tilfredsstillende prosjektreserver.

Økt produksjon av aluminium i Sunndal vil kreve en utvidet forsyning av anoder, som er en viktig innsatsfaktor i elektrolyseprosessen. Det arbeides videre med flere alternativer, og en endelig beslutning planlegges tatt i september.

Høy produktivitet og bedret miljø
Produktiviteten i Nye Sunndal vil bli på 570 tonn per ansatt i metallverket, per år. Dette er på linje med de beste i verden. Anlegget vil benytte Hydros HAL250 teknologi som er spesielt egnet for anlegg av denne type og som vil gi betydelige gevinster både for indre og ytre miljø. Nye Sunndal vil møte alle eksisterende og kjente fremtidige miljøkrav. Utslipp av klimagasser per produsert tonn går kraftig ned. Til tross for at produksjonen i fremtiden økes til over det doble, vil samlete utslipp av CO2-ekvivalenter bare vise en beskjeden økning.

Robust prosjekt med solid lønnsomhet
De økonomiske forutsetningene som ligger til grunn for ekspansjonen i Sunndal er uendret, og prosjektet er finansielt like attraktivt og robust, uten at effekten av strømøkningen er inkludert. Beregnet reell internrente etter skatt er på mer enn 15 prosent.

For de første fem årene er store deler av valutainntektene fra Sunndal sikret til dollarkurser som er betydelig høyere enn forutsetningen på kr. 7,50. Dette bidrar til øket lønnsomhet for prosjektet.

Forutsetningene for energipris er basert på markedet for langsiktige kontrakter i 2001 og tilsvarer forventet alternativpris for kraften. Anslaget for kraftkostnader er marginalt høyere enn de 18 øre per kWh som lå inne i styrevedtaket av august 2000. Kraftbehovet dekkes gjennom Hydros langsiktige avtale med Statkraft og i det åpne kraftmarkedet.

Prosjektet er basert på en metallpris på London Metal Exchange på 1550 dollar per tonn.

Regnet på total fremtidig kapasitet i anlegget, og tatt hensyn til nødvendige, mindre tilleggsinvesteringer dette kan kreve, blir investeringskostandene i underkant av 3.000 dollar per tonn, som er klart lavere enn gjennomsnittet for såvel nye anlegg som utvidelser av tilsvarende type.

Næringsdepartementet har bekreftet at godkjennelsen av miljøkonsekvensanalysen fra 1992, som ble godkjent i 1997, fremdeles står ved lag. Statens Forurensingstilsyn, SFT, vurderer nå utslippstillatelsene for Su 4-prosjektet.