Qatar Petroleum og Hydro sammen om aluminiumprosjekt


Avtalen ble undertegnet under en seremoni i Qatars hovedstad Doha søndag av Hydros generaldirektør Eivind Reiten og Hans Høyhet Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, som er annen visestatsminister, energiminister, styreformann og administrerende direktør i Qatar Petroleum.
 
Det planlagte prosjektet omfatter bygging av et aluminiumverk med anodefabrikk og støperi, samt et eget kraftverk for å forsyne den nødvendige elektrisitet. Produksjonen vil bli basert på Hydros egenutviklete elektrolyseteknologi. Fabrikken vil bli bygd i industriparken i Mesaieed sør for Doha.
 
Prosjektet skal etter planen være i full drift i løpet av 2009.
 
Strategisk lokalisering
Qatar er en stor produsent av naturgass og har benyttet sine gassreserver til å utvikle flere store industriprosjekter. Aluminiumproduksjon vil være et nytt skritt i retning av å utvikle en større bredde i den nasjonale industrien i Qatar. For Hydro, som er et av verdens tre største, integrerte aluminiumselskaper, vil prosjektet være en viktig strategisk investering som vil bidra til å forbedre selskapets konkurranseevne innen primæraluminium og ytterligere styrke selskapets posisjon internasjonalt. Qatar er gunstig lokalisert for å kunne betjene markedene i Asia, Europa og Nord-Amerika med aluminiumprodukter.
 
Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah understreket i forbindelse med undertegningen at Qatar har en gunstig strategisk lokalisering for prosjektet, og at landet har verdens nest største påviste gassreserver med mer enn 900.000 milliarder kubikkfot, eller om lag 25.000 milliarder kubikkmeter. Dette utgjør et sikkert og konkurransedyktig grunnlag for kraftproduksjon. Qatars myndigheters ønsker å utnytte landets ressurser til økonomisk og industriell utvikling. Deltakelse i et prosjekt for å utvikle aluminiumproduksjon passer godt inn i denne politikken.
- Qatar kan tilby en god infrastruktur for industrivirksomhet og har gode generelle rammevilkår for industri- og forretningsvirksomhet. Vår gunstige lokalisering gjør at produksjon her kan betjene både Europa og Asia, og den gir mulighet for å skipe produkter til USA. Det gir også gunstige fraktkostnader. I sum gjør dette Qatar til et godt sted å plassere aluminiumproduksjon, sa han.
 
Eivind Reiten påpekte at Hydros teknologi, kompetanse og markedsposisjoner vil være av stor verdi for prosjektet.
- En stor enhet for aluminiumproduksjon i Qatar vil være viktig for å styrke vår posisjon som et av de største aluminiumselskapene i verden. Dette prosjektet vil også forsterke det langvarige samarbeidet mellom Hydro og Qatar. Hydro har drevet framgangsrik industriell virksomhet i Qatar i mer enn 35 år, hele tiden i nært samarbeid med Qatar Petroleum. Vi ser fram til å utvikle og gjennomføre dette prosjektet så snart de avsluttende forhandlingene er i mål og man har gjennomført det detaljere konstruksjonsarbeidet, sa Reiten i forbindelse med undertegningen.
 
Solide markedsutsikter
Markedet for aluminiumprodukter og -løsninger viser en solid vekst, blir det påpekt i selskapenes pressemelding etter undertegningen: Aluminium vinner fram på grunn av sine unike egenskaper når det gjelder lav vekt, styrke, egenskaper for å lede strøm eller varme, samt gode evner til å oppta energi. I tillegg er aluminium lett å forme eller bruke i industrielle prosesser. Aluminium er luktfri og kan skape en absolutt barriere som er verdifullt for emballase, for eksempel innen legemidler og meieriprodukter. Aluminium egner seg svært godt for resirkulering. Alt dette har ført til en global økning i bruk av primæraluminium på mellom tre og fire prosent årlig de seneste tiår. Ulike prognoser bekrefter at denne utviklingen vil fortsette, men sterkest vekst er ventet i Kina og andre nye industriland, heter det.
 
Hydro har utviklet en ledende posisjon innen aluminiummarkedet i Europa. Selskapet har også utviklet en sterk posisjon i markedet i USA og er i ferd med å skaffe seg et grunnlag for videre vekst i Asia. Hydros metalleverandørkonsept har skapt grunnlaget for denne lønnsomme veksten og har gjort det mulig for selskapet å levere mer enn 3,3 millioner tonn metallprodukter årlig, langt mer enn egenproduksjonen av primæraluminium på drøye 1,5 millioner tonn. De ytterligere 1,8 millioner tonn er hovedsakelig basert på omsmeltet skrap eller annet kaldt metall, samt metall levert fra samarbeidende selskaper.
 
Prosjektet
Prosjektet vil bestå av kraftproduksjon, produksjon av primæraluminium og produksjon av anoder, samt et støperi som vil produsere videreforedlete støperiprodukter.
 
For å betjene aluminiumproduksjonen med elektrisk kraft er det i første fase nødvendig med stabil forsyning av om lag 1.000 MW, og et eget kraftverk bygges for å kunne levere dette. Det blir lagt til rette for at metallverket i en neste fase kan mer enn fordoble produksjonskapasiteten opp til 1,2 millioner tonn årlig. Kraftverket, på samme måte som aluminiumverket og anodefabrikken, vil bli eid med 51 prosent av Qatar Petroleum og 49 prosent av Hydro.
 
Støperiet vil ha kapasitet til å produsere videreforedlete produkter av alt metallet som produseres i elektrolyseanlegget. Hydro er ledende globalt når det gjelder produksjon, salg og markedsføring av aluminium støperiprodukter. Hydro vil være ansvarlig for markedsføringen av hele kapasiteten fra støperiet gjennom sitt globale system. Støperiet vil bli eid med 51 prosent av Hydro og med 49 prosent av Qatar Petroleum.
 
Investering
Foreløpige anslag for det samlede prosjektet er på om lag tre milliarder dollar, ca. 20 milliarder kroner. Hydros andel av investeringen vil bli på om lag 1,5 milliarder dollar, rundt 10 milliarder kroner. Aluminiumverket vil ha en investering per tonn produksjonskapasitet på rundt 4.000 dollar, som er gunstig sammenliknet med andre nye prosjekter.
 
Lave investeringer per tonn produksjonskapasitet, kombinert med en langsiktig, konkurransekraftig gasskontrakt, gir et robust prosjekt som overgår Hydros krav til avkastning.
 
Prosjektgjennomføring
Utbyggingen planlegges i seksjoner, på samme måte som Hydro nylig har gjennomført i Sunndal. Hydro har de senere år gjennomført en rekke vellykte prosjekter innen olje og gass, aluminium og polymer, også prosjekter i Qatar.
 
Hydro forbereder å stenge ned eldre produksjonslinjer basert på såkalt Søderberg-teknologi ved metallverkene i Årdal og Høyanger, senest innen utgangen av 2006, som følge av nye utslippsreguleringer. Disse linjene har til sammen kapasitet på om lag 70.000 tonn primæraluminium per år. Hydro vurderer også framtidig konkurransedyktighet for sine anlegg for produksjon av primæraluminium i Tyskland, der forventete framtidige priser for elektrisitet, og en sterk valutakurs, utgjør betydelige utfordringer.
 
Fakta om partnerne
Qatar Petroleum, tidligere kjent som Qatar General Petroleum Corporation, ble etablert i 1974 som et nasjonalt oljeselskap heleid av staten Qatar. Qatar Petroleum er ansvarlig for all olje- og gassvirksomhet i Qatar og i utlandet. Dette omfatter også utforsking og boring etter olje, naturgass og andre substanser bestående av hydrokarboner, produksjon, raffinering, transport og lagring av nevnte produkter og alle avledete produkter, samt handel, distribusjon, salg og eksport av disse produktene.
 
Hydro er et ledende energi- og aluminiumselskap med virksomhet i mer enn 40 land. Selskapet er en av verdens ledende produsenter av olje og gass til havs, den tredje største leverandøren av aluminium og en sentral aktør i utvikling av fornybar energi.
 
Kontakt
Idar Eikrem
Telefon (+47) 22 53 32 73
Mobil   (+47) 95 02 83 63
 
Thomas Knutzen
Telefon +47 22539115
Mobil   +47 90612359
 
 
Hydro Aluminium
Drammensveien 264
0240 Oslo
Norge
Telefon: 22 53 81 00
Faks: 22 53 27 25
www.hydro.com
 
 
Pressemeldingen kan lastes ned fra følgende link:

Attachments

Pressemelding (PDF)